Преди ливада, планина... Борисов откри нов участък от "Хемус"

Той ще спестява поне 30 минути на пътуващите, сметна премиерът
Обновена: 11 окт 2019 12:05 | 11 окт 2019 11:54, Елка Василева
126

Снимка: МС

"Като дойдох за първи път тук, беше ливада и планина. После изядоха скалата, камък след камък и за година и половина, шест месеца по-рано, това вече е едно изключително съоръжение, за което българските строители имат много какво да разказват". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при официалното откриване на новия участък от 9,3 км от АМ "Хемус" между Ябланица и Боаза.

Изграждането на трасето стартира в края на март 2018 г. и завърши близо 6 месеца предсрочно. Инвестицията е за 66 млн. лв. с ДДС, като средствата са от държавния бюджет.

Още по темата
"Сега изглежда лесно, красиво, със зони за отдих. А първо беше кал, чакъл, насипи", посочи още министър-председателят Бойко Борисов при огледа на новия участък между Ябланица и Боаза.

Премиерът отбеляза, че усилено се работи и по други участъци от трасето на "Хемус". Заедно с него на инспекцията на автомагистралата бяха вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, министрите Владислав Горанов и Петя Аврамова.

"Ние не купуваме само F-16 и не вдигаме само заплатите на отбраната, а едновременно строим и проектираме, благодарение на правителството и на коалиционните партньори. Ако сме така стабилни, при този ръст на икономиката и приходи, в рамките на 3-4 години ще свършим магистралата“, изтъкна министър-председателят.

Според Борисов новият участък ще спести на пътуващите по направлението София - Варна поне 30 минути. Той подчерта, че се работи усилено и по останалите участъци до пътя Плевен - Ловеч. Работело се усилено от Белокопитово до Търговище.

"Забележки по това трасе не трябва да има, виждате какви мантинели, какви огради за сигурност са поставени, защото това е едно изключително съоръжение. Това са карстови земи, направили сме подлези за всички селскостопански терени и два надлеза", каза Борисов.

Той допълни, че щом бъде завършена АМ "Хемус", Северна България ще стане като Южна в икономическо отношение. По думите му при този ръст на икономиката и при тези приходи в бюджета, до 3-4 години ще бъде завършена цялата магистрала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
7,1 милиона лева за 1 км от тази отсечка на магистралата. В САЩ 1 км излиза между половин и един милион долара, обикновени 600 хиляди.
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Predi zarvuli saga milioni predi kartogi di jal sega 4eren haiver s bjal hlab stigasi de fukal be ako ne sa eu milionite schte si isbagal v usa kato bivschats ti jena deto te sarasa
58
0
 
11
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 4 години
Чудесно, да има къде да вървят бежанците като съборят оградата, оная за милионите левове!
57
2
 
5
 
! Отговори
калкулатор преди 4 години
До пляс ръчичкиСметнах.Още 25 пъти!По два пъти на година-още приблизително 13 години.Вождът става на 73.Няма да е престарял.В разцвета на старостта.
56
0
 
15
 
! Отговори
пляс ръчички преди 4 години
От 418 км са построени 173 км за 45 г от откриването.Ако трябва да се режат ленти на всеки 10 км....не ми се мисли кога ще е окончателното откриване.Някъде 22-ри век.
55
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е това вече е новина, стига сте ни заливали с негативизми и простотии. България ще я бъде, след като имаме такъв непрестанно работещ Премиер и правителство. Много здраве на всички замесени в това епохално строителство и Бог да ги пази.
54
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
може да му дадат да кара и валяк
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с цел да се ускори работата по изграждането на магистралата, нека Бойко да остане там като пътен строител
52
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поклон на Бойко нищо,че и той е комунист.
51
12
 
2
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
браво на Бойко!
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това си е скоростен път,а не магистрала.Ако се види и записа с дрон още преди пускането има огромни кръпки по асфалта.Нещо пренавиват пружината на самохвалството.
49
3
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
т Живков остави магистралата до правец за 30 години управление на сдс стигнаханаи после до боаза аз няма да съм жива до разклона за троян
48
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пацо Терасата, Цецо Асансьора, Цецка Дупката и Боко Магистралата...
47
6
 
17
 
! Отговори
Васил Коларов преди 4 години
Това е чудовищна ПОГНУСА , КАЛПАВОСТ И НЕКАДЪРНОСТ---ЗНАЧИ 9 КМ ЗА ЕДНА ГОДИНА И 7 МЕСЕЦА -- ОТ МАРТ 2018 год. ДО СЕГА ???В ГЪРЦИЯ ПРАВЯТ 100 КМ НА ГОДИНА В РЕГИОН ЕПИРУС , САМО НА 2000 МЕТРОВИ СКАЛИ И СУПЕР-МОДЕРНИ ТУННЕЛИ В КЛИСУРИ И КОТЛОВИНИ , КАКВИТО В БЪЛГАРИЯ НЯМА ТАКЪВ СКАЛЕН РЕЛЕФ , КАКТО В ГРЪЦКИ ЕПИР !
46
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Магистрала е поне трилентов път в едната посока. Строят ментета и след това ментетата им били отеснели, спират камиони.
45
4
 
12
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До Анонимен 41Забелязвам че сега любимия град на Бойко е Варна.Построй сам най скъпия булевард в света, откри пак той и само той стотици работни места в града, другите в провинцията кучета ги яли.
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
9,3 км спестявали 30 минути. т.е. за един час се минават 18,6 км или скорост 18,6 км/ч. този премиер вярно е чел само винету и не познава друг транспорт, освен яздене на коне.
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОТ МАГИСТРАЛАТА БОЙКО ЗАМИНАВА ЗА ВАЛЕНСИЯ, ПАЦО ТЕРАСАТА НАУЧИЛ ВЕЧЕ ИСПАНСКИ, И ТАМ ТРЯБВА ЛЕНТА ДА СЕ РЕЖЕ
42
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не го въздигайте чак до ливада, от ливадите има ползи, а от този само вреди.
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Официално1 км-10 млн,неофициално10010 км за година.Това вече е за aналите,където децата ще се възхищаещват отпостиженията на начален следсоциаленстрой.Характерен с упадък,но построенинекачествени пътища.