Доц. Мангъров: Спазвайте хигиена, не се струпвайте на закрито, това е!

Трябва да се научим да живеем с вируса, категоричен е той
Обновена: 9 юни 2020 20:17 | 9 юни 2020 20:14, Веселина Йорданова
260
Доц. Мангъров: Спазвайте хигиена, не се струпвайте на закрито, това е!
Снимка: БГНЕС

Трябва просто да се научим да живеем с този вирус, като спазваме най-елементарните изисквания за лична хигиена. Това коментира доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение на Инфекциозната болница в София пред БНР по повод предложението за удължаване на извънредната епидемична обстановка.

Още по темата
"Ако ние не искаме да имаме туристи, ако не искаме да имаме сезон по Черноморието, ако искаме просто да си живеем и да се пазим, нека да продължим по този начин - тоест, ако ние сме съгласни да караме по този начин, волята е наша и нека да го направим. Но аз мисля, че ние няма да може да се справим по този начин с това, което се случва не само у нас, но и по целия свят", заяви той.

Инфекционистът посъветва хората да живеят нормално, както са си живели досега, просто да си мият ръцете и доколкото е възможно да избягват събирания на едно място в затворено помещение. "Нищо повече", подчерта той и допълни, че изследванията у нас не дават реален поглед за разпространението на инфекцията.

Във връзка с откритите огнища в Доспат, Сърница и Сливен Атанас Мангъров коментира, че едва ли това са местата, където коронавирусът най-активно се разпространява. При изследване най-вероятно би се открило, че и "другаде има хора, които си ходят на работа, но ако се изследват, ще се окаже, че също са заразоносители“.

Доц. Мангъров не очаква коронавирусната инфекция да се активира през есента. Той отново подчерта, че тестването, което се прави в момента, не дава широк и обективен поглед върху особеностите на разпространението у нас.

"Ако продължаваме да го търсим (вируса) по този начин, ние на всеки няколко седмици ще откриваме може би такива огнища като в Доспат, Сърница и в Сливен, ще се плашим много, ще се затваряме, ще се скриваме и ако на нас ни харесва да живеем по този начин, нека да продължаваме. Всъщност в страната за момента това, което е важното, е, че броят на болните намалява. В момента в интензивните сектори има не повече 10-15 души", подчерта инфекционистът.

По думите му за миналия ден в страната са починали четирима души на доста сериозна възраст. "Не бива да се забравя, че всеки ден в страната умират около 300 души по всевъзможни причини. И ако ние изследваме тези 300 души за коронавирус, ние може да установим, че не са четири, а са може би 30-40 и повече души, които си умират с този вирус", добави Мангъров.

Той отново подчерта, че при откриването на огнища на коронавируса става въпрос за хора, които са инфектирани, но това не означава болни.

"Те до преди дни са си ходили нормално на работа и изведнъж, понеже по някаква причина някой е решил да ги изследва, е установил, че са положителни и изведнъж нещата драматично се променят... Те не са болни, намерени са заразени жени", каза доц. Мангъров.

Според него кръвната плазма не е нещо, което ще реши лечението на болните от коронавирус. За момента няма дефинитивно лечение и няма как да намерим за всички евентуални бъдещи болни замразена плазма от оздравели, отбеляза специалистът.

Помолен да коментира ситуацията в Швеция и в отговор на въпрос дали има опасност у нас ситуацията с коронавируса да стане подобна, Атанас Мангъров изтъкна, че основен проблем при контрола на разпространението на Covid-19 в скандинавската страна се е оказало проникването сред рискови групи в старчески домове.

Той посочи и че преди Швеция по отношение на смъртността от вируса са много други страни, които се "затвориха плътно" - Франция,  Италия, Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДубайският крадец директно си призна и друго:"Планирам да вляза в политиката.Необходим ни е нов политически проект.Властта трябва да бъде отнета от Борисов".И допълва, че може да кара по този начин още няколкостотин години,показвайки,че няма реално никакво намерение да се прибира в България.Самo преди два дни стана ясно,че българският Ел Чапоще финансира партията си със заграбените 700 милиона лева от държавната хазна и олигарсите,които ограбиха България,за да се върне отново на в
205
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Sata NATOВ интервю пред Блумбърг дадено по телефона от палата в Дубай,където се шири крадецът,завлякъл 700 милиона лева от хазната,обяви,че иска да сваля Бойко Борисов и правителството.По модела на Цветан Василев,който открадна 5,6 млрд. лв. от КТБ и се укри в Сърбия,и Божков запя старата песен,че се страхува да се върне у нас.Така се оправдава,че не се връща в България,където е с 18 повдигнати обвинения,сред които за подбудителства в убийства,рекет,побои,изнасилвания,данъчни престъпления и т.н.
204
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
истинската причина за клатенето на държавта и правителството е ИМЕННО тази:--------Не виждам никакво клатене на държавата. Виждам клатене на стола на Борисов и гербаджиите, които до един са нагли, про сти и грозни. Борисов и ГЕРБ не са държавата, а са само една преходна администрация.
203
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Sata NATOДа,маските отдавна паднаха,защото истинската причина за клатенето на държавата и правителството е ИМЕННО тази:Целта на олигарсите, сгазили закона, е само една - да дестабилизират(!!!) държавата, да създадат хаос(!!!) и да избегнат(!!!) наказателна(!!!) отговорност(!!!) за престъпленията(!!!) и кражбите си!
202
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да се понесе наказателна отговорност, преди всичко трябва да има законност. Когато премиер, министри, главен прокурор, началник щабове, лъжат на поразия, манипулират на поразия, и действат откровено ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО, това не е никаква законова държава, а мафиотски бардак.
201
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Sata NATOда,маските отдавна паднаха,защото истинската причина за клатенето на държавта и правителството е ИМЕННО тази:Целта на олигарсите, сгазили закона, е само една - да дестабилизират(!!!) държавата, да създадат хаос(!!!) и да избегнат(!!!) наказателна(!!!) отговорност(!!!) за престъпленията(!!!) и кражбите си!
200
3
 
3
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Паднаха маските и се видя, че Борисов и герберите са в ролята на прасетата от "Фермата" на Джордж Оруел.Диктатура на свиньете. Държава, начело на която стоят свинье-лъжци, е вредна.
199
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Sata NATOЦелта на олигарсите, сгазили закона, е само една - да дестабилизират(!!!) държавата, да създадат хаос(!!!) и да избегнат(!!!) наказателна(!!!) отговорност(!!!) за престъпленията(!!!) и кражбите си!Горенаписаното е истинската причина и цел за дестабилизацията на държавата от престъпниците - избягване на наказателна отговорност за извършените от тях престъпления!
198
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Sata NATOЦелта на олигарсите, сгазили закона, е само една - да дестабилизират(!!!) държвата, да създадат хаос(!!!) и да избегнат(!!!) наказателна(!!!) отговорност за престъпленията(!!!) и кражбите си!
197
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Sata NATOДнес станахме свидетели на едно политическо решение на БСП,в което БСП и нейният лидер съдействат на стратегията на Васил Божков да превърне разследването срещу него от криминално в политическо.Това е целта на създаването на партия от негова страна,коментира по-късно скандала Тома Биков от ГЕРБ на извънреден брифинг в централата на партията."Първите, които се притекоха на помощ на Божков, са членовете на БСП",каза Биков и обясни,че ГЕРБ е на страната на държавата.Би
196
1
 
2
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
Въобще не ме интересува колко са получавали някакви протестиращи. Тях може да ги наеме и Борисов и после троловете му да раздуват глупости. Интересува ме, че представителите на най-висшите държавни институции лъжат директно, когато казват, че Цветан Василев и Васил Божков се укривали. Общоизвестно е, че тези хора не се укриват, а си бивеят свободно в Белград и Дубай съответно.
195
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Sata NATOЦелта на олигарсите, сгазили закона, е само една - да дестабилизират държвата, да създадат хаос и да избегнат наказателна отговорност за престъпленията и кражбите си!
194
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Sata NATOБългарският Ел Чапо Васил Божков,активира червения си картел БСП за атака срещу държавата.Във вторник соцпартията публично осветли червените корени на хазартния бос с 18 обвинения,като застанаха на негова страна във войната,която е обявил срещу държавата.Изпълнителното бюро на партията майка бе задействано само ден след като олигархът беглец,който ужили хазната със 700 млн. лв.,обяви намерението си да прави политически проект.Партията на мафията явно ще бъде захранвана с парите, заграбени от обществото
193
1
 
1
 
! Отговори
Б.Г.Т.пак преди 3 години
УУУуууу... придатеееллл, нищем мерки веее, ниразбрахте лиии !
192
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Sata NATO"Мирните" протестиращи,които са били за маса пред Народното сърбание последните два дни са прибирали по 50 лв.Едрите бабанки,докарани с рейсове от провинцията,обаче взимали двойно.Вече най-големите смелчаци с кримнинални досиета били уговаряни да се бият и да провокират униформените служители, да се окървави протеста и да настане хаос.За такива-тарифата била 150 лв.Целта на олигарсите, сгазили закона,е само една - да дестабилизират държвата,да създадат хаос и да избегнат правосъдие
191
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Sata NATOЗабегналите в чужбина олигарси Цветан Василев, който открадна 5-6 млрд. от КТБ, и Васил Божков, който е обвиняем за 700 млн.лв., са развързали кесиите, за да опитат да дестабилизират държавата. По оперативна информация на службите, са давали по 150 лв. на калпак, на всеки, който окървави протеста на Копейкин и влезе в бой с полицията.Тарифите за протеста, зад който официално застана обвиняемия за 1 млн.лв. Костадин Костадинов-Копейкин, са били от 50 до 150 лв. Мирните протестиращи, които са били за маса пред Народното сърбание последните два дни са прибирали по
190
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Олигархията брои по 150 лв. на калпак за кръв на метежа.Васил Божков и Цветан Василев развързали кесиите, за да дестабилизират държавата."
189
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП да се откажат от съюза си с Божков,това е грешка!
188
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече не предлага стаден имунитет, мешане за усилване на имунитета и мръсни ръце за бързо постигане на 70 процента, за да спре заразата.
187
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСъчувствам на БСП,но сега ,когато се обединиха с Божков,Василев и Мая,да си берат гайлето,такова обединение с убийци и крадци,грабители на българския народ не ми харесва и не мога да ги подкрепя!Съжалявам!