На кого е Гоце Делчев? Спорът със Северна Македония продължава

Ще честваме заедно Свети Наум, Цар Самуил и Свети Климент Охридски
12 апр 2019 12:10,
77
На кого е Гоце Делчев? Спорът със Северна Македония продължава
Снимка: БулФото

Съвместната експертна комисия между България и Северна Македония не успя да постигне съгласие за общо честване на личността на Гоце Делчев, събщава БНТ.

Нарочната комисия заседава за пореден път, а целта й е да разреши исторически и образователни въпроси между двете страни.

Председател от българската страна е бившият посланик на България в Македония Ангел Димитров, а от македонска - директорът на Института за национална история Драги Георгиев. Комисията е създадена съгласно член осми от Договора за добросъседки отношения и сътрудничество между България и Република Северна Македония.

На вчерашното заседание е било обсъдено и съдържанието на учебниците за пети и шести клас, покриващо периода на Античността. Там, както и по въпроса за Гоце Делчев, експертите са демонстрирали сериозни различия в позиициите си и са оставили въпроса за следващата среща през май.

Двете страни обаче са постигнали съгласие относно съвместното честване на Свети Наум, Цар Самуил и Свети Климент Охридски. След двудневни дебати, експертите са се съгласили, че има достатъчно исторически аргументи за такова решение.

"Направихме една солидна крачна напред. Общата история може да се превърне в споделяне на ценности, в едно приложение на истинското приятелство и добросъседство", коментира проф. Ангел Димитров.

На следващата среща, освен периода на Средновековието, ще се обсъжда и модерната епоха. Разговорите относно наследството на Гоце Делчев и историята на Илинденско-Преображенското въстание ще продължат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
12
 
! Отговори
Един преди 5 години
Не можеш победи простия с аргументи!Той е *** и винаги ще те бие с опит.Затова и нас северномакедонците ще ни бият с опит.Там, в техните глави ,знание не вирей!Те си знаят: всичко е наше, всичко от нас произхожда!Гоце Делчев може и да се е смятал българин, но за макетата това няма ни най-малко значение!
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Българския език има думата ЩОТО (е не е точно дума)Пример:Направих така щото, всички да живеем по-добре.
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 44Защото произлиза от щото. Има го и в руския и в другите слаянски езици като что, в македонския е што.
46
7
 
6
 
! Отговори
до 44 преди 5 години
До Анонимен 44Учете български език и граматика защото в българския език няма думата "щото".Аман /тур./ от селяни.
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Потресен съм от невежеството на всезнаещи писачи, които разбират от всичко.Не се чувствайте длъжни да пишете навсякъде, това не е безобидна история.Повече не си и струва да казвам нещо.Жалка работа.Коментари от първосигнални неграмотни,безработни, платени, безнадеждно незнаещи сополани!За това сме били 500 години под турско робство. Не знаете нищо за историята на народа си, но лигите ви текат да ближете на силния за..ка, това е единственият ви осъзнат шанс за значимост.
44
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боко да внимава с Македония, щото 50% от българите имат македонска жилка, баби, дядовци и са чувствителни по темата. А нещо накриво, а е паднал от власт след загубите на електорат с апартаментгейт. Глупости договорени с Македония ще са последен пирон в ковчега.
43
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 24Имало е маедоно-одринско движение за освобождение. Причината македонското да ти е по-известно е,че е било по-организирано.
42
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 38Добруджанска нация и македонска нация е била в пъти по-добре тогава и Коминтерна са били напълно прави. И времето доказа че е било по-добре от сегашните румънска или северномакедонска нация. И после щяха да се обединят с България. А сега след толкова войни и жертви ГЕРБ и Жеелев признаха македонски език и Северна Добруджа е напълно обезбългарена след като точно там Аспарух се заселва.
41
34
 
8
 
! Отговори
Пиринска Македония преди 5 години
Както е тръгнало скоро и ние Пиринска Македония ке се отделиме от балхария и ке си се присъединиме и обединим със Северна Македония , а после и с Южна. Амин, дай Боже по-скоро да стане ! Пирин, Вардар , Егей = Обединена Македония.
40
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що не питат Заев кой окупира Македония след 1913 г., след 1917 г. и след 1944 г. Явно не е България. Ако не беше България, нямаше да го има Гоце Делчев, а турците щяха да изколят и *** му и татко му. Щото не е само сръбска фукня за колко велика е разпаднала се Югослваия или за гърците които чакат НАТО да им подарят Цариград без да се бият нали.
39
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека видим само колко българи са били избити и изгонени от Северна Македония и колко сърби и гърци. Отговор 0 за сърби и гърци и 1 милион за българи. Когато българите се бият с турците край Истанбул, сърбите и гърците влизат спокойно в Скопие и в Солун и гонят жените и децата или ги избиват.
38
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимен 31Да ама има организация за освобождение на Добруджа. Това доказва ли че е съществувала добруджанска нация, освен в плановете на Коминтерна? С интерес наблюдавам случващото се във Воеводина и спонсорираня отвън местен сепаратизъм. С техните камъни по тяхната глава!
37
4
 
5
 
! Отговори
до 36 преди 5 години
Това от Митове и Легенди на Шибидар Димитров ли го взе ?
36
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз лично им го давам Гоце Делчев.
35
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 20 анонименТогава защо в Гърция има улици и площади наречени Василий *** -Василеос Вулгарооктон? Не трябва ли да е Северномакедоноубиец или Самуилоубиец, понеже нали в Северджания бившите югота ползват термина "Самуилова държава"?
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе как да не е имало движение за освобождение на тракия? вътрешен македоно одрински революционен комитет, т.е. вморо. после след балканските войни се преименува вмро, защото повечето тракия вече е в българия.
33
17
 
5
 
! Отговори
до 32 преди 5 години
Гоце се е борил за държава Македония. Ама днешните политици го предадоха.По заповед от ФАЩ.
32
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горкият Гоце Делчев. Когато е живял, дори не е предполагал, че ще измислят държава Македония.
31
16
 
3
 
! Отговори
до 24 преди 5 години
Не можеш да сравняваш Македония с Тракия.Доколкото знам не е имало Движение за освобождаване на Тракия, а на Македония е имало.Дори в ново време, Каракачанов и партията му се правят на Македонци, нищо че са русенци.
30
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е поредното предателство на герб по чужда заповед.Не може да заемете част от нашата история и да я давате на тези измислени макета,само защото са ви наредили така от вън.Не за апартаментите и сметките ви,само затова национално предателство сте за затвора. Заедно можем да празнуваме ако си признаят,че са бг,и че говарят на диалект на бг език,който всички бг разбираме,без да сме учили т.нар македонски език.