Нужна ли е блокада на ромските махали в борбата с COVID-19?

Не става само със санкции и репресии, заяви Огнян Исаев
7 апр 2020 14:07, Анисия Иванова
72

3211 гледания   |  Още видео
Един от починалите от коронавирус у нас е от Пещера. Ромският квартал в града се превърна в мини огнище на COVID-19. Няколко души от кв. "Луковица" са заразени. По тази причина ромската махала е под полицейска блокада.

"Преди около седмица излезе декларация в няколко европейски държави, към която се присъедини и България, че е възможно институцииите да допуснат нарушаване на човешки права. Трябва да сме внимателни с термините - дали е огнище, или не, това могат да го кажат само експертите. Не смятам за оправдано на етнически принцип да се блокира квартал", коментира Огнян Исаев от Тръста за социална алтернатива пред Bulgaria ON AIR.

Той се съгласи, че контактните лица и заразените трябва да бъдат следени дали спазват карантина, но не е съгласен да се поставя цял квартал под блокада, защото това изпращало лош сигнал за България като държава.

Още по темата

"Защо държавата не довърши изречението "Останете си вкъщи, ние ще се погрижим за вас"? Към момента имаме "Останете си вкъщи" и това се отнася не само за ромите", посочи още Исаев в ефира на "България сутрин".

Според него липсва яснота какво ще се случи след извънредното положение у нас. Има ли държавата план спрямо домакинства, попита събеседникът на Гергана Венкова и подчерта, че в ромските квартали има изключително сериозна организация на ресурси в лицето на НПО-та, медиатори...

Необходимо е да се следи дали предписанията и мерките се спазват в самите ромски квартали. Това не става само със санкции и репресивно присъствие на органите на реда. Това става с подкрепа - с предоставяне на информация и необходимите материали. Не може да оставим квартали с хиляди граждани без достъп до нормална инфраструктура", настоя Огнян Исаев.

Целият разговор във видеото.


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Нужна ли е блокада на ромските махали в борбата с COVID-19?"- ДА!!!!!
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ОЩЕ КАК
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе като кмета на буковлък ,плаше ги че идват извънземните ,за да се приберат ..Ко да прави човека???
39
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затваряте ромските квартали , а самите хуквате към витоша на барбекю
Хубава работа , ама българска ...
38
0
 
23
 
! Отговори
Джо преди 1 месец
Банско на етнически принцип ли беше карантинирано? Карантинират се огнища, които са опасни за нацията, независимо какви видове ги населяват. Искам ромите да не повтарят само мантрата "права на човека", научете ги и на "задължения на човека"
37
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз не искам ромите да са интегрирани. Искам да нямат повече права от мен, да получават това, което заработят, да не крадат, да спазват законите, да си плащат данъците, таксите, тока, водата и всичко, което останалите хора в България плащат. И да не пречат на другите да водят нормален, цивилизован живот. Понеже виждам, че няма начин това да се случи, предлагам да се оградят с големи огради и да се забрани влизането/излизането на който и да е от тези зони.
36
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Блокада на ромските махали и без вируси си е нужна...
35
0
 
11
 
! Отговори
За тая пасмина, преди 1 месец
санкцията от 5 000 лева трябва да остане - белким поне малко се очовечат!
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този Исаев ако е завършил поне средно образование, да вземе на доброволни начала да помага на децата от някоя такава махала да си учат уроците, да ги убеждава да не отсъстват от училище и когато са там да внимават какво им говорят учителите.
С няколко такива дечица да постигне успех, ще е имало защо да живее на този свят и ще е направил добро на общността си.
С наглост нищо няма да постигне, най-много да го шамароса някой, на когото му е дошло до гуша от такива хрантутници.
33
11
 
2
 
! Отговори
Манго преди 1 месец
Напълно съгласен!
Ромите са виновни за всичко.
Виновни са за това че България стана "кофата за боклyк"(внасяме си от европа)
Виновни са за външният дълг (30 години див капитализъм)
Виновни са за това че се приемат закони които унищожават България (примери много и вие го знаете)
Виновни са за това че в България има корупция
Виновни са за това че има дупки по пътищата
И накрая са виновни за корона вируса в световен мащаб
А може би .........?
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И без с-19 винаги е била нужна блокада
31
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Пещера се върнаха от Италия и подпалиха града с Проказа. Никой неспазва дистанция и сеят проказа. Но проказата си има и хубава страна. Цялата маала ще изчезне до месец. Само да не ги пускат от маалата да заразят и нормалните.
30
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прав е . Не става само с репресии . Трябва и як кютек като в Индия за тези индивиди .
29
0
 
36
 
! Отговори
Аман от лигльовци преди 1 месец
Огнян Исаев и другите като него, вместо да се глезят пред камерите и да се правят на чутовни защитници на вечно искащата още и още бонуси ромска общност, да бяха обиколили този вид махали и да се опитат да накарат съплеменниците си да спазват разпоредбите, свързани с извънредното положение.
Но когато цяла България вижда, че за пореден път ромите плюха на задължителните за всеки гражданин изисквания и когато това застрашава и здравето, и живота на цялата нация, Огнян Исаевците какво заслужават?!
28
2
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 1 месец
До Анонимен: Тук можеш да се сърдиш само на Амон Ра. Той ги храни римляните и увеличава администрацията за да може да печели. Простичко е :) И другите са такива, но този се оля .....
27
0
 
23
 
! Отговори
Иво преди 1 месец
Ами той Джамбазки призовава за това от 13.03.2020 г., всеки ден, но всички се ослушват!
26
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Либерастия
точно така,но думата интеграция трябва да се забрани.ромите не са никак прости както някой си мисли.ТЕ ВИЖДАТ С ОЧИТЕ СИ,ЧЕ ТАКАНАРЕЧЕНИЯ ИНТЕГРИРАН БЪЛГАРИН ЖИВЕЕ ЗЛЕ,ПОВТАРЯМ ЖИВЕЕ ЗЛЕ.И ЗАТОВА РОМЪТ БЯГА ОТ ИНТЕГРАЦИЯ КАТО ДЯВОЛ ОТ ТАМЯН.ИНТЕГРИРАНИЯТ БЪЛГАРИН СЛЕД 40-42 ГОДИНИ СТАЖ ВЗИМА ПЕНСИЯ КОЛКОТО ТОЗИ, КОЙТО НЕ Е ВНЕСЪЛ И СТОТИНКА И РОМЪТ ТОВА НЕЩО ГО ВИЖДА!!!И Т.Н. И Т.Н.
25
1
 
22
 
! Отговори
Котки преди 1 месец
Без извънредно положение е нужна, в извънредно положение - АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!
24
1
 
34
 
! Отговори
тя преди 1 месец
Живееят в големи семейства , нямат хигиена ,култура на общуване и това предполага голяма опасност !
23
1
 
49
 
! Отговори
Либерастия преди 1 месец
Либерастията, ще заличи нормалното съществуване на хората. Ромите, ще ги нарека така иначе ще ми изтрият коментара, доказаха че са етнос, за който интеграцията не съществува. Те са потребителско-паразитно общество, което не създава нищо, а напротив само руши и което не зачита законите, и реда в държавата. Те живеят по свой ред и разбиране. В този смисъл съм твърдо за блокада и не само. А думите права и демокрация за мен са вече висша форма на извратеност.