Танева категорична: Веригите ще предлагат местна продукция!

Имаме всичко за трапезата за Великден и то е българско производство
263
Танева категорична: Веригите ще предлагат местна продукция!
Снимка: БГНЕС

Земеделският министър Десислава Танева заяви категорично, че ще бъде въведено задължение веригите да предлагат местна регионална продукция на потребителя.

Срещу проектодокумента, който предвижда това да става на поне 50% от търговската площ, вчера излязоха от Сдружението за модерна търговия.

Още по темата
"В това няма вмешателство в досегашните им канали за доставки, това е минималното, което сме длъжни да направим като държавници за народа", каза Танева на брифинга в МС, наричайки становището манипулация.

"В тези условия на криза може пенсионер с 240 лв. да ги дари, за да подкрепи крайно нуждаещ се, а не може търговски оператор да направи минималното усилие дребният производител да може да продава в обекта му", заяви Танева. По текста се работи в момента редакционно, информира тя.

Министърът увери, че имаме всичко за Великденската трапеза - българско производство.

Има производство на агнешко, което е достатъчно да задоволи националното ни потребление, взели сме всички мерки до пазара да стигне прясно месо, каза Танева. 64 са кланиците у нас, подкрепата е 7 лв. на агне, информира министърът.

Ще бъдат предоставени списъци кои от тях ще предлагат месо.

Танева апелира земеделските произодители да бъдат активни и да заявяват в Бюрата по труда необходимия им персонал. Тя информира и за конкретни мерки в подкрепа на земеделието.

ДФЗ е осигурил с решение 30 млн. лв., 5 млн. за нисколихвени заеми, бенефициенти на които са производители на плодове и зеленчуци. Ще се удължи срокът на договорите за помощта за инвестиции в растениевъдство и животновъдство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
12
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
И как ще стане тая работа, като например в момента плодовете и зеленчуци са 90% вносни в страната!? Защо се залъгвате че това е изобщо възможно? Ако не е Гърция и Турция, няма да видите плодове и зеленчуци... Тази мярка може да влезне в сила към Юли- Август месец, когато има БГ производство. Сега освен марули и пресен лук, друг български зеленчук няма...
49
3
 
2
 
! Отговори
до цирк преди 4 години
Аз също купувам само българско-но не и от баба Пена.Защото сега има български фирми които са затворили напълно цикъла.Произвеждат опаковат и продават.В техни си магазини.Продукцията им е изключително качествена.Тези продукти не са в големите вериги.Аз съм спортист - фитнесджия и ме интересува какво ям.Като чуя сирене-искам наистина да е сирене от мляко, а не да ми обясняват че било от не знам си какво ама било европейско.Имам възможноста да правя изследвания на продуктите и го знам.
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моме на каква цена ще са Българските продукти. Защото като гледам българските продукти са по скъпи от вносните. Аз и много такива като мен с 300 лв пенсиики ще преядем и ще затлъстеем. 100 лв ток при консумация за 40 лв ама с пренос превоза си макятаева. 40 лв студена вода с пречистване и отвеждане у канализацията при реално потребена за 6 лв. Парно 200 лв. И от пенсииката ми остава дългия.
47
0
 
6
 
! Отговори
чичо преди 4 години
При тази изолация, при това стоене вкъщи, вие имате ли апетет ?Аз НЕ !Ям по веднъж на денонощие и ми е нормално.
46
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това което казва министърката е протекционизъм и ползата от него е повече от съмнителна. Добре нека ние потребителите да помислим за производителите- да имат те пазар, работа, доходи. Обаче те дали са готови да мислят за нас? Съмнявам се. Още от сега ги виждам как потриват доволно ръце, предусещайки, че ще има келепир.
45
0
 
6
 
! Отговори
Сори Майна преди 4 години
А няма ли да има тояжка за наглите търговци.. агнешка плешка 16лв?!? В Англия, като започна цялата тази простотия, започна масово процентно намаляване на цените на основни храни и консерви.. е да, момента да се отърват от позастояли консери риба, боб.. и др е добър.. само тук за такива неща няма добър момент! Ей сега слушам дето отворили кооперативните пазари.. ненормална работа.. тройни цени?!? В извънрердно положение, не трябва ли и законите за спекула да са като през воено време..!?
44
2
 
9
 
! Отговори
обективен преди 4 години
Гледах я по БНТ сутринта сливенската пааача ,която преди 2-3 години уреди джипове за МЗХ по 200 000 лева от свой съученик ,търговец на Тойоти.Същите джипове бяха по 136 000лв и с повече екстри в магазина.Случая беше заметен от ***.Сега бръщолевеше нещо за сливенските краставици ,че нямало пазар.Може би е по-добре да седне да продава краставици на пазара.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сложен казус е това и изискването е добро но не е много приложимо! Редица проблеми във всички сектори и е трудно постижимо и допустимо спрямо европейските механизми. 50% не - но поне 15-20% е постижимо. Имаме много неуредени и сбъркани неща в родното производство, липсва механизъм за постоянен контрол на качеството от суровината до опаковката с ел история и истински документи!Може да се изисква производителите да правят истински продукти с маркировка, и да има български щандове брандирани!
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 49Сега разбра ли защо "няма" българско производство (или по-точно защо всичко се изнася за страни които могат да си плащат) за такива като теб? Защото предпочиташ по-евтинкото. И като ми разправяш че си загрижен за твоите деца, защо ги храниш с евтини отрови?Тва ли ти е "загриженоста". Или ти е важно да ходиш и по кафенца и заведения или да караш таралясника, вместо да се качиш на колелото да отидеш на работа с него? Ясно е защо икономисваш, вуйчо!
41
8
 
8
 
! Отговори
до 32 от купувач преди 4 години
Защото европейското не е по евтино.Цената му е по ниска защото е старо чистят резерви и имат химии затова!Защото българското е малко по скъпо но е качествено.Защото веригите пробутват у нас калпави стоки с отрови.Затова.Аз не съм производител.И купувам месо само от наши ферми.Сирене и мляко само от наши доказани ферми.Тия работи дет германското било супер- не на мен.Вече доказаха че у нас пробутват *** от Европа.Чуя ли за вносен домат- я опитай български домат от Шабленско - сладък хубав...
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 42Не че не ми пука за децата на производителите, но повече съм загрижен за моите деца. А ако производителите наистина искат да продават продукцията си нека освен всичко друго да я докарат и на цена! Никой не е длъжен да купува скъпи ***, само защото са български. Всеки си гони интереса и обществения, но и личния!
39
2
 
11
 
! Отговори
Илиев преди 4 години
Няма случай в световната икономика, при който намесата на държавата на пазара, да не е довела до кански поразии. Всички нововъведения някой с държавна заплата ще трябва да ги контролира и съответно да прибира рушветите. Хаос, разправии, наказания, глоби и в резултат - по-високи цени. Е това ще направи държавата, другарки и другари. Едно голямо нищо!
38
2
 
9
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 4 години
Танева ,Сачева,Петкова ,Захариева ,Ангелкова и др... Все прости и елементарни женици , сложени за бушони от н.в.Тиквата.Половината от тях дори не знаят на какво са министри.Понякога се опитват да кажат нещо ,но мнението им не струва и 5ст.
37
2
 
11
 
! Отговори
Курти Вълев преди 4 години
То няма лошо да са правим на патриоти, ама ако местните производители издуят цените, защото сега им се е паднало? Каква ни е на нас потребителите файдата? Всеки е патриот и на джоба си нали тъй?
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ***"По-качественото" и "по-изгодното" са две различни работи драги. Аз още от сега знам, че щом не правиш разлика, значи си от тарикатите които търсят "офертата", само дето качеството струва пари. Най ме кефите такива, дето хем ревете че няма българска продукция, хем купувате най-евтиното възможно. Ми, и производителите трябва да си хранят децата, па и да развиват бизнеса. Или вие си мислите, че може да ви продават на безценица и да стоят в бизнеса? Българина да престане с шизофренията
35
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази дебела сливенска уфъсъ не може да си преброи ушите на главата.Естествено че никой не я брои за жива с нейния евтин герберски популизъм.Да сте видели някога някъде магазин на голяма търговска верига да е в ревизия?Да е запечатан или да е глобен за нещо?Няма и да видите.Защото всички са си платили за чадъра.А колко пъти само на мен са ми продавали развалени или фалшиви стоки, или са ме мамели с фалшиви промоции и отстъпки.Вече не сме суверенна държава , а колония на ЕС и САЩ.
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А не може ли българските производители да се откажат от 7лв/агне в полза на гражданите?
33
7
 
9
 
! Отговори
Верига преди 4 години
Ще продавам това, което аз си реша и което ми е по изгодно! За мен е важна печалбата! За всичко друго си има социални служби, които впрочем изхранвам!
32
0
 
6
 
! Отговори
пери преди 4 години
До чичо ПейМинистърката каза, че законите в държавата са такива, каквито ги приемат управляващите, така че като няма закон за веригите, няма никакъв проблем да бъде въведен или евентуално изменен, в случай че има някакъв. Ако искат да направят нещо за бг земеделието, могат. Въпросът е дали ще искат.
31
6
 
8
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ВСЕКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ ТРЯБВА САМ ДА СИ ПРОДАВА ПРОДУКЦИЯТА ДА Е ГРАНТ ЗА ТОВА КОЕТО ПРИИЗВЕЖДА И ПРОДАВА А НЕ ДА МИНАВА ПРЕС 10 ТЪРГОВЦИ .