Проект предвижда отпадане на доживотния затвор без право на замяна

Повече глоби и пробации, вместо затвор, сочат още промените
214
Проект предвижда отпадане на доживотния затвор без право на замяна
Снимка: БГНЕС

Доживотният затвор без право на замяна да отпадне като наказание, предвижда проектът на нова концепция за наказателна политика 2020 - 2025 г., публикувана от Министерството на правосъдието.

В законопроектът се предвиждат повече административни глоби и пробация вместо затвор за по-леки нарушения, съобщава "24 часа".

Още по темата
Идеята на промените е, че "доживотният затвор без право на замяна не се различава от наказанието "доживотен затвор". Разликата е в отчитането на потенциалната поправимост на осъдения при второто, когато се допуска срочност. Възможността за замяна на доживотния затвор стимулира осъдения за положителна промяна, пише в концепцията.

Посочва се, че в практиката на Европейския съд по правата на човека сочи доживотния затвор без право на замяна като противоречиво на конвенцията за правата на човека и основните свободи.

Сред другите основни идеи в проекта е престъпленията с много ниска обществена опасност да отпаднат от наказателно преследване. Според авторите статистиката сочи, че повишаването на размера на наказанията не води до намаляване на престъпността. Леките престъпления трябва да се преследват по административнонаказателен път, където глобите са по-големи, а процедурата е по-бърза, пише в документа.

Според концепцията наказателната репресия няма положително влияние върху безработицата и ниските доходи като криминогенни фактори. Освен това голяма част от затворниците живеят по-добре "на топло", отколкото когато са на свобода и това ги прави рецидивисти, които нямат страх от затвора.

Адекватно изпълняваната пробация
включва общественополезен труд, срещи с пробационен служител, обучителни курсове, програми за въздействие, като ангажира огромна част от времето на дееца. Освен това пробацията трябва да се оформя по-често и като самостоятелно наказание, а не преимуществено като алтернатива на лишаването от свобода, пише в проекта за нова концепция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
0
 
! Отговори
Хубу е преди 4 години
Мани наказанието, да има Глоби, това е важно. Морално е... Глобата е морален урок от висша степен.
178
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоз *** Данаилчо министърчето с това ли ще се прави на актуален в Европата, пингвин смешен
177
0
 
4
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
След 50 години, като няма българи, ще дойдат други - китайци, араби, турци. Най-вероятно турци. И не завиждам на шведите изобщо, така бързо ще ги интегрират по лагери и по Анадола, че ще се чудят откъде им дошло. Никой няма да ги остави да си разиграват коня на тая плодородна земя
176
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата не се наема да отнема човешки живот,и оставя вендетите на народа.То като че ли се връщаме в Родово Общинският Строй.
175
0
 
9
 
! Отговори
Убиец преди 4 години
А не може ли изобщо да не влизаме в затвора?
174
0
 
8
 
! Отговори
Ами заменете преди 4 години
Доживотната присъда без право на помилване със смъртна. Ще бъде много пъти по-справедливо спрямо нормалните хора.Апропо, колко случая можете да изброите на престъпници, които след като са излезли от затвора са станали достойни хора, живеещи със средствата от трудовата им дейност.
173
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проект със престъпното съдействие на БХК !
172
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЗ МИСЛЯ,ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ УБИИЦИ ДА ИМ СЕ НАПРАВИ ЕДНА ХУБАВО ИЗГЛЕЖДАЩА СГРАДА С ИЗГЛЕД КЪМ МОРЕТО ИЛИ НЯКОЙ ПЛАНИНСКИ ВОДОПАД,ХРАНАТА ДА ИМ Е С НЕ ПОВЕЧЕ ОТ НЯКОЛКО ВИДА ЕВРОПЕЙСКА КУХНЯ,КРАЯ НА ВСЯКА СЕДМИЦА ДА СЕ ПОСЕЩАВАТ ОТ КОМПАНЬОНКИ,ЗА ДА НЕ СЕ ДЕПРЕСИРАТ И ПРИ ПО ДОБРО ПОВЕДЕНИЕ ДА ИЗЛЯЗАТ НА СВОБОДА,ДА УБИЯТ ОЩЕ НЯКОЙ ДРУГ,КОЙТО НЕ Е ПОЛЕЗЕН ЗА ОБЩЕСТВОТО И ЗА НАГРАДА ПАК ОБРАТНО!!!!!!
171
6
 
2
 
! Отговори
няма материал преди 4 години
само червени мутри и пенсионери! Всичко друго забягна от комунистическият рай!
170
0
 
12
 
! Отговори
ааа,не променяли преди 4 години
До Анонимен 178Променят и то много!Ако има повечко бой,и по-редовно,и от сърце,бедна ти е фантазията каква промяна те чака!Направо няма да се познаеш!!!
169
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затворите трябва да изчезнат те не променят трябва да има центрове в които да се променят
168
0
 
17
 
! Отговори
либерал преди 4 години
недопустимо е вкарването в затвора на убийците, това може да доведе до тяхното травмиране и изпадане в депресия, а това е отнемане на човешките им права. Ако жертвата не е издъхнала, да се евтаназира или да се вкарва в затвора за това, че не е издъхнала навреме.
167
0
 
8
 
! Отговори
Хан Крум. преди 4 години
Всички във властта сте едма пунта мара.
166
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В нормалните държави с затворниците работят психолози и психиатри и те самите работят и биват пускато дори и да са такива като Брайвик със десетки и стотици жертви само в Сащ има доживотни и смъртни присъди а това си е фашизъм ние не сме фашисти
165
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самата система на затвора трябва от затвор да стане лагер в който да се лекуват и да работят и да се пускат след това това са глупости,че човек не се променя всеки може да се промени вижте Брайвик с неговите стотици жертви с него се работи и ще бъде пуснат и тук трябва да е така а не като в Сащ присъди по 300 години или смъртни
164
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само в Сащ има доживотни и смъртни присъди в България не трябва да има доживотни и смъртни присъди а няколко годишна присъда в психиатричен център и през това време затворника да работи и след това надзорник да следи затворника да продължи да работи иначе жертвите плащат издръжка на затворника по 10 20 30 години в затвора не трябва жертвите да плащат издръжка на затворниците
163
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отпадане на всички присъди по 10 20 години най много няколко години и през това време работа с психолози и психиатри и работа физическа за да си плаща присъдата затворника и след това надзорник да следи да работи затворника определен период а не безмислени присъди по 20 30 години само роднините на жертвите да издържат престъпника или кво искате да има по 20 30 годишни присъди и роднините на жертвата да издържат престъпника
162
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пожелавам ви на вас всички против новия законопроект на вас да ви се случи не може един 20 30 годишен направил грешка да го вкаратв затвора доживот да го пуснат искаме и като е в затвора да е смалка присъда до 4 години и после ще се промени да ви изнасилят и убият вас и жените и децата ви коментатори а нормалните искаме отпадане на тия присъди и никакво смъртно наказание смъртно наказание за вас коментатори явно не приемате,че някой може да се промени е ще приемете
161
1
 
30
 
! Отговори
Един преди 4 години
"престъпленията с много ниска обществена опасност да отпаднат от наказателно преследване" - *** що направо не ни забраните да заключваме вратите и да ни задължите отвън да слагаме опис на вещите, та да могат шведите предварително да знаят дали си струва да влизат? Начи ще им налагате глоби, които те няма да плащат, а вие няма как да съберете? Великолепно! Чудно ми е само, с тези либерални глyпости, дето ни ги налагате, след 50 години като няма българи по тези земи вече, от кого ще крадат шведите?
160
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ревете за да отпадне доживотната не искаме да ги изхранваме тук виждам разни да реват против е трябва да ревете за ,защото ние ги изхранваме с нашите пари да се изхранват те с техните пари да работят променете закона да работят за да се изхранват