Как ще се върнат българите от чужбина? Само с ръст на заплатите!

69% готови да заминат заради по-доброто възнаграждение
Обновена: 20 юли 2019 17:06 | 20 юли 2019 17:00, Камелия Цветанова
654
Как ще се върнат българите от чужбина? Само с ръст на заплатите!
Снимка: Pixabay

Една от основните причини, поради която българите напускат страната и избират да работят в чужбина, е по-високото заплащане.

Още по темата
Според проучване направено от сайта Rabota.bg на въпрос: „Бихте ли избрали да работите в чужбина?“ 69% от анкетираните споделят, че биха работили в чужбина, тъй като смятат, че там ще имат по-добър стандарт на живот и различни възможности за реализация.

43% от участвалите в анкетата посочват като основен фактор по-високото финансово възнаграждение в чужбина, а другите 26% -  ниският стандарт на живот в страната ни.

Проучването показва, че все по-често българите емигрират заради недоверието към институциите, както и привлекателната възможност за по бързо намиране на високо платена работа в чужбина

Едва 21 % от интервюираните посочват, че не биха работили в чужбина, защото не искат да напускат страната, тъй като икономическата среда се подобрява, а на трудовия пазар има глад за специалисти. Само 5% обаче казват, че са доволни от работата си в България.

През 2018г завърналите се българи от чужбина са близо 16 169, което е два пъти повече в сравнение с 2016г., показват данни на НСИ. Близо 40% от тях са в активната възраст от 20 до 44 години. Въпреки увеличаващия се брой на завърналите се, делът на емигрантите продължава да бъде двойно по-висок - 31 263. И тук възрастовата група от 20 до 44 години е най-голямата.

Оказва се, че ръстът на заплатите е една от основните причини, които връщат българина у дома. Сред останалите предимства са и дългото майчинство, възможността да са близо до семейство и приятели, както и да започнат работа в авторитетни компании в развиващи се сектори, да получават атрактивно възнаграждение, да имат гъвкаво работно време и добър социален пакет, които им осигуряват висок стандарт на живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


654
Още по темата: чужбинабългариработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
397
0
 
5
 
! Отговори
ЧЕТИ "БАТБОЙКО& преди 4 години
ОТЛИЧНА И НЕОБХОДИМА СТАТИЯДОБРЕ Е "БАТБОЙКО" ДА СИ СЛОЖИ ОЧИЛАТА И ДА ПРОЧЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ И ТЕНДЕНЦИИТЕНАПУДРЕНИТЕ ИЗМИСЛИЦИ ЗА "ЗАВРЪЩАЩИ СЕ" СА ФАЛШИВИ И ЗАБЛУЖДАВАЩИ
396
0
 
6
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
За да влезеш на остров Манхатан по моста е 19 усд.А ти си влизаш в София безплатно.
395
4
 
8
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Хе хеЕвтино му било.Първо, не му вярвам, като го чета и второ американците имат един лаф:Получаваш каквото плащаш!Евтиното.... ъъъ винаги е по-скъпо!
394
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МенКакто и храната, елементарни удоволствия като ресторант, кино, спорт, музей, театър. Това за детските градини дори не го коментирам, някой май не е излизал извън България скоро.
393
3
 
7
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Евтино са ти нощувките, транспорта, имотите, и здравето докато си здрав. Всичко друго ти е много по скъпо. Деца имаш ли? Да видим какво ще е като им търсиш детска градина или училище.
392
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До menИма и трети- такива като мен, които работят онлайн директно и на частно с чуждестранни бизнеси, с други думи на западно заплащане, но в български условия. Статистически нямам никаква изгода да замина, и тук и там парите са едни и същи, тук животът е 2 пъти по-евтин.
391
1
 
9
 
! Отговори
Привет от Албания преди 4 години
"Жителите на община Тунджа предадоха над 3,5 тона пластмасови капачки" България.Това е цитирано заглавие от българска информационна медия на случилото се днес.Как да мисля с добро за българските политици,бе... .Няма друг народ в Европа който така да ненавижда собствените си политици както българския.
390
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се върнат българите от чужбина, кой ще плати фърчилата на Радев, кой ще праща пари на пенсионерите, кой ще плаща газа на "братушките" !!!?
389
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Запад беше далавера да се ходи 90-те и някъде докъм 2005 г. Вече да се ходи на Запад няма никакъв смисъл напълни се с третосвятковци и добри пари взимат само хора с определени специалности а такива добри пари взимат навсякъде. За спокоен живот сред възпитани хора са страни като Словакия Словения Чехия. Западът е бита карта. Това че България е опростачена мутренска държава не значи че спасението е на Запад.
388
0
 
16
 
! Отговори
vv преди 4 години
Е стига сте писали за това "атрактивно възнаграждение" може ли 15-20 години да се пише за атрактивно възнаграждение, то самия израз е пълен парадокс и се превъррна в нарицание за смешна и ниска заплата. По добре вземете да използвате в статиите си думи като "добро" или "високо" възнагражедние. Крайно време е прекрати използването на този абсурден израз!
387
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки говори за повишаване на заплатите все едно става с щракване на пръсти. Последно като проверявах заплатите се плащаха от частник, а не от държавата и се плащаха за свършена работа, а не за вдигане на шум. Последно като гледах заплатите си растат мааалко по-бързо от производителността на средностатистическия работник, което без значение колко бързо означава е повече от очакваното. Стига сте ревали, а се образовайте и работете.
386
6
 
8
 
! Отговори
!!! преди 4 години
До ???Преди 1989 г. можеше да се бяга само в Либия,Румъния, Русия идр соц.страни и то за крадко...Тръгнеш ли да бягаш за другаде разтрел на границата или полет след взрив на мина...А на граничаря разтрелял беглеца се даваше награда -отпуск 7 дена ,а ако са от Източна Германия и часовник "Ракета".
385
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моля гледайте "РЕКЕТЬОРИ В НАП 2 - "ТЕ ИМАТ 180...", и премислете какво предлагате, дали е логично. Всички избягали не ги интересува България, за тях България е само лош спомен. Просто Германия е друг свят, а тук е третия свят... Аз също ще избягам, само да взема 2 сертификата и да намеря накой да ми даде адресна регистрация. След това ще избягвам българи, просто няма да го говоря, ако може ще си сменя и името, да не е българско.
384
5
 
20
 
! Отговори
men преди 4 години
В България остават два типа хора, едните са пълните неудачници, тези дето и *** за зеле не стават а вторите са тези дето имат някаква наследство да се надяват, имам в предвит потомствени политици или разни лекари, адвокати и дребни собственици. Всичко друго е вънка или скоро ще бъде. Просто не става, и не е само парите, те парите са следствие на лошото управление и безхаберието на всички нива.
383
7
 
9
 
! Отговори
Силата е в теб преди 4 години
Руснаците ни възприемат цялата държава за обслужващ персонал. С такъв манталитет няма как де е иначе. България ще е бананова република докато не се насели с достатъчно руснаци, които ще направят преврат. Тогава ще е част от Русия и те ще емигрират от тук, да "освобождават" някоя друга държава. Руснаци и българи бягат, за да не са сред своите, а там където отидат го правят да е същото. Парадокс.
382
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е само заради парите. Мога да изброя още 1000 причини.
381
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С България е свършено, спасявайте се.
380
13
 
6
 
! Отговори
Дедото преди 4 години
Ще се върнат. Винаги се връщат.Само че няма да има кой да ги посрещне.Да побързат.
379
3
 
16
 
! Отговори
БГ Европеец? преди 4 години
До ВСЕКИ Анонимен Никакви Е/И миграции до избори 2019 Нека пак и пак да гласуваме за ГЕРБ па тогаз да се махаме всички до ДЕВЕТО коляно !
378
2
 
23
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Аз винаги съм се борил да имам избор.Мога да живея в РБългария.Мога и да живея на друго място.Жал ми е за хора, които нямат избор и даже не го разбират.