Каролев: Изтичането на книжката да не е равно на липсата й

Икономистът планира срещи с депутати за законодателна промяна
Обновена: 27 ное 2017 14:13 | 27 ное 2017 12:37, Анисия Иванова
106

14199 гледания   |  Още видео

Полицията свали преди дни регистрационните номера на автомобила на икономиста Владимир Каролев след като служителите на реда установили, че му е изтекла книжката.

"Слизайки от магистралата на път за Дупница ме спряха за рутинна проверка. Полицаите видяха, че ми е изтекла книжката и ми свалиха номерата. Проблемът е, че не ми казаха, че 6 месеца автомобилът ми няма да бъде в движение. Нарушил съм закон, но наказанието е неправомерно на провинението, тъй като в една и съща клауза от закона са приравнени употребата на алкохол и липсата на книжка с изтичането на книжката. Въпреки това подкрепям свалянето на номерата за тежките провинения", разказа Каролев.

Още по темата

В студиото на "България сутрин" икономистът уточни, че иска да не се приравнява изтичането на шофьорската книжка с тоталната ѝ липса. Каролев подчерта, че вероятно няма да обжалва, но ще започне да се среща с депутати с цел да се въведе промяна в закона, с която да се прекрати тази практика.

Последните промени в Закона за движение по пътищата са от юли, тази година. Те отвориха кутията на Пандора, тъй като се даде възможност при нарушение да се наказват не шофьорите на автомобилите, а собствениците им, като бъдат свалени номерата на колите им, отбеляза експертът по пътна безопасност Настимир Ананиев.

"Самото наказание е много по-сурово, отколкото провинението. Духът на закона е насочен към хипотезите, в които някой дава автомобила си на друг, който въобще няма книжка. Уви, когато ти изтече книжката, ти влизаш в същата категория, а не би било редно да е така", обясни той пред Bulgaria ON AIR.
 


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тизи същият хвалипръцко доскоро участваше активно в съдваването на закони и ръсеше мисли и тъждения по цял ден от телевизията .
Сега когато го хванали по бели шорти ,и е отнесъл цялата строгост на закона реве като девица .
Каролев ,я пробвай с изтекла лична карта да направиш сделка пред нотариус или да изтеглиш пари от банка !!?!?
Дали ще можеш а плачко !?!?
Айде лек ден .
56
6
 
4
 
! Отговори
до КАТ преди 2 години
Да, ела да ни обясниш, неграмотнико, къде в чл. 150 на ЗДвП, по който се пишат актовете по въпросния казус, къде се споменава валидността на СУМПС по срок. Там е написано ПРАВОСПОСОБЕН водач. Точно и ясно в другите членове на закона се описва и кога се губи правоспособност. Никъде в тези членове не се споменават медицински изследвания или срок на валидност на СУМПС.
Заповядай да ни разясниш с членове и точки от закона, ако може!
55
1
 
9
 
! Отговори
Джъстиса преди 2 години
в България всеки провален политик/ а те всички са провалени след 1989г/
остава вечно в публичното пространство
и учи народа как да живее

е как да не ти станат противни?
КАК?

Приятен ден!
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако след всяка случка с ВК се стига до промяна на законите в положителна посока, питам:

1) Къде е бил ВК до момента, че не се е вгледал и в други закони?
2) Щом ни занимава, очевидно изтеклата му книжка е и наш проблем. Само той ли е?
53
6
 
6
 
! Отговори
Бат Жоро преди 2 години
А как стои казусът, когато трябва да си подмениш книжката? Един месец те свалят от колата докато ти издадат нов документ. Разбира се можеш да платиш и за експресно издаване, но не е ли това само повод за събиране на повече пари? Щом искат да се изчака един месец за хората с ниски доходи да речем, нека издават временни удостоверения. Останалото е ала-бала.
52
4
 
8
 
! Отговори
Трагедия вземи ме преди 2 години
Пълен ***
51
7
 
10
 
! Отговори
Кат преди 2 години
СУМПС на което му виката ..книжка .. се подновява след като човека е минал на преглед и докторите са преценили че няма проблеми да шофира ,за това и има срок на валидност .За десет години човешкото тяло търпи някакви промени ,нали така .
Освен това при възникване на ПТП застрахователите не поемат щетите ако СУМПС е изтекло ,както и изтекъл срок наГТП .И книжки има в библиотеката ,а за да управляваш ППС трябва да притежаваш СУМПС валидно и съответстващо на категорията .
Още да обяснявам ли ?!?!?
50
6
 
4
 
! Отговори
до Зую преди 2 години
Ти пък как реши, че не ти дават книжката при подновяването и ако имаш неплатени глоби? Наглите КАТаджии се опитват да го правят напълно незаконно, но при малко повече грамотност от получателя си я дават и си държат синия талон при тях. Вярно, че се губи малко време в скандали и заплахи, но пък глобите си стоят неплатени.
49
3
 
9
 
! Отговори
Зуйо преди 2 години
При подмяна на документите се изисква и задължително заплащане на всички дължими глоби и актове до момента. Не ти преиздават книжката докато не се плати ВСИЧКО! Има много тарикати, които отлагат и търсят давност на огромни суми по наказателни постановления като карат с изтекли документи.
Законът е категоричен и добър. Става още по-добър когато се спазва. След публичното подсмърчане на Каролев, ефектът, е, че много от нас ще проверят датата на изтичане на съответния СУМПС и поне няма да "забравя
48
1
 
10
 
! Отговори
до 44 преди 2 години
Казуса няма нищо общо с книжката. Има си членове на законите за изтекли срокове на документите. Има общо с ПРАВОСПОСОБНОСТТА. Защото МПС се спира от движение при НЕПРАВОСПОСОБНОСТ на водача. Правоспособността по ЗДвП се губи при определени обстоятелства, подробно описани в закона. Изтичането на срока на валидност на документа не е сред тях.
47
5
 
12
 
! Отговори
jhl преди 2 години
Разбира се, че е прав. Защо въобще книжките ни трябва да изтичат на 10 год, в Украйна например е 30. То е ясно, че за пари... Нарушението е дребно и няма общо с липсата на книжка- не му е отнета.
46
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мръсната гад се *** по типичния за всички изнежени шоферски душици начин. Докато всеки индивидуален закононарушител получава думата в медийното пространство, за да оспорва правомерните действия на държавата спрямо него, ще живеем в същата ***. На този шут устата трябва да бъде затворена с ритници. Бой до дупка по шоферските гадини.
45
2
 
13
 
! Отговори
nemam nervi преди 2 години
Според мен трябва да коментираме казуса ,а не царския лакей Каролев.За такова нарушение свалянето на номерата е свръх тежко,напр.до 24.00часана 01.01 да речем си правоспособен и в 00.30 на 01.02 ам номерата
44
4
 
10
 
! Отговори
куката преди 2 години
Каролев, постави въпроса и с изтичането на срока на личната карта! И там глобите са солени и е направено от ченгетата само за да събират кинти, че са малко тези дето дерат катаджиите с въпроса "кво праим ся"!Ха дано успееш, ама на дали!Тъй де, да свършиш и ти нещо полезно, а не само да ходиш да ръсиш акъл! Ако не можеш сам се обърни към омбудсМая, тя е яка и може!
43
3
 
14
 
! Отговори
опетков преди 2 години
Книжка с отминал срок е равно на липса на такава. Като пишман икономист г-н Каролев би ли уважил да речем пълномощно с изтекъл срок?
42
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каролев все за Европа говори Да се радва, че не са го хванали в Германия или Великобритания, че на дали ще може да промени тяхното законодателство. и да им обяснява, че това е нещо дребно.
Щастливеца е написал отдавна книгата за нашенския тарикат на дребно.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 37
..................................
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
булгаро*питеците си заслужават съдбата и управниците, факт.
39
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
що не си я подновил бе кАРОЛЕВ,от ПСИХОпреледа ли те е страх ?
38
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глей ся- изтекла ти е книжката, следователно караш без книжка.

Вярно, че наличието на такава не означава, че можеш да караш, но държавата не е виновна за нечие нехайство. Проверявайте си документите, защото утре ще ви закарат в районното и за изтекла лична карта и нищо не можете да направите по въпроса.

Бъдете малко по- отговорни!