Синоптиците предупреждават: Времето минава на автопилот!

Написаха отворено писмо до премиера и поискаха да се отделят от БАН
7 авг 2018 18:15,
23
Синоптиците предупреждават: Времето минава на автопилот!
Снимка: Pixabay

Синоптиците от НИМХ при БАН втвърдиха тона си към управляващите и предупредиха, че са готови да спрат да изпълняват разпорежданията на ръководството на БАН. Те написаха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което поискаха Националният институт по метеорология и хидрология да бъде изваден от Академията на науките и да премине към Министерство на образованието като самостоятелна научна единица.

Дотогава синоптиците спират да изпълняват разпорежданията на ръководството на БАН. Остава и предупреждението, че прогнозата за времето може да бъде спряна.

Работещите в НИМХ са взели решението на Общо събрание днес. В него са участвали 89.2% от учените, специалистите и техническия персонал на пълен щат в Института, 93.4% от тях са били "за", 5.8% "въздържал се" и 0.8% "против".

Още по темата

Синоптиците започнаха протестите си преди повече от три месеца. Хората, работещи в НИМХ при БАН, настояват да получават полагаемите им се средства от бюджета на научния институт и са недоволни, че до тях не стигат нужните за съществуването на дейността им пари.

След като излязоха на улицата през юни синоптиците получиха съдействие от просветния министър Красимир Вълчев и обещание, че начинът на разпределение на средствата ще се промени. Днес те са категорични, че това не се е случило, но вместо него са подложени на засилващ се натиск от страна на ръководството на БАН протестите им да спрат.

"Тези проблеми са от години, но през 2018 г. придобиха за НИМХ критични мащаби, въпреки допълнително отпуснатите от Правителството 15 милиона лева на БАН. Вече сме напълно убедени, че те не са свързани толкова с размера на средствата, предоставяни на БАН от държавния бюджет, а в начина на разпределяне и манталитета на разпределящите ги. С действията си, ръководните органи на БАН успяха да ни убедят, че това няма да се промени", пишат в писмото си до Борисов синоптиците.

Те допълват и че имат непреодолими различия във виждането си за ролята на науката и общественото и икономическото й въздействие. 

"Предупреждаваме всички ръководни органи на БАН, че ако незабавно не спрат с действията си срещу НИМХ и ръководството му, ще подновим протеста и ще прекратим оперативните си дейности. Търпението ни се изчерпа. Време е да се научат да носят отговорност за действията си. Време е и държавата да направи задълбочена проверка как и за какво се разходват предоставяните от нея средства на БАН", категорични са още работещите в НИМХ.

Синоптиците гласуват вот на доверие на просветния министър Красимир Вълчев и добавят, че НИМХ продължава да работи единствено поради неговото отговорно отношение.

"Поради всичко това, настояваме правителството на Република България да предприеме спешно действия за извеждането на НИМХ от БАН с всичките му материални активи и необходимите за дейността му финансови средства. Това трябва да се случи възможно най-бързо, преди БАН да е успял с действията си да ликвидира дейността на НИМХ, продължаваща вече 128 години", пишат синоптиците и завършват: "Заявяваме: До извеждането на НИМХ  от състава на БАН спираме да изпълняваме всякакви разпореждания и решения от страна на ръководни органи на БАН".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимно преди 5 години
До колкото знам ай вие знаете може би синоптиците спират времето зареди ниските им заплати .БОЙКО БОРИСОВ Е ДОБРЕ ВСЯКА ГОДИНА ПО 3-4 КОЛИ И 2-3 ПОЛЕТА ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ ЗА ПО ХИЛЯДИ ВСЕКИ БИЛЕТ ЧОВЕКА СИ ЖИВЕЕ А ТОВА ЧЕ СИНОПТИЦИТЕ НЕ СА ИНФОРМИРАЛИ НЯКОЙ ЗА ВРЕМЕТО НЕ Е ГОЛЯМ РАБОТА .Да видим когато задухат ветровете и дойде зима тогава да видим какво ще става сега на на всеки му се струва шега обаче как ще тръгнете във зимата да пътувате като не сте наясно какво ще бъде времето .
21
0
 
21
 
! Отговори
Сега ли чак разбраха преди 5 години
Относно проблемите в БАН, протестиращите считат, че те "не са свързани толкова с размера на средствата, предоставяни на БАН от държавния бюджет, а в начина на разпределяне и манталитета на разпределящите ги."Обаче как да бъдат решени тези проблеми, като отделните научни звена представляват най-обикновени шуробаджанашки дружини. Опиташ ли се да ги реформираш, веднага се трансформират в "бойни отряди" (определението е на проф. Иван Канев - преследван тук, станал водещ учен в САЩ).
20
5
 
14
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 5 години
Значи, заявили са, че спират да изпълняват разпорежданията на ръководството на БАН, а също така прогнозата за времето може да бъде спряна.А заплати ще продължат ли да получават?Защото заплатите на БАН-аджиите се привеждат по карта. Щом няма да работят, редно е да не теглят от банкомата заплатите си.Парите са от бюджета, затова питам.
19
2
 
13
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Ами то държавата БЪЛГАРИЯ Е НА АВТОПИЛОТ ОТДАВНА ДА ВИДИМ И ВРЕМЕТО ОТ УТРЕ...
18
5
 
17
 
! Отговори
Киро Скалата преди 5 години
Нямам добро мнение за научните среди, сигурно има и свестни, но повечето са безделници.. трудовете на тези хора никой никога няма да употреби..
17
2
 
14
 
! Отговори
Ако наистина имаха преди 5 години
качества на учени, тук ли щяха да стоят - за заплати около минималната? Тук са - в БАН, защото хем е рахат, хем им върви стаж за пенсия и осигуровки, хем припечелват от по няколко места.Има логика в БАН да остане само така наречената българистика - институтите, свързани с изследването на българската история, език и култура, но в тези институти шуробаджанащината, корупцията, безпринципността и връзкарството са най-силни! В тази среда е най-трудно по нормален начин да се прави наука. Уви!
16
1
 
16
 
! Отговори
НЕРЕНТАБИЛНО преди 5 години
До МагаревъдИмоти за около 5 милиарда, доскоро по 70, а тази година над 80 милиона годишно финансиране от бюджета, всяка година и десетки милиони от фонд "Научни изследвания" при МОН плюс още други уж частно осигурени финансирания и накрая какво? НИЩО !По-малко от 3 000 "учЕни" (заели научни длъжности с връзки) и около 5 000 човека, които им слугуват и в много случаи те им вършат работата, защото част от този помощен персонал е с висше образование, но без връзки и протекции.
15
2
 
15
 
! Отговори
Около 2 800 учЕни, преди 5 години
ухажвани, превъзнасяни, навирили носове и с огромни претенции, но файдата от тях е около нулата, а вредата, която нанасят е огромна!Защото 99% са връзкарчета, заради чийто рахат и успешни кариерки биват спъвани и прокуждани всички, които не са от професорско котило или за тях не се е обадил някой голям батьо, за да изиска да ги уредят за "учЕни"!Допреди 30 години, обикновените наши инженерчета ежегодно осъществяваха много повече изобретения, в сравнение с това, което уж постига БАН за 10-15 г
14
1
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 7 преди 5 години
Голяма дума не казвай!В БАН ежегодно се вливат доста пари. Повечето пари, отпускани за научни проекти от МОН пак отиват в БАН. Плюс други пари за някакви измислени проекти - зависи кой какви връзки има.Но на всеки 10 лв, вложени в БАН, печалбата е само 2 лв и то според техните отчети, които един известен наш професор нарече "напудрени и захаросани" - т.е., лъжливи и манипулативни.Ежегодно отпусканите пари плюс предоставените имоти са само заради резултатите от дейността на около 2 800 "учЕни"
13
3
 
10
 
! Отговори
Хах преди 5 години
Абе днес като гледах протеста, колко са тези синоптици бе?Това не е адекватно ако толкова са синоптиците, колко са математиците? Това всичко е на щат и чака на нашите данъци. Ако са толкоз много хора, защо има наводнения и не се взимат мерки навреме. Егати института - поредната хранилка за 90% търтеи и 10% луди дето работят.
12
5
 
4
 
! Отговори
1 преди 5 години
Към министерство на образованието ? Какво общо имат двете,че ще минават към него ? Каква е целта ?
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В нашата държава единственото хубаво може да бъде евентуално времето
10
4
 
14
 
! Отговори
магаревъд преди 5 години
Охохохоооо бойко и гербавата мафия това и чакат. Ех как дебне БАН да почне да се разпада. На бойко наука не му трябва от нея полза няма а пък некви учени само мрънкат, даже и от международните проекти парите им прибират а те още праат наука из неговите терени.Още от когато докопа властта се чуди как да прилапа терените на БАН. За няколко квадратни метра градинки из младост кви циркове направиха, а тва а за комплекса на осми километър лелеее. А па онова зад залата Му на четвърти ааауууу!
9
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даеа синоптиците им,нарочно ни издавиха с дъжд сега ще ни уморят от жега!Тя баба ми по добре познаваше времето само като погледне небето сутрин
8
3
 
14
 
! Отговори
до Синоптиците преди 5 години
Добре сте му написали писмо на Боко, само дето не знам той да отговаря на писма. Като гледам се затруднява да чете, а да пише си е мъка. Дано поне Нинова да отговори нещо.
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко Хасвалта е фен на Азис и има пари само за чалгарите и наркоманите и гейовете за наука и метереология няма пари
6
2
 
15
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Всички пишете срещу метеоролозите но някой може ли да ми каже за някой друг институт в БАН който да работи.НИМХ са единствените които работят а дрътите научни (които май само лежат)работници им дърпат парите
5
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По добре да няма прогноза за времето, само стресират хората с техните преувеличени кодове. Международни сайтове колкото искаш, които познават много повече от нащи тъпири. Николчето и Гери ще взема на работа в цеха :)
4
8
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
Се едно са ни притрябвали тия шамани
3
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То пък щото нещо познаваха до сега!