Земеделци: Задължителен труд в селското стопанство за хората на борсата

АЗПБ са притеснени от европейските "зелени коридори"
3 апр 2020 14:55, Анисия Иванова
52
Земеделци: Задължителен труд в селското стопанство за хората на борсата
Снимка: БГНЕС

Европейските "зелени коридори" за работници застрашават българското селско стопанство и повишават риска от бум на заразени с коронавирус в страната. Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) изпрати официално писмо до Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, в което изрази своите притеснения от въвеждането на европейски зелени коридори за т.нар "критични работници", в които влизат и заетите в селското стопанство.

Наред с това от Асоциацията предлагат задължителен труд в селското стопанство за хората, останали без работа и регистрирани на борсата, защото въпреки студената пролет се очаква добра реколта от плодове и зеленчуци.

В разгара на кризата старите страни членки от Западна Европа изпитват остър недостиг на сезонни селскостопански служители, който се измерва в стотици хиляди работни места. Редица държави вече настояват за специални процедури за гарантиране на безпрепятствено преминаване на работници от Източна Европа.

Още по темата

Членовете на АЗПБ изразяват своите опасения от факта, че ако се даде възможност на нашите работници да отидат на "сезонен гурбет" във високорискови държави, те неминуемо ще застрашат българските земеделски стопанства, при завръщането си в родината след приключване на временния им ангажимент. Свободното им движение, освен удар по сектор "Земеделие", може да застраши и голяма част от населението.

АЗПБ разполага с информация, че водещите посредници на работна ръка у нас вече са активирани да търсят български работници за Англия, Германия и Испания - страни с изключително високо ниво на разпространение на коронавирус и хиляди смъртни случаи.

Асоциацията призовава Националния оперативен щаб, в случай, че се вземе решение за отварянето на подобни зелени коридори за работници, те да не бъдат допускани обратно в страната, докато не приключат извънредните мерки - както в съответната държава-приемник, така и в България. Работниците също така трябва да бъдат предварително информирани за тези мерки.

Ден, след като от земеделската асоциация, заедно с още 40 браншови организация подписаха общ апел за специални мерки за карантиниране на земеделски работници, АЗПБ предложи и друга мярка за трайно безработните, които се регистрират на борсата, да се задължат да прилагат 14-дневен извънреден труд в селското стопанство.

"Отправихме предложение до министър Десислава Танева безработните лица, които са регистрирани в "Бюрата по труда" в цялата страна, да могат да полагат обществено полезен труд в сферата на селското стопанство. Хиляди българи се регистрират ежедневно на трудовата борса, а земеделието страда от остър недостиг на работници. В тази кризисна ситуация ще бъде изключително полезно те да помагат в земеделските стопанства. Уверявам, че работа има, и въпреки студената пролет, очакваме добра реколта от плодове и зеленчуци. В тази връзка имаме и други предложения, свързани с ангажимент на търговските вериги за продажба на хранителни продукти, от които минимум 50% да бъдат произведени в България." споделя Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ.

По неговите думи селското стопанство е спасявало България при всички национални кризи досега. Именно затова той отправи апел за разбиране и ефективни действия от страна на кризисния щаб и Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия милионери арендатори рушветчииски чалгаджии с джипове за по 100 хил евро и почивки на Бали наистина ли имат нужда от СУБСИДИИ? Не са ли доста нагли тарикати селян дури?
45
3
 
3
 
! Отговори
Да затворят преди 4 години
Да затворят границите.Иначе ще хукнат ц.ървулите, заради жълти центове и полувината ще се върнат коронясани.А ний през това време ще дремем по апартаментите си. И после заради тях още ще дремем. Що? Полувината на тея дето ще се юрнат да ходят не знаят какво е сaпун и колко е 20 секунди.
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До препърсСрамен труд няма, ама срамно заплащане има.Ако дават по 2 бона започвам веднага, както каза колегата.
43
0
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 4 години
Бря кък си я представяте таа работа,младо градско момиче,пък макар и безработно дъ дойде нъ село да копа с мотиката?Язе си признавам съм си *** и див селянин амъ тва умът ми не го побира.Аба вий ептен изкукуригахте ба.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък Венцислав Върбанов един земеделец......леле - мале!
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
недостиг на сезонни селскостопански служители...------Добре казано.И как ще служат ?
40
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Земеделци, главите ви са тикви.Това да не е казарма.
39
1
 
20
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Знаем ги тези "земеделци" и "фермери"!До един ченгета и първи на протести,когато трябва да смучат от фондовете!Искат да им работите,държавата да плаща!Знам и едни други фермери и земеделци,които от сутрин до вечер блъскат за лудо,защото помощ само от небето чакат
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да малко четат внимателно.14 дена карантина за вход в страната приемник, 14 дена на вход обратно у нас. Задължителни здравни осигуровки и тук и там, и вече няма да е толкоз доходоносно да работиш навън.Ама някой още не се сещат какво стана в света.
37
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво ! Прави са земеделците ! Само ,че няма да стане веднага -трябва първо сериозно да огладнеят А сега си искат в мола продавачка на парцали,плеймейтка,продавач на телефони,маникюристка и тн Нищоправци !едно агне 100лв а маникуристката взима 100лв на час- Е до кога така ще може ?
36
5
 
21
 
! Отговори
АнтиТъртей програма преди 4 години
Ако някой под 16 г. не спазва конституционното си задължение да ходи на училище, също да бъде мобилизиран трудово в селското стопанство.Щом като е над 7 г., може да е полезен по схемата:7-10-годишни - по два часа земеделски труд, който да е по силите им;11-12-годишни - по 4 часа;13-16 годишни - по 6 часа;17-18-годишни - по 8 часа.Ако някои под 16 г. са бременни или са вече с деца, и на тях може да се намери работа, например да белят царевица, да сортират плодове и зеленчуци и т.н.
35
1
 
4
 
! Отговори
препърс преди 4 години
До Програмист-не съм имал в предвид програмистите,ти си вадиш парите със знания,не разчиташ на някой и нещо да те оправи в живота,ако съм се изразил неправилно извинявай.Технологиите ги има и ще ги има ...
34
5
 
2
 
! Отговори
Shshs преди 4 години
До 25 - има много добросъвестни фермери из цялата страна. Земята се обработва от местни селяни, които са отворени към новото. Учат се да усвояват фондове и дори 60-70 годишни мъже строят за идните поколения. Селянинът е много гостоприемен и се грижи за работниците си. Почти навсякъде където съм бил ни гощават като свои. Добри спомени имам от слънчогледовата фабрика в Дулово, от фермата за кокошки в Асеновград, от свинарите в Гълъбово, в Добричко също е невероятно по селата!
33
1
 
20
 
! Отговори
И правилно! преди 4 години
Но на първо място сред подлежащите на трудова аграрна мобилизация да са така наречените трайно (вечно) безработни. Ако откаже - спиране на всякакви помощи.И най-после, да бъде приета и да стане закон разумната и справедлива идея детските надбавки да са за ВСИЧКИ деца, но да се приспадат от данъците на родителите. Не плащаш данъци, но си решил да се размножаваш - ти сам ще си храниш децата и не само детски надбавки, ами и никакви други помощи не бива да получаваш.Друг изход не виждам.
32
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ми какво очаквате от бивши червени текезесари, те всичките ни фермере са такива, свикнали да взимат на хората земята а после да им работят ангария
31
3
 
21
 
! Отговори
Феодал преди 4 години
Тия смешници от АЗПБ трябва да се наричат Асоциация на земеделските феодали в България АЗФБ. Какъв обществено полезен труд могат да извършват безработните в селското стопанство. Мечтаят да възродят бригадирското движение и да се работи ангария за феодалите - феодалополезно. На Върбанов да се ударят 100 тояги и яка върбова сопа
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кви лимузини и яхти ! - нещо се бъркате , свърши тая.Тези които досега са работили са добре , да му мислят тези които досега мислеха че са тарикати и парите работят за тях.Сега ще се научат как се изкарват пари !
29
2
 
22
 
! Отговори
Хахахахахахахаха преди 4 години
Какви 14 дни извънреден труд в селското стопанство, направо по една верига на шията и по две на ръцете и на краката и марш на плантацията при робовладелците, да ви е честит Новият Световен ред!!!Аз толкова години съвестно съм работил и съм плащал данъци и осигуровки и сега когато съм без работа по специалността си не по моя вина да ме пращат насила на майната си???Я заминавайте вие натам да ви ... ... ... на всичките !!!
28
5
 
17
 
! Отговори
Програмист преди 4 години
До препърс (9)Имам ресурс да изкарам няколко години ако днес остана без работа. И за твое сведение : не си единственият дето пали свещи да ме съкратят. Има една огромна група наречена "рекрутери" дето само дебне някой от нас да остане без работа, за да му предложат нова.А в свободното си време хващам лопатата, или някой друг инструмент. Обичам да върша нещо полезно из къщи. Ако толкова завиждаш - безплатни курсове колкото щеш. Индустрията е гладна, има шанс дори за плиткоумен *** като теб.
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Около 15 евра на ден викаш...че то при германците , италианците и испанците това за 2 часа, бе брат! я малко се стегнете и излезте с нова оферта.

Спонсорирани публикации