Чакат се резултатите от 189 проби, щабът зове: Ограничете контактите!

Ситуацията в държавите около нас е динамична
Обновена: 13 мар 2020 09:01 | 13 мар 2020 08:25,
196
Чакат се резултатите от 189 проби, щабът зове: Ограничете контактите!
Снимка: БГНЕС

189 проби на пациенти със съмнения за COVID-19 са дадени за изследване вчера в националните лаборатории, стана ясно от думите на проф. Венцислав Мутафчийски, по време на брифинг на Националния оперативен щаб.

От вчерашния ден 16 проби са положителни, заболелите са основно от София, останалите са част от област Монтана. Те са контактни на семейството, което беше прието в столичната УМБАЛСМ "Пирогов" в критично състояние и жената почина.

В света нещата се развиват доста динамично, особено в Европа. 134 000 са случаите към тази сутрин, почти 135 000, посочи проф. Мутафчийски. Той подчерта, че само за едно денонощие има 8 389 случаи, а починалите до сега са 4 983. Добрата новина е, че над 80 000 са се излекували от вируса.

Още по темата

"В района около нас ситуацията също е динамична. В Словения има 42 случая, Хърватия 8, Сърбия 6, Северна Македония 2, Румъния 15, Гърция 12, Босна и Херцеговина 4, Албания 5. Има и един починал в Албания", посочи проф. Мутафчийски.

В световен аспект той посочи, че в Италия вече има над 15 000 случая, в Иран над 10 000. Тези две държави са и с най-много заболели извън Китай. От големите държави в Европа в Испания има над 3 000 случая,  Франция 2800, Германия 2 700.

"Вчера в Китай регистрираха само 21 случая, което е безпрецедентно от началото на епидемията там. В Европа обаче няма тенденции за намаляване на заболелите", стана ясно още от думите на проф. Мутафчийски.

С оглед на тези данни Националният оперативен щаб е предложил на правителството да се въведат по-сериозни мерки.

"Неведнъж съм казвал, че още на 3 март, СЗОоцени, че единствените правилни мерки, които дават резултат и могат да се отчетат като положителни са тези на Китай. Ключовата дума във всички мерки е социално дистанциране и самоизолиране. Под това мото протече и вчерашното заседание", заяви шефът на ВМА.

Той повтори, че от началото на създаването на щаба се апелират хората, които пристигат от рискови дестинации да останат самоизолирани във вкъщи. За съжаление обаче това не се спазва, има и сигнали за масово нарушаване на домашната карантина.

"Една от причините за разрастналата се епидемия, особено при семейството в Пирогов, е едно празненство, което не отговаря на нашите призиви. На него са присъствали 24 човека, а само вчера 11 души са дали положителна проба, плюс още двама", даде пример проф. Мутафчийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
6
 
4
 
! Отговори
всеобща мобилизация! преди 4 години
Всички лекари пълна мобилизация и запас!
153
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забранете кашлящи и кихащи хора на публични места, главно транспорт и офиси.
152
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" Ограничете контактите..."Това е прекалено! Както казва правилно един съфорумец тук, позорно е българинът по чужда заповед да се страхува и плаши най - много от роднините си и сънародниците си! Хора, правете обратното - излизайте навън, но не сами- самички, а по групи, заедно, ходете си на гости, не прекъсвайте общуване. Посещавайте старите си дядовци и баби и им пазарувайте храна
151
2
 
13
 
! Отговори
хмм... преди 4 години
Затворете границите това е поседният ви шанс да не затриета тая държава! Щото после като пламнем, бъдете сигурни, че всичките ни съседи ще се затворят без да му мислят! Стига инструктажи от вън! Защо трябва да се заразяваме, пък после да мислим как и можем ли да се лекуваме! Заразата идва отвън, от хора били навън! Биби като иска от парламента да гласува за въвеждане на извънредно положение, има ли готов и ефективен най-вече план за действие? Това е важно за всички нас? Другото е само ПР на ББ.
150
0
 
3
 
! Отговори
Гиндев преди 4 години
Да де! ДА! 60% от заплатите отиват за държава. А между другото е справедливо, един човек с 200 лева имущество, да издържа държавата, която е сигурност и гарант на собствеността, най-сигурната застраховка, с 10 милиона пъти по-малко пари, от един с имущество 2 милиарда лева. Или да се върнем към градове държави, тоест крепост и около нея пасища и ниви, а хората, добитъкът им, реколтата им, да се крият на сигурно в крепостта. Образованието и здравеопазването са сигурност. Сега не само работниците са зле като образовани и здраве, но армията и полицията страда от неуки и болни кандидати за местата
149
0
 
0
 
! Отговори
Гиндев преди 4 години
Пенсионерите имат доход 7 милиарда, по 8% е 560 милиона, 100 хиляди администрация по 10 000 годишна заплата, е ЕДИН милиард, или за здравна вноска 80 милиона. 640 милиона за пенсионери и държавни служители. Или здравната каса дължи поне 5 милиарда на държавата само за 2005-2015 години. Сега здравната каса събира 2-2,2 милиарда, а държавата дава 3 милиарда - още - за здравната система.. А Дянков не ги е откраднал, а ги е изхарчил за държава, тоест за вас. Но доказвам, че няма ощетяване на плащащите здравни осигуровки и НЗОК. НАПРОТИН НАПРОТИВ! ... Сега работниците с ниските заплати издържат дъ
148
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОЯ *** НЕ КАЗВА КАКВА Е СИТУАЦИЯТА В СТРАНАТА, ПРАВИ МИ ДОКЛАД НА оон ПО ДЪРЖАВИ! ИНТЕРЕСУВА МЕ В ПЛЕВЕН КВО СТАВА! ДОКОГА ЩЕ СА ЗАТВОРЕНИ УЧИЛИЩАТА, ДА СИ ПРАВИМ СМЕТКА, НЕ ДА МИ ГОВОРИ ЗА АЛБАНИЯ!
147
1
 
6
 
! Отговори
WFH преди 4 години
Разпоредете на фирмите там където е възможно да се работи от вкъщи.
146
1
 
1
 
! Отговори
Гиндев преди 4 години
2010 година. Когато Дянков е взел пари от здравната каса, за здравеопазване са изхарчени 5 250 милиона, 5,25 милиарда лева, без парите кеш, са 3000 милиона за болници и медиците. Дянков взима 1,4 милиарда. Здравната каса има постъпления 1,7-1,9 милиарда лева годишно, и така от 2005-2015. А разход през този период е около и над 3 милиарда годишно. Тоест пари освен от касата, държавата финансира здравната система с поне 1,2 милиарда през тези години, годишно. Значи здравната каса дължи на държавата 12 милиарда лева.
145
3
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Уволнете 200 000 калинки подслонени в общини и държава от Герп, а парите дайте за здравеопазване.
144
4
 
3
 
! Отговори
фактт евростат преди 4 години
До Скептик България има малко чиновници и има разходи за тях 130 пъти по-малко от ГЕРМАНИЯ, а тя е 11 пъти с повече население, 6 пъти повече бвп на глава.
143
0
 
7
 
! Отговори
Дядо ви преди 4 години
Зарази ли се един от племето, ще пламне цяла България.
142
0
 
4
 
! Отговори
Кънчо Райчев преди 4 години
Баничките, ХЛЯБЪТ го барат с ръце, хлебарите и търговците, клиентите. Тортите и други стоки дори с опаковки не са гарантирани - че не са барани. Плодове и зеленчуци. Ядките, ... ПАРИТЕ, монети и банкноти. Крематориуми отвориха много напоследък, и ще отварят, са планирали. Усетили са големият бизнес. НАРЕДИЛИ СА ИМ?! Италия на 9 място, бг след 50то, по качество на здравният модел.
141
2
 
4
 
! Отговори
Хората преди 4 години
не са виновни, че нямат маски или че не спазват карантина. То за лекарите няма маски. Маски просто НЯМА. Обаче вчера се намери за ПР акцията на Гешев на Илиенци. Всичко е пълна подигравка с мъките на народа. Само знаят да забраняват. Абе аланколу като ще забраняваш, кажи как ще се изпълнява. Кой ще носи храна на хората под карантина. Как ще му плащаш. Дай му маски на него за 14 дни, на този под карантина също. Е те това кажи.
140
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой знае ли какво точно прави Борисов в кризисния щаб.От какво точно разбира този некадърник и *** ?
139
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм възмутен как е възможно някой си да бяга от карантината и всеки с тотално безхаберие да се събира на групи насам и натам без никакви мерки. Например- хората, работещи с много хора, задължително трябва да носят маски- едно да предпазят останалите и второ- себе си. Е няма го това нещо. Масово по магазините касиерките те гледат като теле. Абсолютна безотговорност и безхаберие. От касиерка няма как да очакваш да има какъвто и да било интелект, ама поне някой да и шибне един шамар да се събуди
138
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 145 Налял съм си отдавна ...едно винце тука пия, за успокоение и казах на шефа да не ме търси докрая на април да му ходя на работа, а ако иска да ме уволнява. Наздраве!
137
2
 
3
 
! Отговори
Путин преди 4 години
Споко, Бойко ме помоли да пращам танковете и 2:батальона химически войски.
136
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е като чумата, която умъртви през 14-ти век 34 милиона души в ЕвропаСипи си едно и стига се психира па ти :)
135
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Та как ще се ограничи вируса въобще не ми е ясно.Ами, никак, особено с тия тикви на власт, но нали трябва да се успокоят някак овцете, та затова се обявява гръмко едно "извънредно положение" :)