Ако останат без доходи: 43% от българите със спестявания за месец

Почти половината нашенци очакват доходите им да намалеят
Обновена: 10 апр 2020 11:14 | 10 апр 2020 11:08, Красимир Ангелов
215
Ако останат без доходи: 43% от българите със спестявания за месец
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Цели 43% от българите смятат, че доходите им ще намалеят чувствително заради ситуацията около коронавируса и породената от него икономическа криза. Една трета от анкетираните се опасяват, че могат да изгубят работното си място, а цели 80% от българите смятат, че след тази пандемия светът няма да е същият.

Това показват данните от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на разпространението на COVID-19. Проучването е реализирано в периода 1 - 5 април 2020 г. чрез телефонни и онлайн интевюта сред 1005 души.

Още по темата
Данните от проучването показват повишена тревожност за социално-икономическите последици, заради ситуацията около COVID-19. 33% от анкетираните споделят опасения, че може да изгубят работното си място заради кризата, а 4% са тези, които декларират, че вече са изгубили своята работа. Едва 25% са оптимистите, които вярват, че кризата няма да засегне работата им.

Цели 43% смятат, че вследствие на ситуацията около коронавируса следващата една година доходите им ще намалеят чувствително
. Малко над една пета смятат, че доходите им ще намалеят в известна степен (22%). 16% са тези, които считат, че доходите им няма да претърпят промяна, а едва 3% посочват, че доходите им ще се повишат.

Ако се наложи да разчитат на спестявания, 43% от анкетираните споделят, че могат да издържат със спестяванията си един месец. Малко над една пета (21%) са тези, които декларират, че нямат спестявания. 12% са тези, които посочват, че могат да издържат два месеца без доходи, а 8% са тези, които декларират, че биха издържали три месеца. 8% са пък тези, които посочват "повече от три месеца".

Близо три четвърти (73%) са чули за икономическите мерки, които предприема правителството вследствие на кризата с коронавируса, а 18% пък не са разбрали за тях.

Очакванията към държавата за още по-силна икономическа намеса са налице. 27% от деклариралите, че са чули за мерките, са на мнение, че те са достатъчни за ситуацията към момента. Повече от половината (56%) пък са на мнение, че икономическите мерки не са достатъчни към момента.

Проучването показва, че не се отчитат високи нива на притеснение за евентуален недостиг на различни продукти и консумативи. Повече от половината (55%) от анкетираните не се опасяват, че по време на извънредното положение може да свършат или да има недостиг на хранителни продукти. На противоположното мнение са 42%, споделящи тези опасения.

По отношение на евентуален недостиг или липса на консумативи за дома – една трета споделят опасения, а 64% не се опасяват. Една четвърт се опасяват от недостиг на горива по бензиностанции, но над две трети (69%) не споделят тези опасения.

Половината от анкетираните (50%) се опасяват от това да свършат някакви лекарства. В малко по-малка степен – 46% не споделят подобни опасения.

Като цяло 80% от българите смятат, че след тази пандемия светът няма да е същият.
10% са на противоположното мнение и смятат, че няма да има промяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако останат без доходи: 43% от българите със спестявания за месецЩЕ СЪДЯ БЪЛГАРИЯ В СТРАСБУРГ
120
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
niama sa plashite. imate pone chist vazduh.
119
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 126Заплатата в Лидъл в градовете различни от София е бая по 1000 нето.
118
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 126България не е София. В останалите градове, дори и големите за плата над 1000 лв се води добра заплата.
117
5
 
14
 
! Отговори
До 123 преди 4 години
Тези данни са нереални. Сума народ се осигурява на минимум и взима доста на ръка. Сивата икономика е сериозна у нас все още. Аз лично не познавам хора на заплата под 800 лева чисто в София, а почти всички взимат от 1000 нагоре. Дори във Фантастико и Лидл получават 1000 нето... Периодът до преди кризата беше такъв, че само тотален некадърник или мързеливец не би взимал сносни пари в София. В останалата част от страната е по-трудно, но пък там повечето не плащат наем, така че нещата горе-долу са Х
116
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 123Ако получаваш заплата под 582 лева и продължаваш да търпиш и да се оправдаваш с това,означава само едно: Не ставаш за нищо друго.Съжалявам,че го казвам,но това е истината.Познавам хора които получават по 1000-1500,но работят или се занимават с една,две,че и три дейности-разбира се не наведнъж,но си докарват по още толкова и не се оплакват.Разбира се работят в събота и в неделя,не се прибират точно 18 ч. в къщи,понякога импровизират вечеря и т.н. но се справят!
115
2
 
8
 
! Отговори
Дебел депутат преди 4 години
С ниски доходи към висок жизнен стандарт.Пенсионерите що се мръщят на 219лв минимална пенсия?
114
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
50% от хората на заплата получават месечно под 582 лева нетна заплата. 80% получават под 1000 лева нетна заплата. Защо ли не са спестили за 2-3 години напред? Нека оня дето бае за айфоните да се осъзнае на кой свят живее.
113
9
 
8
 
! Отговори
Аз преди 4 години
То, който мрънкаш, плати ли си данъците? Осикуряваш ли се на реалните си доходи? Декларираш ли всичките си доходи? Ако не, нямаш право нито на обезщетение, нито на мрънкане, ти не си направил нищо за твоята държава.
112
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако останат без доходи... Пенсионерите ще останат ли без доходи? Те са около 30% от населението. Децата са около 24% от населението. Станаха 54%. Какви са тези проценти в анкетата?
111
4
 
23
 
! Отговори
хХх преди 4 години
Хайде дееее. Защо спестявам толкова години. Време е цените на апартаментите да паднат, да се набълбукат тия с кредитите и претенциите, да фалират няколко строителни фирми, да се освободят все още запазените любовници. Започвам да живея и аз добре на гърба на останалите !
110
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купих си юани идва времето на китайските пари!
109
0
 
8
 
! Отговори
Ами преди 4 години
Поправям си предното мнение. заради един човек, с който си разменихме коментари и направих невярни предположения за него - само на приятен ден. :)) Живейте си живота, стар световен ред, нов световен ред, рецесии незнам какво си. Света е такъв какъвто е - съпротивата е хубаво нещо - дори и идейната такава. Не може обаче да оказваш съпротива посредство средставата на това, с което се съпротивляваш - фейсбук, гугъл и всякакви места на които мнението ви се пази в някаква база дании.
108
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 112Андрешко е от доста преди соца.
107
12
 
23
 
! Отговори
Как? преди 4 години
Как да спестявам като само за цигари давам 200 лева? Ми за ракия? Ми вноската за айфона? Ми за нови джанти 19-ки? Ми за кафенца? И тия във властта с нищо не помагат. Смотана държава...
106
5
 
4
 
! Отговори
Ами преди 4 години
Гледайе тогава комшиите какви и колко коли карат и т.н да не влизам в полемика - тамън да имате занимание през извънредното положение:). Събирайте си парите за входа и продължавайте с минусите. Приятн ден:)
105
1
 
4
 
! Отговори
Циник до 115 преди 4 години
Селянин - на социал - може да е сестра ти, че закриха пуфовете..Пхахаха
104
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То в България винаги умните хора са управлявали...Хайде бегай да целуваш портрета в кухнята, *** гербав!
103
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статистиката в българия винаги е грешна. Всички лъжат яко, защото укриват доходи. Който и да питаш все няма пари, все му скъпо, а като му гледаш действията и някак не изглеждат безпарични. Още от соц-а са свикнали да се крият като мишoци, да крадат максимално и да мразят държавата-съответно да не плащат нищо.
102
5
 
2
 
! Отговори
Dublin преди 4 години
Dokato iz Teritoriata se praviat bezpolezni proucvania /nai-veroiatno firmicka na nas b_kluk smucesta ot EU finansiraneto/ v edna DURZAVA se izplastat na VSICKI zasegnati po 350 evro na sedmica za period ot 6 sedmici.Ako AFERATA s covid produlzi- te poema sacislnoto podpomagane.Dosta firmi ste zatvoriat....,no nali tova e vtoricnata cel na operaciata...zaemodavane s posledvasto izkupuvane ...;))