Петкова успокои: Чашата на "Цанков камък" не е спукана

Няма опасност за хората, увери енергийният министър
58
Петкова успокои: Чашата на "Цанков камък" не е спукана
Снимка: архив, БулФото

Чашата на язовир "Цанков камък" не е спукана и няма опасност за хората, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция.

Енергийният министър допълни, че в момента се извършва непланиран ремонт на геомембраната на язовира и планов, свързан с коритото на река Гащня.

Още по темата

Петкова обяви, че около 200 млн. лева са платени, като е заобиколен Законът за обществените поръчки. По думите ѝ през 2005 г. са извършени допълнителни разходи за изместване на пътя Девин-Михалково.

Договорената цена за тези дейности е 41 млн. евро, но проверка е установила, че има нарушение на законодателството относно обществените поръчки, обясни Петкова. "Прокуратурата ще каже кои са отговорните лица. В докладите ясно са посочени периоди, лица и действия", заяви министърът.

Според Петкова и в момента НЕК продължава да плаща заема за „Цанков камък“ към няколко банки.  "Дружеството инвестира около половин млрд. лв. собствен ресурс, целият негатив от този проект се поема именно от НЕК", каза Петкова.

Министърът заяви, че най-важният приоритет в сектора е гарантирането на енергийната сигурност на страната. По думите й това ще се осъществи с продължаване на проучванията дълбоко в Черно море, като в изключително напреднала фаза са проучванията в блок Хан Аспарух, а скоро се очаква да бъде даден старт и на втори проучвателен сондаж.

Министърът на енергетиката заяви още, че трябва да бъдат изградени междусистемните връзки на България със съседните страни - интерконекторите с Гърция, Сърбия, Турция и построената вече връзка с Румъния. "Изграждането на тази инфраструктура ще даде възможност да се реализира и концепцията на газоразпределителен център на територията на България", каза Теменужка Петкова.

Тя уточни, че до края на месеца ще бъде даден старт на обществената поръчка за избор на изпълнител, който да направи предпроектно проучване за този център, предаде БТА.

Запазването на ядрената енергетика в страната и намирането на решения, свързани с проекта АЕЦ "Белене" също е залегнало в програмата на енергийното министерство. Затова, по думите на Петкова, трябва да имаме ясна визия по отношение на това как да се използва оборудването за АЕЦ "Белене".

Тя припомни, че вече има сключен договор с Българската академия на науките, откъдето трябва да направят анализ за целесъобразното предназначение на това оборудване. Втората част от анализа на учените е свързана с основните посоки на енергийната стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Освен това трябва да се удължи животът и мощностите на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй".

Според Петкова сектор "Енергетика" е финансово стабилен.


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Един преди 1 година
Викнете великия хидроинженер доган ефенди,той за скромните само два милиона ще оправи нещата.
49
0
 
3
 
! Отговори
! преди 1 година
А имаше едно предаване-разследване за язовир, който ОТГОВОРНИТЕ държавни институции не желаят да дадат пари за ремонт на преливника му, който в следствие на предишни аварийни събития се повредил. Държавните "Напоителни системи" знаят само да прибират парите от продадената вода, без да правят никакви инвестиции. Може и да са ги направили, но на хартия. Безстопанственост, дължаща се на партийни назначения на безотговорни и некадърни хора
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мм-мддаааа! Дълги години всякакви недоразумения добрали се и поставени на власт, които явно или на себе си казват ,,Ега ти държавата щом аз съм и министър'', знаят, че каквито и поразии да направят, мантрата ,,Комунистите са виновни!'' чисти всичко по добре от ,,Ариел''.Но това вече започна да не е ефективно на 100%. Познайте, че следващия ход на герберастите ще бъде да обвинят коалиционните си слуги за всеки провал. Ето - Симеонов върши работата на министърката на туризма, а тя се разграничава!
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спукано е гърнето на Партията на Безобразията - ГЕРБ! Сега прокуратурата да повдигне обвинения на Деса и другия лилипут за всяване на страх и паника в обществото с неверни слухове за опасност от авария в Цанков камък. Този цирк трябва да спре, защото държавата не е учебен полигон за провалени политици!
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе чашата на язовира не е ли обема му. Как да се спука вода? Защо не се говори за евентуална повреда на стената. Аз ли съм неграмотника или министъра?
45
0
 
6
 
! Отговори
РВ преди 1 година
Не знам за чашата на цанков камък, ама мойта май е спукана- за 15 минути и 100 грама ракия ги няма. Ай наздраве.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "СТРАНДЖАТА": Пак не си си пил хапчетата "другарю". И не прекалявай със суджука.
43
9
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
До Анонимен

Хаха, напротив другарю, точно измисления "суджук" скандал беше за да се отвлече вниманието от крупни далавери като цанков камък. Обаче не се получи социалистическата режисура. Хората искат осъдени социалисти, наказани комунисти, искат възмездие за престъпленията на комунизма и ще го получат.
42
6
 
0
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
А ВЪВ САЩ СЛУГИТЕ НА РУСКАТА-КОМУНИСТИЧЕСКА ПЕТА КОЛОНА ОРГАНИЗИРАХА ЗУЛУМИ ТОЧНО КОГАТО ТРЪМП БЕШЕ НАТИСНАЛ ПРОРУСКОТО ДИКТАТОРЧЕ ОТ ПРОРУСКАТА ДЪРЖАВИЧКА КНДР. И ИЗВАДИХА НА РАЗМИРИЦИ АФРОАМЕРИКАНЦИТЕ, КОИТО РУСНАЦИТЕ НАРИЧАТ "***" И КОИТО СЪВЕТСКИТЕ СЛУЖБИ ОЩЕ ПРЕЗ КОМУНИЗМА ВЕРБУВАХА И АГИТИРАХА ДА СЕ БУНТУВАТ ЗА ДА ПАДНЕ ЗАПАДА.
41
2
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Нали главният хидроинженер е ударил едно рамо в проектирането,какво се плашите?

Не`а да се плашиш ко-п-еуе!
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава за какво беше тая дандания?Май за отвличане на вяниманието от суджукгейт и НДК,дори от КТБ.Май скоро ще лъсне друга истина за КТБ и тогава?
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Nischto nama na kadovira super dtanilen stroej
38
0
 
11
 
! Отговори
Smurf преди 1 година
как така не е спукана Бате Бойко каза че е спукана,тая какво си мисли че знае
37
0
 
8
 
! Отговори
Българина преди 1 година
А ало ваньо кога ще се приключи,от тримата само един е жив.
36
1
 
13
 
! Отговори
Ник преди 1 година
Кой ли вече вярва на лъжливите гербери.
35
0
 
12
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 1 година
До винаги истината Е как няма да отклоняват вниманието на хората? Ами, ако някой започне да пита? За "Ао, Ваньо?" например, и рече да сезира прокурора? Впрочем, какво стана с този случай, както и оня, дето ръчкаше една скъпа израелска апаратура с отверката? Какви бяха последствията? А, да, не трябва да се пита.
34
0
 
3
 
! Отговори
Atom преди 1 година
Пази Боже сляпо да погледа:)
33
1
 
21
 
! Отговори
СУДЖУЦИ преди 1 година
В цялата история има нещо спукано, но не е стената.
32
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време, по Татово, имаше такива дървеняци които отвръщаваха всички живо. Но тези от ГЕРБ са ненадминати неграмотници и лъжци. Какви го е събрал Мутрагена, че като се сетим за Татовите времена, там нямаше чак толкова прости и лъжливи. Като ги приказват тези притчи кой ли им вярва вече? Те за по-зле и от тогавашните партийци. Но какво се чудим, това което артиса от БеКаПету го взе Падишаха. За него не остана умно и грамотно. И герба твърдо върви пи пътя на СДС, на разпад.
31
0
 
21
 
! Отговори
ognyanz преди 1 година
"трябва да имаме ясна визия по отношение на това как да се използва оборудването за АЕЦ "Белене""
И кога ще го имаме? С това "трябва" като че ли не правителството, а някой друг е длъжен да реши какво да се прави с това оборудване. Ясно е, че БАН ще каже това, което се очаква от него и няма да носи никаква отговорност за последствията.