Животът на българския ром – предначертан. Децата – в дяволски кръг

"България е прекрасна страна, но е изправена пред големи предизвикателства"
158
Животът на българския ром – предначертан. Децата – в дяволски кръг
Снимка: Reuters, архив

"Бившата комунистическа страна България от десет години е член на ЕС. Въпреки това в Германия се знае твърде малко за положението в тази черноморска държава. Безработица, бедност, наркотици и организирана престъпност – всичко това принуждава много българи да търсят късмета си в чужбина", пише германският сайт Kath.net и посочва, че Католическата църква подкрепя онези българи, които остават. Сайтът публикува интервю с Флориан Рипка, заместник-директор на благотворителната организация "Църквата помага в беда", който наскоро беше в България.

Гледка, която ти къса сърцето!

Запитан за впечатленията си, Рипка казва: "България е прекрасна страна с богата култура, но е изправена пред големи предизвикателства. Докато бях там често се питах дали онези хора, които са недоволни от пристигащите в Германия българи, ще продължат с упреците, ако поне веднъж с очите си видят колко тежко е положението в самата страна. И до днес в покрайнините на българските градове човек може да види разпадащи се панелни блокове. Гледка, която ти къса сърцето! Днес средната работна заплата там е едва 400 евро. Комунистическата епоха е оставила след себе си още много препятствия: наркотици, корупция, организирана престъпност, мафиотски структури".

Флориан Рипка изтъква, че католиците в България са по-малко от един процент, защото българите по традиция са източноправославни.

"Католическата църква не получава никаква политическа подкрепа в тази страна, а и изобщо не желае да се замесва в политиката, защото там корупцията е видима на всички равнища", казва той. Рипка обяснява, че ябълка на раздора е връщането на църковната собственост, която беше национализирана по времето на комунизма.

"Изглежда, че държавата без проблеми е върнала собствеността на Православната църква, но когато става дума за Католическата, този процес тъпче на място. Непрекъснато се налагат и ограничения, когато католиците поискат техни имоти да бъдат признати за църковни. Така например католическите пасторства не могат да получат данъчни облекчения, а мои събеседници ми разказаха, че дори е замислен закон за забрана на всякаква църковна помощ от чужбина, която не е насочена към БПЦ", добавя Рипка. Той подчертава, че Католическата църква се бори срещу тези планове и разчита на подкрепа от ЕС.

В интервюто за Kath.net заместник-директорът на благотворителната организация "Църквата помага в беда" казва още, че в България и до днес се виждат раните от преследванията срещу християните по време на комунистическия режим.

"В София, например, се срещнах с католически монахини, които били натикани да живеят в една барака до черквата – без тоалетна. Кармелитките пък 40 години живели на тавана на черквата си, защото държавата им взела манастира. 40 години! Спомените за мъчениците от онази епоха все още са живи. Специално място сред тях заема блаженият Евгений Босилков", споделя още той.

Рипка разказва, че през Втората световна война Босилков спасява много български евреи. През 1947 година той става архиерей на Никопол, тоест – на цяла Северна България, а през 1952 година комунистите го арестуват заради непреклонната му християнска вяра и след кратък процес го разстрелват. Рипка казва още, че от онези преследвания са останали дълготрайни следи - много малко хора работят като проповедници или в различните ордени.

"По време на комунизма цяло едно поколение беше изолирано от вярата. А там, където няма корени, трудно расте нещо ново", подчертава Рипка.

Той разказва още, че въпреки това в България е срещнал проповедници, монаси и вярващи, които дават всичко от себе си за оцеляването на вярата.

"Там усетих такава силна и радостна вяра, каквато в Германия ми лиспва. Хората от ордените поемат много активна отговорност за обществото. Посетих един женски манастир в София, където има медицинска амбулатория. Тя е достъпна безплатно за всички - независимо от вярата им, независимо дали са социално слаби, бежанци или роми", казва още той.

С ромите трябва да се работи интензивно

Флориан Рипка изтъква, че огромно поле за дейност е тъкмо работата с етническата група на ромите, цитира Дойче веле.

"Много българи ги презират и ги обругават като "цигани". Самите роми обикновено живеят в изолирани квартали. Житейският път на един ром изглежда предначертан, както ми разказа отец Мартин Жилек, който работи в Казанлък. Децата обикновено не получават нито училищно, нито професионално образование, женят се на по 14 години и много от тях раждат по много деца. Държавата плаща по десет евро детски надбавки месечно на дете и голяма част от ромите живеят единствено от тези пари.

Отец Мартин и другите братя редовно посещават ромските квартали и говорят с родителите. Най-напред предлагат децата им да използват футболното игрище на църквата, където после получават и първите си познания за вярата. Впрочем, тъкмо в момента започват да изграждат един голям център с училище, черква и манастир точно срещу едно огромно ромско селище. В този център децата трябва да намерят изход от дяволския кръг на изолацията", заяви заместник-директорът на благотворителната организация "Църквата помага в беда".


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еее започнахме с набут.ването на католическата църква в България. Знаеме ги ния който живеем в Западна Европа - Католическата им църква само власт и Пари ги интересуват Иначе много любезни. Нямат срам от бога
98
0
 
5
 
! Отговори
упс... преди 3 години
Беше време когато не беше така.

До 1990г. ромите учеха - завършвайки Средно профисионални училища (СПТУ) и Техникуми, получаваха образование и професионални навици и умения, а някои от тях дори завършваха ВУЗ-ове.

Роботеха усърдно, събираха пари за жилище и подобно на нас се опитваха да осигурят по-добро бъдеще за децата си (раждаха не повече от две деца)

Мисля си, че ако имаха още 15-20 г. щяха напълно да се интегрират в българското общество, но, уви!
Днес имаме това, което имаме!
97
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
a znaete li kolko romi rabotqt v evropa i si napravixa xybavi kashti kypixa si koli srabota ne s kradene za sajalenie ima i prestapnisi no i balgari ima taka she ne pishete losho samo za siganite pishete realno neshtata
96
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
kato govorite za romite loshi neshta znaete li kolko pari e dal soros za romite a balgarite gi kradat imate li ponqtie za tova
moderatora da ne me isstriesh
95
9
 
4
 
! Отговори
бг преди 3 години
Ромите се нуждаят от помощ за образованието ,защото необразовани се стават само за затвора или околовръстното .А издръжката на един ученик е по-ниска от издръжката на един затворник.Това трябва да знаят всички които протестираха за 30 евро стипендия давани от Евророма за тия нещастни деца-
94
0
 
9
 
! Отговори
))))) преди 3 години
Това да преведеш статия от чужда медия не е журналистика!
93
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а на българите кой дава помощи
92
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неволно чут разтговор между две софийскси ромки на автобусната спирка:
- Къде е дъщеряти?
- На училище?
- Как така на училище? Баща и не я ли бие?
- Бие я, но тя плаче и пак отива на училище.
91
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само заглавиято е сменено иначе Текста откраднат от интернет , аз за такава работа не бих платил на някого Заплата
90
0
 
14
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 3 години
Всичко копирано-поставено от Дойче веле 1:1 , такава е процедурата на днес.бг
89
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗНАЧИ КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА ЗАПОЧВА ГОЛЯМОТО ЗАРИБЯВАНЕ НА РОМИТЕ. ПРЕДИ ТОВА ПО ТОЗИ ПЪТ МИНАХА ЕВАНГЕЛИСТИТЕ.
88
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За кубински ром съм чувал ама за български...
87
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз искам да имам деца, но не мога да си позволя да ги създам, за да не живеят в мизерия.
Погледнете какво обаче правят другите. Кой е крив... аз или "другите"? Сещайте се кои точно други.
86
3
 
42
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Поредната атака срещу българското и българщината! Гади ми се от вас!
85
7
 
66
 
! Отговори
Решението преди 3 години
СТРОИТЕЛНИ ВОЙСКИ за всички пълнолетни мъже без основно образование
Принудителен труд
Строг контрол на раждаемостта (не повече от 2 деца и то само ако родителите са пълнолетни и работят)
Криминализиране на бракове под 18 г. и строги наказания
90% от ромите - принудително заселване по селата и работа в земеделието, животновъдството и мините. Комуто не харесва, или да учи за по-добра професия, или да се изселва от България, ако не му харесва!
Без основно образование - да няма право да гласува!
84
0
 
37
 
! Отговори
extremist преди 3 години
ГЕРМАНИЯ ОТЛИЧНО ЗНАЕ КАКВО Е ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ
83
1
 
47
 
! Отговори
До Вижте снимката преди 3 години
"да им се покаже слънце"
___
Нали им се показа? Караха ги с автобус до напълно запазено селско училище. Нали целият инвентар е бил там в идеално състояние, включително и всички дневници са били съхранени в архив.
Помниш ли следите от ромската вакханалия, която показаха по ТV ? Всичко изпотрошено, портретите свалени и стъпкани, дневниците разкъсани, подарените им раници - захвърлени! Помниш ли сълзите на стария директор?
Цени се само това, което си спечелил с труд! С нашите дарения те се гаврят!
82
1
 
39
 
! Отговори
А ла проф.Вучков преди 3 години
Чета и НЕ ВЯРВАМ НА УШИНЕ СИ :)))

А бе 94,
Ромите трябвало да бъдат оземлени! Ами нали вече повече от четвърт век всяка община е в готовност да дава на социално слабите по 10 дка за обработване. Но ромите не щат! В началото, в Сев.България някои от тях бяха взели по 10 дка и веднага се бяха опитали ДА ГИ ПРОДАДАТ !
Предлагаш "облекчен ред за строителство на фамилни къщи по селата"! По селата се продават тухлени къщи за по 800 лв! Правят сватби за хиляди лева,но къщи на село за 800лв не купуват!
81
4
 
21
 
! Отговори
111, а бе наивник! преди 3 години
Как ще са част от нас?!
По-малко от 2% от населението са били. Сред тях е имало по-заможни, имало е и образовани. Дори и офицери е имало. Останалите са били неграмотни, но са работили.
Преди половин век бай Тошо докара стотици хиляди от други страни и им даде НАГОТОВО блага, за каквито българите десетилетия наред се домогват с труда си. С тезисите за раждаемостта ги разглези!
Научиха ги на дундуркане и че държавата е длъжна да им дава НАГОТОВО. За това претендират и сега.
Това е истината!
80
0
 
32
 
! Отговори
:( преди 3 години
Предначертават си го сами.

Като оженят/омъжат чедото си на 12-15 г., наистина го вкарват в омагьосан кръг!