Жертвите на трудова екплоатация – от най-бедните райони

Най-често лъжат с работа в Гърция, Чехия, Румъния, Испания
4
Жертвите на трудова екплоатация – от най-бедните райони
Снимка: Reuters, архив

Трафикът на хора с цел трудова експлоатация е на второ място по жертви в България след сексуалната експлоатация. Това сочат данни на фондация "Асоциация Анимус".

Само за първите шест месеца на тази година в Националната комисия за борба с трафика на хора са постъпили 14 сигнала за потенциални жертви на трафик с цел трудова експлоатация.

Още по темата

За 2016 година са 43, каза Стефан Ралчев, главен експерт в комисията, цитиран от БТА.

През миналата година от общо 447 жертви на трафик, 31 са пострадалите от трафик от с цел трудова експлоатация.

По официални данни на Националната комисия за борба с трафика на хора за 2013 година броят на идентифицираните жертви е бил 44, през 2014 - 16, а през 2015 година жертвите са 22.

Според Международната организация на труда в световен мащаб 21 млн. души са жертва на трудова експлоатация, хванати в капана на принудителния труд, в който са попаднали чрез измама.

Принудително труд в частния сектор полагат 18,7 млн. души /90 на сто/, а 14,2 млн. /68 на сто/ от тях са експлоатирани в селското стопанство, строителството, като домашни прислужници и в производството.

В Югоизточна Европа всеки четвърти човек на 1000 души е жертва на трудова експлоатация.

Приходите в световен мащаб от трафика с цел трудова експлоатация се оценяват на 3,5 милиарда евро годишно по данни на Европол.

Българите са в най-голямата група сред жертвите на трафик с цел трудова експлоатация, каза Надя Кожухарова, координатор на проекта на Фондация "Асоциация Анимус".

Според нея през летния сезон, когато най-често се търси нискоквалифицирана работна ръка, рисковете са големи.

За трета година неправителствената организация прави национална кампания за превенция на трафика на хора и трудова експлоатация на българи в чужбина. Кампанията е в рамките на проект "Съвместни усилия от страна на България и Швейцария за незабавна и безусловна закрила на жертвите на трафик и превенция на трафика на хора", финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Тази година кампанията е започнала със социален експеримент- пускане на фалшива обява "за работа в чужбина за събиране на зелен хайвер в Дания с атрактивното заплащане от 130 евро на ден".

По думите на Кожухарова обявата, разлепена на много места в София като Централна гара, Автогарата, квартали като Овча купел, е съдържала всички белези на фалшива обява, но въпреки това 150 души са написали имейл, че
проявяват интерес.

От Асоциацията са им върнали обратен, в който подробно са обяснили за рисковете при подобни обяви и белезите на измамата.

Най-често фалшивите обяви са от Гърция, Румъния, Чехия, Испания и Италия. Когато виждаме позиции с високо възнаграждение и търсене на неквалифицирана работна ръка - посочено е, че няма нужда от владеене на чужд език, вече трябва да бъдем внимателни, съветват експертите.

Хората трябва да знаят, че преди заминаване е задължително да подпишат договор за трудови правоотношения, който е на разбираем за тях език, необходимо е да се проверяват фирмите посредници на сайта на Агенцията по заетостта, както и да имат информация как най-бързо да се свържат с нашите дипломатически служби в случаи на измама.

Традиционно хората в България, които най-често са жертва на трафик с цел трудова експлоатация, са от регионите с висока безработица - Северозападна и Североизточна България.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутропрехода до това ни докара.
3
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
А жертвите на трудова експлоатация в Бг колко са? 50-80% черни роби в собствената си страна и пълен геноцид
2
0
 
3
 
! Отговори
Нещастници преди 3 години
Стават роби на чужди хищни работодатели. Не мийте чужди задници,а се напънете И СИ ОПРАВЕТЕ РОДИНАТА!!!
1
2
 
15
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
един приятел се върна с половин заплата от Лондон - 2000 паунда - 4000
лева и отиде на море на Варна като лорд без да пести цяла година , евем
ти българската икономика , евем ти българските работодатели , евем ти
заплатите и осигуровките български