Хората са основата на "умните градове"

Градът трябва да е добро място за живеене и работа
Обновена: 28 фев 2019 18:12 | 28 фев 2019 18:10, Екип на Investor.bg
10

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През 2050 г. 80% от световното население ще живее в градовете. Това показва колко голям е залогът, когато става дума за качеството на живот на хората и нуждата от намирането на решения на предизвикателствата за градската среда. Това каза Мария Габриел, еврокомисар за цифровата икономика и общество по време на конференцията „Knowledge City 2019 – градове на бъдещето“, организирана от Investor Media Group.

„Ако споделяме и обменяме опит, нашите продукти и решения ще бъдат факт по-бързо и ще бъдат от по-голяма полза за повече хора. Нуждата от съвместна работа е ключов фактор за успех и се радвам, че София осъзнава това“, отбеляза Габриел.

„Поздравявам София за европейския подход, защото ЕС предлага точно тази политика – да се учим един от друг и да споделяме опит. София е един от най-активните координатори на програмата на ЕС Партньорство за цифрова трансформация, чиято цел е да улесни живота на гражданите чрез цифрови технологии. Сред основните теми на програмата са подобряването на цифровите умения, създаването на електронно правителство, в основата на което е човекът, осигуряване на достъп до данни. Но те се нуждаят от финансиране. Трябва да работим за силен следващ бюджет 2021-2027 г.“, отбеляза Габриел.

Еврокомисарят изтъкна, че в основата на развитието на инфраструктурата на всеки модерен град трябва да са хората – тя трябва да прави живота им по-добър и да гарантира, че всичко се случва по безопасен начин.

„Идеите и иновациите в София не остават заключени между стените на лабораториите. София вече е един от добрите примери в Европа“, допълни Габриел.

Дончо Барбалов, заместник-кмет по финансите на София, заяви, че столицата е първата община в България с програма за интелигентно развитие - самостоятелно и в партньорство с бизнеса и университетите. „Работим за насърчаването на иновациите и иновативните технологии. Това е важно както за българския, така и за чуждия бизнес. Стремим се да превърнем София в зелен и иновативен град“, заяви Барбалов. Той изтъкна, че столицата е на първо място в Европа по най-бърз ръст на брутния вътрешен продукт на човек от населението и в идните две години ще се превърне в едно от най-привлекателните места за инвестиции.

„Работим за това в партньорство с други столици, имаме сключени бизнес споразумения с Лондон и Виена, работим в сътрудничество с Любляна и други градове в Европа“, каза Барбалов. „Политиката ни е да подкрепяме инвеститори и инвестиции, които работят да развитието на София като зелен и иновативен град“, допълни той.

Петко Георгиев, инициатор и председател на УС на ИКТ Клъстер Бургас, посочи, че една от основните задачи на местните власти е да работят градът да се превърне не само в добър за живеене, но и за работа.

„Когато създадохме клъстера през 2016 г., си поставихме за цел да подобрим човешкия потенциал. Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас, където се обучават 180 ученици, получи награда от БАИТ. Освен това Общинският съвет в града реши да осигури стипендии за студенти, които желаят да се обучават по информационни технологии в двата университета в Бургас. Миналата година предоставихме 50 стипендии в единия и 75 стипендии в другия университет. Така даваме възможност на младите хора да се докоснат до технологиите и да бъдат подготвени, а също и да създадем връзка между работодателите и студентите“, посочи Георгиев.

„Няма как да имаме умни градове без умни родители и деца“, смята и Таня Христова, кмет на община Габрово. Тя изтъкна, че образованието винаги е било в центъра на вниманието на местните власти.

„В последните години направихме много, за да променим стереотипите. Преди години диалогът с бизнеса беше труден, съпътстван от недоверие, сега фирмите ни канят, трябва да направим така че всички ресурси, които можем да комбинираме, да бъдат насочени към смислени решения, които дават резултати, променят живота и подготвят почвата следващите стъпки да бъдат градивни“, допълни Христова. Според нея Габрово е първият град, който показва, че дуалната система, която в града съществува от три години, наистина дава резултати.

Според Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи, един град трудно може да стане умен само с развитие на информационни технологии. Той смята, че преди всичко е необходимо да се създава добра градска среда, която да подобри функционалността на града, а оттам и производителността на гражданите. „Ако планирането на града не се развива правилно, с помощни средства трудно може да се постигне съответният ефект“, каза Шопов и допълни, че в последните 30 години властите в София са длъжници по отношение на градското планиране.

Още новини четете в Investor.bg


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
мирише ми на едно чесане на езици за едно далечно бъдеще и нищо повечение в БГ сме много добри да си плямпаме всякакви неща на седянка но в действие след това сме гола вода
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ако не искаме умни градове?
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом начело е Прецедента то работата въобще не е читава.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На третата пиктчура всички гледат като отровени.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 4НЕ напоследък, а още откак се пръкнаха тези думички ги повтарят хора, неразбиращи значението им. А и самите думички си имат български аналог, но нашите се правят на "цивилизовани" и не признават българския език. Позната история. Още от "Криворазбраната цивилизация". Иновация, визия, дигитализация и още куп глупости.
2
0
 
5
 
! Отговори
САМСУНспор преди 2 години
София е умен град с изпръжнения в градинките...
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам чувството, че е проведено комсомолско събрание, съпроводено с мечти за бъдещето и безполезни дрънканици както винаги.