Чакат се резултатите от 189 проби, щабът зове: Ограничете контактите!

Ситуацията в държавите около нас е динамична
Обновена: 13 мар 2020 09:01 | 13 мар 2020 08:25,
196
Чакат се резултатите от 189 проби, щабът зове: Ограничете контактите!
Снимка: БГНЕС

189 проби на пациенти със съмнения за COVID-19 са дадени за изследване вчера в националните лаборатории, стана ясно от думите на проф. Венцислав Мутафчийски, по време на брифинг на Националния оперативен щаб.

От вчерашния ден 16 проби са положителни, заболелите са основно от София, останалите са част от област Монтана. Те са контактни на семейството, което беше прието в столичната УМБАЛСМ "Пирогов" в критично състояние и жената почина.

В света нещата се развиват доста динамично, особено в Европа. 134 000 са случаите към тази сутрин, почти 135 000, посочи проф. Мутафчийски. Той подчерта, че само за едно денонощие има 8 389 случаи, а починалите до сега са 4 983. Добрата новина е, че над 80 000 са се излекували от вируса.

Още по темата

"В района около нас ситуацията също е динамична. В Словения има 42 случая, Хърватия 8, Сърбия 6, Северна Македония 2, Румъния 15, Гърция 12, Босна и Херцеговина 4, Албания 5. Има и един починал в Албания", посочи проф. Мутафчийски.

В световен аспект той посочи, че в Италия вече има над 15 000 случая, в Иран над 10 000. Тези две държави са и с най-много заболели извън Китай. От големите държави в Европа в Испания има над 3 000 случая,  Франция 2800, Германия 2 700.

"Вчера в Китай регистрираха само 21 случая, което е безпрецедентно от началото на епидемията там. В Европа обаче няма тенденции за намаляване на заболелите", стана ясно още от думите на проф. Мутафчийски.

С оглед на тези данни Националният оперативен щаб е предложил на правителството да се въведат по-сериозни мерки.

"Неведнъж съм казвал, че още на 3 март, СЗОоцени, че единствените правилни мерки, които дават резултат и могат да се отчетат като положителни са тези на Китай. Ключовата дума във всички мерки е социално дистанциране и самоизолиране. Под това мото протече и вчерашното заседание", заяви шефът на ВМА.

Той повтори, че от началото на създаването на щаба се апелират хората, които пристигат от рискови дестинации да останат самоизолирани във вкъщи. За съжаление обаче това не се спазва, има и сигнали за масово нарушаване на домашната карантина.

"Една от причините за разрастналата се епидемия, особено при семейството в Пирогов, е едно празненство, което не отговаря на нашите призиви. На него са присъствали 24 човека, а само вчера 11 души са дали положителна проба, плюс още двама", даде пример проф. Мутафчийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пандемия се казва този вирус! Това е като чумата, която умъртви през 14-ти век 34 милиона души в Европа, тоест една трета от населението й тогава ! Бог да ни пази!
133
6
 
5
 
! Отговори
Катюша преди 4 години
Сега при извъредното положение, Костин Копейкин къде и как ще изпълнява поръчката на Кауня, да *** срещу България!!
132
3
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
До ПритесненВсъщност "каскета", както го наричаш, не лови крадци на кокошки, а разни ***, които убиват и осакатяват хора за 20 лв. Също така олигарсите, които 30 години ви спонсорираха, са в ареста и най-вероятно затова си толкова притеснен.
131
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затворете границите за скитащи хора, само тирове със стоки да минават. Тези хора все са се ненапътували.
130
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 130 Каскета си почива, понеже 2 седмици не спря да се прави на клоун заради Черепа, а сега Годжи заема мястото му за да отклонява вниманието на овчия народ от някои лица като например Тиквата и неговата бяла спретната къщурка...пардон бял палат в Барселона и т.н.
129
1
 
6
 
! Отговори
До 121 преди 4 години
По важно ми е кое да се направи както трябва тук. А може да се вземе пример и от Китай ако трябва. Най-важното е че Потребителското общество ще се самоунищожи. Още навремето са казали ГГЗ.
128
4
 
12
 
! Отговори
MKII преди 4 години
До Калеко АлекоТова, че безделниците 1 месец няма да можете да се шляете по света с нискотарифните авиокомпании и да се наливате с крафт биричка по парковете, не са "непоправими щети".
127
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тази всеобща паника която се създава, все повече си мисля че всичката тая врява е целенасочена. Видяха че при Тръмп не може да има криза и я създадоха изкуствено.
126
5
 
6
 
! Отговори
123 преди 4 години
Тиквена държава сме ! Мерки НИКАКВИ ! А ценно време заминава ! Как тия тиквочи не разбраха ?! Единственото спасение е ТОТАЛНА КАРАНТИНА за 3 седмици. Да, ще има финансови загуби, но ако не вземем мерки сега, загубите след месец, два ще се умножат х 10 ... плюс загубените животи.
125
4
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Държавата трябваше за това да тегли кредит, да национализира монополите, да редуцира чиновниците. А не да трупат 30 милиарда дълг за да си купуват скъпи имоти с комисионните.
124
7
 
9
 
! Отговори
Притеснен преди 4 години
Абе къде го клоунът с Каскета бе, защо го свалиха от телевизиите.Няма ли пак да ни покажат как лови крадци на кокошки в Ихтиманско.
123
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Калеко АлекоАми *** се разкарвай навън,а не давай напътствия на останалите и няма нужда да им дирижираш живота!
122
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Военните трябва да вземат положението. Няма друг чалъм. Тоя офчи народ разбира само от палки, танкове и бой. Либералните политики водят до трагедии.
121
20
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Заради 2-3% потенциални жертви от населението е глупаво да се блокира целият обществен живот, което ще нанесе непоправими щети на икономика, пенсионни и здравни фондове, което пък ще се отрази на един куп други рискови групи и така жертвите и потърпевшите ще са значително повече...Абсолютно необосновано е света като цяло да спира да функционира, заради един Корона вирус, който така или иначе ще достигне своя пик и ще отмине, но ще остави непоправими щети поради истериите и неадекватната политика
120
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко умират от катастрофи, наркотици, сърдечни заболявания, алкохолизъм какво ли още не. И това ще преживеем . Бъдете разумни и добри. Здравето не е приоритет в България. Нито от страна на държавата, нито отстрана на българите, изключая хипохондриците.
119
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега разбрахте ли каква голяма полза има от буркан-производството в избата!Лютеници,месо,домати,бамя,зелен фасул,компоти,сладко,кисело зеле,апетитки, туршии,чували картофи,лук и моркови,хляба може и сами да си го правите от брашно и мая или квас.
118
2
 
8
 
! Отговори
kov преди 4 години
Държжавата да поеме пълен контрол върху енергоразпределението и да напрравят тока безплатен за няколко месеца. Така хората ще имат пари за основни продукти и да си стоят по домовете.
117
8
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Борисов с право е притеснен.Силно ще намелее стадото.Така много ще намалеят парите от стригане на стадото.
116
7
 
4
 
! Отговори
масово преди 4 години
1000 са умрели в Италия, за ден 130 души. Те са една стотна от светът. Значи на ден 13 000, по 360 дни е 4 680 000, годишно. Но след две седмици ще е 10 пъти повече 50 милиона, след месец 500 милиона. И това не е грип, не спира сезонно.
115
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Генерал Коронавирус,Явно ти е екстра в Китай.