Как ще се върнат българите от чужбина? Само с ръст на заплатите!

69% готови да заминат заради по-доброто възнаграждение
Обновена: 20 юли 2019 17:06 | 20 юли 2019 17:00, Камелия Цветанова
654
Как ще се върнат българите от чужбина? Само с ръст на заплатите!
Снимка: Pixabay

Една от основните причини, поради която българите напускат страната и избират да работят в чужбина, е по-високото заплащане.

Още по темата
Според проучване направено от сайта Rabota.bg на въпрос: „Бихте ли избрали да работите в чужбина?“ 69% от анкетираните споделят, че биха работили в чужбина, тъй като смятат, че там ще имат по-добър стандарт на живот и различни възможности за реализация.

43% от участвалите в анкетата посочват като основен фактор по-високото финансово възнаграждение в чужбина, а другите 26% -  ниският стандарт на живот в страната ни.

Проучването показва, че все по-често българите емигрират заради недоверието към институциите, както и привлекателната възможност за по бързо намиране на високо платена работа в чужбина

Едва 21 % от интервюираните посочват, че не биха работили в чужбина, защото не искат да напускат страната, тъй като икономическата среда се подобрява, а на трудовия пазар има глад за специалисти. Само 5% обаче казват, че са доволни от работата си в България.

През 2018г завърналите се българи от чужбина са близо 16 169, което е два пъти повече в сравнение с 2016г., показват данни на НСИ. Близо 40% от тях са в активната възраст от 20 до 44 години. Въпреки увеличаващия се брой на завърналите се, делът на емигрантите продължава да бъде двойно по-висок - 31 263. И тук възрастовата група от 20 до 44 години е най-голямата.

Оказва се, че ръстът на заплатите е една от основните причини, които връщат българина у дома. Сред останалите предимства са и дългото майчинство, възможността да са близо до семейство и приятели, както и да започнат работа в авторитетни компании в развиващи се сектори, да получават атрактивно възнаграждение, да имат гъвкаво работно време и добър социален пакет, които им осигуряват висок стандарт на живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


654
Още по темата: чужбинабългариработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
417
6
 
5
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Те затова и теб не те искат там, трябват им мозъците.Сега сериозно, в България транспорта, имотите, наемите, и здравните докато си здрав са по евтини от нормалния свят, всичко друго е в пъти по скъпо. Тука не броим квърталните капанчета дето едно кюфте върви в комплект с салмонела и хепатит. Да там да ядеш може и да ти се стори по евтино, но си е мизерно. В Франция за 30? от ресторанта излизаш търкалящ се и то само първа класа храна. В Германия дори е малко по евтино.
416
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Управляващите не са виновни на българина. Управляващите са огледало на българина. Ние ще се оправим само ако разберем, че ние сме под контрол на това дали ще е хубаво или лошо, а не някой друг (бил той политик или комшия). Но лошото е, че в съвременния свят ако това се случи, едновременно с благосъстоянието ще станем и арабска държава. И не знам дали не е по-добре да си останем бедни.
415
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова понякога си мисля, че отварянето на границите в крайна сметка имаше и чувствителен негативен ефект за България. Хората които можеха да променят държавата си тръгнаха. Останаха пенсионерите гласуващи за Корнелия и Мая и мързелите чоплещи семки и обвиняващи управляващите за всичките им беди.
414
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И вие не разбирате, че ако използвахте потенциала си в България щяхте да сте по-полезни отколкото като плащате 10 хиляди на година.На България и трябват хора, мозъци, ръце, предприемачи. Това племенника да си купи американски айфон произведен в Китай с вашите американски пари на БГ не и помага.
413
5
 
7
 
! Отговори
До един от дивия зап преди 4 години
А къде да е? У америката където ако си черен влизаш в университет с по-ниски оценки отколкото ако си азиатец или бял(обратна дискриминация). И където ако жена каже, че си направил нещо без ти да си го правил и без тя да може да го докаже да загазил яко (несъществуваща презумпция за невинност). И където хората не могат да си позволят университет. По-добре да ходя да живея в Беларус отколкото в САЩ. САЩ се крепят на това, че продължават да привличат мозъците на целия Свят и това ги спасява.
412
0
 
4
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Даже не стоплят, че при нас е следобед!:-) :-) :-)
411
1
 
3
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Boston недей... за тях Запада е у Европа.
410
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите не биха пратили децата си на детска градина или на училище с ромчетата. Обаче когато та в чужбина воля не воля точно това се случва. Защото по Западна Европа в детските градини местните са вече малцинство. Който не вярва да дойде да го разведа да разгледа какво е.
409
3
 
6
 
! Отговори
До 469 преди 4 години
Абсолютно. Западните държави станаха балкано-ориенталски кочини. Екстра са за нискоквалифицирания персонал. Но ако си висококвалифициран специалист имаш значително повече избор и възможност да живееш добре и извън Западна Европа.
408
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До BostonПо-добре богат поне в България отколкото универсално беден навсякъде, пич. Не всичко е пари- мантрата на всички, които пет пари не са успели да изкарат никога.
407
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде тоя чичката почна от различни никнеймове да спами, за да изглежда все едно повече хора му споделят мнението, което така и не разбрах какво е. Като няма за какво да завиждаш- просто НиДеЙ. Пръскай я тая вена в 12 вечерта в неделя и да лягаме да спим.
406
0
 
3
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Благодаря Ви, че поговорихте с мен!
405
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един от Дивия ЗападМа пробвай и дебела и грозна да ме изкараш, за да се почувстваш евентуално по-добре заради това, че ми плащат добре, барем станеш по-заможен, ама нямааааа. :) Обръщат се към мен, защото съм специалист и не ги интересува къде съм локирана и колко ще им струва. Айде пръскай вена от завист.
404
3
 
6
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Извинете госпожо!Вие, без съмнение, сте много умна и ще намерите начин да обясните на такъв като мен, дето се нерви на чуждото охолство, каквото и да значи, за вас това, що тези "чуждестранни бизнеси" са се обърнали към вас. Явно не са намерили никой местен на Вашето ниво, ако Ви плащат тамошна заплата.
403
1
 
5
 
! Отговори
Отрицателно IQ преди 4 години
До Един от Дивия ЗападДа, държавен чиновник е единствената професия, която може да се практикува дистанционно и на частно АХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХА
402
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един от Дивия ЗападОсвен че не си пътувал май и не живееш в 21ви век ами в далечната 1950-та. Да, точно така, freelance държавен чиновник съм, но работя с чуждестранни стартъпи, които ме замерят с евро отдалече, както и да се случва това, обичам фантастиките. Пийте ги тез хапчитъ, молъ ви.
401
3
 
5
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
А и тоя лаф "на частно" подсказва, че май става въпрос за държавен чиновник.:-)
400
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един от Дивия ЗападДа, точно, наели са ме, защото съм добрА (общувайте от време на време и с жени бе да му се не види) и ми плащат западна заплата. :) И си живея евтино, че и пари спестявам. Мъката май е само при теб, аз се чувствам прекрасно, много съжалявам индивиди, които случайни непознати в интернет ги дразнят с успехите си.
399
4
 
6
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Драги приятелю,Аз не пътувам с Райънер.Много ми е евтино.Ти кажи ся за онлайн работата.Наели са те, щото си много добър и ти плащат като на местните нали. А ти си живееш на евтино в РБ.Боже!Колко мъка има по тоя свят боже!
398
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един от Дивия ЗападОх, винаги като някой напише, че живее добре и се намира поредния завистливец, който да оборва чуждото охолство с измукани от пръстите глупости. По-евтино е в България. Факт. Който спори да пътува по-честичко. Райънеър пуснаха билети и по 20 еврака и не е извинение липсата на пари да сме необразовани.