"Черният петък" се задава, харчим по 500 лв. за дрехи, електроника...

Над 50% от българите ще пазаруват заради намаленията
Обновена: 11 ное 2019 14:29 | 11 ное 2019 07:00, Александър Попов
55
"Черният петък" се задава, харчим по 500 лв. за дрехи, електроника...
Снимка: Reuters

На 29 ноември се задава традиционният вече "Черен петък", а над 50% от българските потребители ще пазаруват, сочи проучване на Асоциацията за защита на потребителите, цитирано от Investor.bg.

Средната сума, която ще харчи човек е 500 лв., като най-голямо ще бъде пазаруването в търговските центрове и онлайн магазините. Най-предпочитаните стоки ще бъдат дрехите, следвани от електрониката и обувките.

Отстъпките средно са между 40 и 60%.

Още по темата

На този ден обаче потребителите трябва да внимават, защото се случват най-големите измами и подвеждащи реклами. Според председателя на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски има много фалшиви отстъпки и клиентите трябва да следят цените на продуктите, които искат да закупят.

"Бъдете особено внимателни, ако в магазина ви предложат "стоков кредит", особено ако покрай него има още нещо - например застраховка. Обикновено в магазина  се предлага такъв кредит с 0% лихва. Тъй като в подобни случаи печалбата за кредитодателя е с много нисък размер, е възможно да ви предложат услуги срещу допълнителни такси като застраховки и т.н. Потребителят не е задължен да приеме. Ако приемете заема и решите да го погасите предварително, фирмите за бързи заеми нямат право да събират допълнителни такси, с изключение на договорите, в които е фиксиран лихвеният процент. Може да се предвиди такса до 1% от размера на кредита", обясни Пейо Майорски.

Трябва да се внимава със стоките на кредит, защото накрая потребителят може да се окаже в ръцете на колекторските фирми. След това започва техният тормоз при забавяне или неплащане, допълни той.

От Асоциация за защита на потребителите препоръчват 8 важни стъпки на "Черен петък":

1. Пазарувайте от онлайн магазин, който познавате или сте проучили. В адреса на линка трябва да има S (https), както и катинарче, което е знак за сигурност. Ако се окаже, че сте пазарували от некоректен търговец, оспорете плащането пред банката. По-добре е да го направите писмено, за да получите и официален отговор. Имайте предвид, че за тази процедура банката може да начисли такса.

2. Не купувайте импулсивно - предварително. Решете какво ви е необходимо или искате, складирайте  го във виртуалната си пазарска  кошница и изчакайте деня с намаленията. Наистина ли бихте взели нещо, което не ви трябва, само защото пише "70% намаление"?

3. Щом набележите желаните стоки, обиколете магазините (или  проверете в съответните сайтове) и вижте цените им преди намаленията. Сметнете дали обявеното намаление е равно на обещания процент.

4. Имате 14 дни период за размисъл, в който може да върнете продукта си, купен онлайн. Това важи и ако сте го купили на Черния петък. След като върнете покупката, търговецът е длъжен да ви възстанови заплатената сума в рамките на други 14 дни.

Останалите съвети вижте в Investor.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
18
 
! Отговори
само 10 преди 4 години
всеки нормален знае, че в такива магазини вдигат изкуствено цените няколко дни преди черния петък и после като намалят, излиза почти същото..
26
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото повече ненужни вещи си купаваш толкова повече няма да имаш свободно време за важните неща,за любимите си хора,и да себе си.
25
4
 
28
 
! Отговори
анон преди 4 години
Малей! Супер консуматорството на малките умове!... Купувайте до спукване! После гласувайте! Слугувайте, работете за малко пари и така до старини! Един ден се събуждаш на 85 и разбираш, че не си живял и грам! Умирайки накрая ще имаш само една мисъл в главата...
24
2
 
19
 
! Отговори
БЪЛГАРИНЪТ преди 4 години
Е доказано инфантилен в мисленето си (вижте само управляващите как го мачкат), така че защо да не се юрне вкупом в един ден за техника с подигравателните 10% намаление, което няма нищо общо с черния петък на запад, където той е традиция и има реални намаления от по 50% или 90% на техника с цел старото да се замени с ново. Чудя се на кебапчо-кюфетолюбителите защо за 10% намаление за чушкопек ще се избият, но стане ли вдигане на вода, ток, парно с 20% всеки си стои и си попръцква и оригва спокойно
23
1
 
1
 
! Отговори
Ботуш Каишев преди 4 години
Тоя Пейо майорски ми е почти адаш.
22
1
 
18
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Къв черен петък бе, нали сте бедни и "нямате пари за хляб"?
21
2
 
5
 
! Отговори
Румениге преди 4 години
....според председателя на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски.... Е може ли да се казваш Пейо Майорски, а Пенчо Генералски нещо да каже?
20
1
 
17
 
! Отговори
<><> преди 4 години
Харча по 500 лв на нещо което дори не знам какво е .....в смисъл магазин ли е бутка ли е салон на някой кораб ли е .....? Аз не знам какво е това черен петък или оранжева сряда .....вие ми казвате че съм харчил по 500 лв ?
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Минах през търговските центрове и снимах цените на стоките които мисля да закупя. В деня на черни, я петък ще направя сравнение с колко процента са ги свали ли. Или са си останали същите.
18
0
 
31
 
! Отговори
ГОСТ преди 4 години
"харчим по 500 лв"Не знам кои са тия "ние" които визирате. Аз лично никога не съм харчил по 500лв на така наречения "Черен петък". Много от хората които познавам също не харчат по толкова
17
0
 
16
 
! Отговори
Беров преди 4 години
За бога братя,не кОпувайте!
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 15Е,това вече обяснява нещата.Съжалявам приятел,ще трябва да викаш "неволята"...
15
0
 
8
 
! Отговори
kirasirrav преди 4 години
българския ЧП както и повечето неща тук изобщо не приличат на западните черни петъци, промоции и намаления; по-скоро бих пазарувал по това време в нета ако имах такава възможност (а аз нямам), а и в този период има доста фалшиви оферти
14
0
 
13
 
! Отговори
6 преди 4 години
До Къде да емигрирам, имам още 5 г. до пенсия?! На моата възраст вече не ги искат ни в чужбина, ни тук!
13
0
 
30
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Българина няма култура за пазаруване. Този черен петък не е нормален у нас. Никой на запад не пазарува на изплащане на този ден. Купуват се предимно продукти от стари колекции и по-стари модели на много ниски цени. Тук уж се правят отстъпки на всичко, а реално няма почти такива. Отделно шашави хора купуват телефони на изплащане и т.н. Всеки да купува, каквото му е нужно и според възможностите. Другото е комплексарщина и нисък интелект.
12
4
 
23
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Миналата година една приятелка лудна по някакъв телефон супер намален само за 360 лв отива с мъжа си и всички телефони разграбени няма нито един ....Мъжа и вика като искаш такъв телефон хайде на магазина от там ще ти взема ....отиват ......чистак нов 335 лв :) Та по между другото за черния петък само сега продавам Опел Кадет 1.4 газ/бенц за 2500 лв ....купих го малко преди коледа за 600 лв ама специална цена правя заради черния петък !
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Над 50% от българите ще пазаруват заради намаленията"... а не, защото им трябва...
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХарчещЕдно време нямаше къде да ги харчим. Тези, които имаха от роднини навън харчеха по корекомите където продаваха зли империалистически западни стоки.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3Статистики от изминали години...
8
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6Ако взимаш 500 лв проблема е изцяло в теб.