Всяка втора хапка пилешко – вносно. Родното не достига

Ядем го все по-често в заведения, импортът – от Полша
12 юли 2017 07:00,
31
Всяка втора хапка пилешко – вносно. Родното не достига
Снимка: Reuters, архив

Около половината от птичето месото, което ядем е вносно. Според Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите, немалка част от импортните мръвки след първична преработка у нас отиват за реекспорт, като в България остават по-некачествените, които се използват основно за колбаси.

Причината е, че родното производство не може да задоволи нуждите на преработвателите от вътрешности, използвани за направата на пастети, пише "Монитор".

"Импортът на птиче месо идва основно от Полша и малка част от Румъния", обясни браншовикът.

След 2012 г. е имало спад в производството на пилешко месо и яйца в България, заради въведените от ЕС изисквания за хуманно отношение към птиците и подобряване на условията им на отглеждане. Причината е, че българските птицевъди не са успели бързо да реконструират птицефермите и да осигурят по-големи площи. В момента обаче цялото ни птицевъдство спазва принципите на хуманното отношение към и е "щастливо", твърди Белоречков.

Данни от статистиката на земеделското министерство показват, че през миналата година консумацията на пилешко месо у нас е била около 170,5 хил. На лице от домакинството потреблението е 10,8 кг, което е с 3,6% под количеството, отчетено през 2015 г. В същото време общата консумация е с 2 хил. т по-висока, като ръстът е за сметка на по-големите количества птиче месо изядени в заведенията за обществено хранене.

Поради голямото предлагане на птиче месо, през 2016 г. потреблението на този вид месо в ЕС нараства с 4% спрямо 2015 г., до 23,7 кг на глава от населението, отчасти замествайки консумацията на свинско. През 2017 г. се очаква ръстът на консумацията на птиче месо в Общността да се забави до по-малко от 1%.

Цените на дребно на замразените пилета към края на полугодието са били около 4,80 лв./кг или с 2,6% по-ниски на годишна база. Подобно на предходни години, през цялата 2016 г. и от началото на 2017 г. цените на производител на замразени бройлери в България се движат съществено под средното ниво за ЕС. По данни на ЕК бройлерите в българските птицекланици за 2016 г. се продават средно по 144,52 евро/100 кг без ДДС (282,66 лв.) - с 19% по-ниска спрямо средната цена за ЕС. През отделните месеци тази разлика варира от 15% до 21% и е най-висока през май.

През миналата година у нас са произведени почти 1,1 млрд. яйца за консумация и други над 223 млн. - за люпене. По данни на БАБХ, към 1 април са 174 или с 14 повече в сравнение със същия период на 2016 г. Същевременно, общият капацитет за отглеждане на птици в тях нараства с 6,7%. Средните цени на дребно на яйцата се запазват на ниво от 26 ст./бр., а на едро - по 19 ст., сочи още статистиката на МЗХГ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
8
 
! Отговори
Св преди 6 години
Не съм ял пилешко от 3 години, не ми липсва. Същото сега ще направя и с месото - само понякога кайма за мусака, 1-2 пъти в месеца - също не ми липсва. Мисля и нея да махам. Откакто пилешкото и другото месо станаха безвкусни, изкуствено оводнени (трепаниране ли му казваха, в едни центрофуги) с подсолена вода ... за да тежат повече.
24
0
 
2
 
! Отговори
василий преди 6 години
едно време въртяхме любов с полякините на нашето море, сега пак полякини ползваме,но кокошки,а нашите "кокошки" ги ползват в Гърция, Италия, Испания, Германия и т.н.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като започнем да внасяме задокеански, хранени с водорасли, че съдържат повече протеини и всичко ще си дойде на местата. Жалко, че найлона (полиамида), още не са го класифицирали като пептид, че и без това океаните са пълни. Ей ти супата готова, че и натурално осолена.
22
1
 
7
 
! Отговори
Лопатата преди 6 години
Пилешко месо - безвкусна опаковка за хормони и антибиотици. Като си ги купи човек от аптеката, поне не е нужно да дъвче и блистера...
21
4
 
0
 
! Отговори
До 14 преди 6 години
Никой не го е еня от какво се изхранваш тъпур,, В чужбина преработват всичко което пристига от ГМО *** за да са сигурни, че няма да отровят собственото си население... В *** да продължават да консумрат българското за да се ИЗЧИСТИ ТЕРИТОРИЯТА.......
20
0
 
18
 
! Отговори
До 20 преди 6 години
Аз изнасям моето , а така или иначе вносното пак го продавам за българско ! Тоя народ може да се цака както ти дойде на ум ! Пишеш БГ ръчно на една хартия и става българско бе .
19
3
 
10
 
! Отговори
НАЯДЕН преди 6 години
По принцип българина трябва да яде вносни *** понеже няма пари да си позволи нормална храна ! Това е за негово добро ! Всичко в държавата работи в името на българина и той да е добре ! Управлението вижда и съчуства на българина че няма пари и вкарва ГМО и вносни 20 годишни меса от Турция но все пак са по ефтини нали ? Ефтиниика брат пък и за такива като мене да има все пак да не бъдем егоисти !
18
1
 
5
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
До До 12 хАнонименЩо бре, чичко Снагов, всички търсим българско пилешко на магазина! Къф си такъв родолюбец като храниш мръсните западняци с наши пипета а не ги даваш на нас! :))))
17
1
 
8
 
! Отговори
До Кумранец 15 преди 6 години
Тук има два вида хора ...влюбениоте в бай Тошо и влюбените в охранителя му ! Така че си опичай пилешкия вносен мозък и се замисли от кой гьол си шаврантио !
16
1
 
15
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
А едно време се мръщехте на бройлерите !!! Помните ли ,бе мушмуроци ? Сега папайте анаболи ...
15
1
 
15
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
Бате грам не разбираш колко излиза гледането на птици, за това ще ти обЯсним. Гледам си бройлери - 20 парчета, първоначална инвестиция-50 лева. Два пъти за по 4 дни им давам антибиотик. Първите 2 месеца изяждат фураж за 200лв, после 2-3 седмици ги "чистя"-изяждат зърно за около 50лв. Тия 20 пилци ми излизат 300 лева, по 15лв./пиле. Труда не го броиме-не е малко. Сега ми кажи как и с какво трябва да са гледали пилето дето го купуваш в магазина, за да може опечено да ти го продават за 8 лева ?
14
8
 
2
 
! Отговори
кумранец преди 6 години
айде и тука влюбените в бай Тошо, на които все ГЕРБ и демокрацията са им виновни
13
1
 
4
 
! Отговори
До 12 хАнонимен преди 6 години
Аз от това се изхранвам бе чобанин ! Пазара налага нашите пилета да ги изнасяме за чужбина папагал ! Изказването ти не е уместно и в същото време е уместно за 12 годишен пиклю !
12
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
в петьк купих от тмаркет в 2 раион на люлин по 2=49 лв пилешки бутчетакокала черен и месото до него сьщо всичко отиде в ***
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХХХАбе що не вземеш да направиш една птицеферма и да продаваш българско пилешко на българския пазар??? Къф ти е проблема? Банките заеми дават.............При тази пазарна ниша за български пилета по пари ще ходиш ей!!!! Всички големи вериги от теб ще купуват! Ама ха!а пък ти си тръгнал да тролиш за дребни копейки..........
10
0
 
12
 
! Отговори
<><> преди 6 години
Бойко Борисов каза в ефир че разполага с около 25 000 лв спестени от заплатите си .....чудя се защо не беше направил 1-2 бригади в Англия щеше да спести повече ако береше ягоди на полето вместо толкова години да се занимава с глупости . Интересното е че хората му вярват :) Пеевски и той живеел в една двустайна панелка :) Майко мила депутат да си на тоз *** народ ! Не 16 милиарда ми 160 заем щях да дръпна и пак щяха да ми викат УРА !
9
5
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
Как ще достига родното след като се изнася за да го консумират ХОРА !? Тук се внася *** от всякакъв тип за да се яде от българите.......най-долната класа в евро*ейския съюз ! За това ни тъпчат и с ГМО, защото доматите не стигали .....а по селата бабите хранят прасетата с тях понеже прекупвачите ги вземат за жълти стотинки ! Благодарим ти Бойко ! Проклет да си ти и целия ти електорат от сърце ви проклинам !
8
2
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
Как ще достига родното след като се изнася за да го консумират ХОРА !? Тук се внася *** от всякакъв тип за да се яде от българите.......най-долната класа в евро*ейския съюз ! За това ни тъпчат и с ГМО, защото доматите не стигали .....а по селата бабите хранят прасетата с тях понеже прекупвачите ги вземат за жълти стотинки ! Благодарим ти Бойко ! Проклет да си ти и целия ти електорат от сърце ви проклинам !
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПРЕДАТЕЛА ББ, НО ВЕЧЕ Е ДОСТС КЪСНО.
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми супер, нали това беше идеята на ЕС договорено с ГРОБ-Да се унищожи всичко българско (хората също) и да се продава само вносно, предимно немско. ДОБРЕ НИ ЦАКА ГРОБ,А.