Рашидов: 24 май е изключително български празник, чист като сълза

Според него намаляването на ДДС за книгите на 9% е добра стъпка
Обновена: 25 май 2020 21:50 | 25 май 2020 21:40, Анисия Иванова
93

Без шествия страната ни вчера отбеляза Деня на славянската писменост и култура. Въпреки ограниченията стотици намериха начин да отдадат почит пред делото на светите братя Кирил и Методий. Колко важно е словото днес и как го използваме?

"Словото е важно за всеки народ. Разумът не позволява на човека да бъде човек без словото. Имах спор с Желю Желев по повод 24 май. Национален празник трябва да бъде онзи, който може да обединява цялата нация. 24 май е национален празник, защото на този език ние комуникираме, пеем, обичаме се и се мразим. Това е много събирателен празник", каза за "Денят ON AIR" председателят на Комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов.

По думите му 3 март не е от най-обединяващите празници, тъй като касае една част от историята.
"Всеки ден е един празник за Левски, за тази светиня се сещаме не само на празник. Левски е като герба - олицетворява националните ценности, събира ги в едно. 3 март е една война между две империи", коментира Рашидов. Той добави, че 24 май е чист като сълза празник, изключително български и граждански.

"Разединяваме се ние - хората, от лошите си характери, от лошите си думи, които казваме. И разединението не можем да го правим без езика. Разделя ни проклетията, лошотията, простотията", отбеляза Вежди Рашидов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него народът е като парче пластилин и ако е в ръцете на добър майстор, е прекрасен народ.

"Липсата на страх идва от това, че не се спазват законите. Ако яде тоягата всеки ден, ще го е страх след това. Ако някой смята, че ние в парламента сме регулировчици на улицата, не е разбрал какво е парламент", изтъкна председателят на Комисията по култура в НС.

Рашидов заяви, че изкуството да правиш изкуство е съдба и подчерта, че намаляването на ДДС за книгите на 9% е много добра стъпка.

"Като всичко останало, и тази криза ще мине. Ще се възстанови и България. Светът замря, трябва да разберем, че сме в кризисна ситуация, без душа няма да излезем", заключи Вежди Рашидов.


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
2
 
! Отговори
Нане Вутев преди 1 месец
"Разединяваме се ние - хората, от лошите си характери, от лошите си думи, които казваме. И разединението не можем да го правим без езика. Разделя ни проклетията, лошотията, простотията", ..........разединявате Вие - политиците. "Парт" - означава парче, част, а партия - на парчета - разединявай и владей, това е Вашето мото!
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 83

Я пак прочети какво съм написал и на кого отговарям.
75
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 1 месец
До Анонимен 77

НАционалната ни държава такава каквато я познаваме днес в най-голяма степен е създадена с обявяването на Независимостта. По тази логика 22 септември трябва да е национален празник. Това е и чисто български политически акт, тъй че два пъти по-голямо основание.
74
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 82

Ако не беше трети март щеше да е друга дата, щом за 500 години не сме се пречупили. А не сме се пречупили защото сме имали слово. Ти какво си празнувал си е твоя работа.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 82

"Щяхте" ама друг път. Покрай двете световни войни Турция отдавна щеше да е разпокъсана.
72
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"По думите му 3 март не е от най-обединяващите празници, тъй като касае една част от историята." Дааа, ама ако не беше 3-ти март, сега щяхме да празнуваме "Рамазан Байрам!
71
2
 
4
 
! Отговори
С две думи преди 1 месец
24 май е всенароден празник. Няма нищо общо с нацията ни. Един бивш културен министър и настоящ председател на комисия за култура би трябвало да знае това. Или жена му е забравила да го научи за разликата между народ и нация. Сигурен съм, че я знае, защото е превеждала мои лекции на тази тема в Академията за обществени науки.
70
2
 
6
 
! Отговори
Некъф преди 1 месец
Веждичката е голям!
69
4
 
6
 
! Отговори
спомени по 9-ти преди 1 месец
До 24 май

На този денсвършваше училището и ни раздаваха бележниците. След това през юни?
В училищните дворове играеха кръшни хора и музика свиреше.
Раздаваха кебапчета на учениците и когато ми дойде редът някой се обади че съм бил дете на фашисти и не ми дадоха само на мене! С това запомних празника...
Пред хранителните магазини стояха на пост от ОФ и също ме връщаха обратно!
Памня само, че баща ми на този ден ми даваше левче и се чудех какво да си купая с него - сладолед или балонче?
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Националният празник е един и обикновено отбелязва създаването или независимостта на държавата. Освен това трябва да правим разлика между народ, етнос и нация. Националната ни държава е създадена с подписването на Сан-стефанския мирен договор. По времето на Кирил и Методий не е имало българска нация. Нацията е буржоазна категория, изисква създаването на национален капитал. А по времето на Борис е имало различни славянски етноси и в най-добрия случай народ в процес на ферментация.
67
6
 
7
 
! Отговори
Баш рязан ли, преди 1 месец
ще ни дава акъл за 24 -ти май!?
66
1
 
8
 
! Отговори
видео преди 1 месец
Рашидов е председател на комисията по кулутра в НС, така пише .....ето това ни е културата....Иначме е вярно 24.май е редно да бъде национален празник на БГ, защото ние сме дали всъщност това на света...защо не го тачим, за да не обидим Русия? която не признава нашите заслуги ? Хора, опомнете се...
65
6
 
9
 
! Отговори
24 май преди 1 месец
Като всички ми хвалите 24 май, като изключителен български празник, защо никой от 240 хранетутници не внесе предложение, това да е нашият национален пазник, а не 3. март, 9 септември или нещо друго.... да, ама не---тъй като сте руски поддддлооогггги боите се дза не засегнете Русия---тя ви е по-мила от родината.
64
3
 
6
 
! Отговори
Истината е свята преди 1 месец
Леонардо Да Винчи се появява точно когато германците въвеждат термина "ТУРСКИ СТРАХ"

Съвсем съзнателен е стремежа му да уцели турците в най-слабото им место-ВАРВАРЩИНАТА и НЕСПОСОБНОСТ ЗА ГРАДИВНА КУЛТУРА И ЦИВИЛИЗАЦИЯ

400 години един ЦАР ги нарече "БОЛНИЯТ ЧОВЕК НА ЕВРОПА" поради абсолютно същите причини

500 години сме били под османско иго за да гледаме сега какво са построили на Балканите поробените Християни подложени и на расизъм и ксенофобия през туй време

Турция с тоя безмозък закъде?
63
1
 
4
 
! Отговори
А не е ли така? преди 1 месец
Когато османотурските орди от варвари напредвали към Западна Европа и германците наложили термина "ТУРСКИ СТРАХ" се появил Папският АТЛАС сам тръгнал чрез да ги разгромява то ест Леонардо Да Винчи

Та Леонардо Да Винчи ги почнал така:

Аз мога да Ви построя мостче на Босфора а Вие турците като Ви гледам какво сте безмозъчни и сами неможете да си го построите!
Най-много след 400 г. да се появи някой Цар и да каже че сте Болния човек на Европа защото поробените от вас са построили всичко свястно
62
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Даааа

Рашидов в превод е Рашите Идват

Турчин си е но в гена на турския етнос е точно това

Или окончателно ще унищожат исляма или ще възстановят Руската Империя със столица на Босфора

Така че със сигурност не е българин

Затуй германеца толкова харесвал турчина щото неговата глава е несъвместима с никаква мисловно мозъчна дейност
61
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рашидов , голям българин
60
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама какво ни интересува мнението на този пиян мултак???
Аре, чемодан - вокзал - Анкара!
59
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом доживяхме един алкохолик да дава акъл на нацията, значи дълбаем дъното.
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
....чист като Варненското Езеро! :))))))))))))))))))))))))