Синодът реши: Българската църква – майка на Македонската!

Започват преговори с другите православни църкви за признаване на МПЦ
Обновена: 27 ное 2017 13:27 | 27 ное 2017 13:27,
151
Синодът реши: Българската църква – майка на Македонската!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Светият синод на Българската православна църква реши да отговори положително на искането на Македонската православна църква да стане нейна Църква-Майка. БПЦ започва и преговори с другите православни църкви за признаването на Македонската.

В момента Църквата на Македония не е призната от другите православни църкви.

Още по темата

Светият синод на Македонската православна църква изпрати писмото си на 9 ноември. В него имаше призив Българската православна църква да възстанови евхаристийното единство и съобщение, че МПЦ признава БПЦ като майка-църква.

"Свети апостол Павел учи за Църквата, че е тяло Христово, като казва: "И кога страда един член (от тялото Христово), страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове", се казва в отговора на Българската православна църква.

След днешното си заседание Синодът обяви, че при положение, че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка - Църква, Българската църква със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие. Това означава да "ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ".

Синодът определи и Синодална архиерейска комисия за преговори с МПЦ и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ. В нея влизат Старозагорски митрополит Киприан – Председател, и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Врачански митрополит Григорий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 53 Това не е признаване на нация!Има гръкоманска Вселенска Патриаршия,има и Еладска църква ,действаща на територията на Гърция и назначаваща владиците в гръцка Македония и Беломорска Тракия с одобрението на Вселенската Патриаршия.По твойта логика има еладска нация и гръцка нация.
59
5
 
11
 
! Отговори
До 58 преди 6 години
Няма такова нещо. А и така да е пак поне не са сърби. Защото досега МПЦ формално беше част от сръбската църква. А църквата в Македония дълго време се е водила "Архиепископия на Охрид и ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ"! А сега путинистите да се готвят и за признаване на украинската църква.
58
14
 
7
 
! Отговори
Mitko-UK преди 6 години
Каквото беше - беше. Сега се изпокарахме с гърците заради това.
57
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Признали сме ИМЕТО НА ДЪРЖАВАТА -РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ!Нищо друго НЕ сме признали а и няма как да признаем,народи и езици НЕ СЕ ПРИЗНАВАТ!Самото искане за такова признаване ПОКАЗВА ЧЕ ЕЗИКЪТ И НАРОДЪТ СА ИЗМИСЛЕНИ а "македонците"са христоматиен пример за СТО ПРОЦЕНТОВ ФАЛШИФИКАТ!За тяхно успокоение мъкнат преводачи в България да им се смеят и гаргите!Проблемът си е техен.
56
2
 
5
 
! Отговори
чоека преди 6 години
Отварям 5 сайта и чета: Българската православна църква ще съдейства за признаването на македонската. А тука вече майка станала, да не са втори братовчеди. А мако преди време май и не се познаваха.
55
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Патриархът не трябваше да се поддава на политическите шантажи.Македонците ни използват отново и Борисов се върза. Онези които живеят във Вардарска никога няма да се откажат от македонизма.Никога!
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като знам ,колко бързо в Православието ,се изчистват належащите въпроси ,особенно с признаване на автокефалност,то МПЦ-ОА,още много години има да чакат за самостоятелност.Сега СПЦ ,ще кажат преговори за независимост от нас,ще започнат ,когато МПЦ ,отегли писмото си от БПЦ.Лъгаха ги ,че преговори ще започнат когато пуснат от затвора техния архиерей Йован.2години вече е на свобода ,а преговори няма!
53
4
 
11
 
! Отговори
славянски бог путлер преди 6 години
В Русия е тъкмо обратното. Рускотоправославие е национално. То е племенно, расово и расистко / нали руската нацияе над другите, тя е богоизбрана и призвана да спаси света /. Рускотоправославие е държавно, служебно,  чиновническо и обслужващо. Но то не обслужвавярващите. Руската църква не служи на хората и на християните, тя обслужвадържавата. Руският бог е племенен бог, той повече мяза на идол, пръкнал се изнякакви мрачни северни селения, нежели на човеколюбивия страдалец от БлизкияИзток. Представителите на руската църковна върхушка Кирил, Тихон и останалитемязат повече
52
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С признаването на Македонската църква, Бойко Борисов признава и съществуването на македонски език и македонска нация.И това ако не е автогол - здраве му кажи.Ама гледам, че по-долу герберастите са изпаднали в религиозен захлас.
51
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 53Пич ние признахме Македонска държава. Малко си закъснял.
50
5
 
8
 
! Отговори
Македонски Мазен Поп преди 6 години
Слава на Бойко Борисовски.
49
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен МИ ПУКА ЗАРАДИ ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА и заради десетките хиляди дори стотици хиляди погубени животи заради тамошните чукари само защото населението се е чувстваЛО българско,ИНАЧЕ ЗА БЮРМ СЕГАШЕН НЕ МИ ПУКА АМА ГРАМ!!
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох като почнете да ми се правите на много религиозни ...
47
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бъде призната Македонската църква, трябва да бъде признато и че има македонска нация. Това не е в наш интерес.
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам другарят генерал и доктор на всички видове науки Бойко Борисов да бъде единодушно избран за Глава на новата Македоно-Българска църква.А Зоран Заев за негова секретарка и клисар.
45
5
 
11
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
Браво, Нашия Бойко им е набил канчетата на поповете с изнудване-Или Македонската църква или спирам парите от бюджета за вас....И тия са му правили теманета до земята и веднага се съгласиха с него,нали той е чорбаджията и дава пари!? Стиска ли им?
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименкоминтерновският проект за Добруджания се провали, поради отказа на румънците да освободят Северна Добруджа, тоест сега слава Богу няма искания за отделна Добруджанска православна църква и да шишикаме на антички добруджански като кекекащите братчеди отсреща
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Църковно единство на база историческите факти, документи, граници.
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кой му пука и защо?
41
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Луди ли сте, да си давате църквите и държавите на Бойко Борисов? В цяла Европа всички започнаха да се отцепват, а вие сега ли точно намерихте да се обединявате?