Българска църква ще се строи в Букурещ

Държавата също ще помогне за строителството на храма
19 дек 2019 10:47, Красимир Ангелов
10
Българска църква ще се строи в Букурещ
Снимка: Булфото, архив

Българска църква ще бъде изградена в Букурещ, съобщи Русенският митрополит Наум, който е определен от Светия синод да отговоря за връзките с Румънската православна църква.

Предстои да бъде придобит теренът, върху който ще се изгради църквата. Той е с площ около 2500 кв. м и ще бъде предоставен безвъзмездно за нуждите на българската общност - за построяването на храма и културен дом към него.

По повод на финансирането Русенският митрополит Наум обясни, че предстои да бъде изготвен технически проект. Той каза още, че при последната си среща с премиера на България е получил уверението му, че молбата за отпускане на средства ще бъде разгледана.

"Имаме надежда, че държавата ще подпомогне строежа на храма. Доколкото имам разговори и сведения от живеещите в Румъния българи, те също имат готовност, заедно с български фирми, които работят в Букурещ, в един момент да подпомогнат изграждането на църквата", каза Русенският митрополит, цитиран от БТА.

Той съобщи, че българската църква в Букурещ ще носи името на Свети Йоан Рилски.

Митрополит Наум коментира още, че ако всичко върви по план, първата копка на строежа на храма може да бъде направена през май идната година.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ше строят,....., а тук църквите се рушат!
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Насррахте се да строите църкви за поповските педерази!
3
0
 
1
 
! Отговори
TRIDENT преди 1 година
Очертава се все по близко сливане на братските народи - румънския и българския. Това за северната част на България. Софиянци не знам с кого ще се побратимяват - със македонците или сърбите. Между другото в румънско има по голямо западно влияние отдавна - още от Австро-Унгарската империя.
2
2
 
4
 
! Отговори
Ракия преди 1 година
До Анонимен 1 Колега, Кирилицата обаче е такава и разпространява християнството сред варварите от изток, с благословията на Папата дори. Иначе проектът трябва да стане.
1
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Красимире ти 12 века не разбра че християнството и славянския език не са MADE IN BULGARIA