Протест в столицата против превръщането на "Св. София" в джамия

Недоволните настояват храмът да остане музей
Обновена: 24 юли 2020 22:43 | 24 юли 2020 22:40, Камелия Цветанова
98

Редица държави и църковни лидери вече изразиха притеснението си от промяната на статута на "Св. София".

Съседна Гърция го определи като провокация, а у нас в деня на първата мюсюлманска молитва в храма в Истанбул се организира протест.

Мястото му е символично - едноименният храм "Св. София" в столицата.  Протестиращите се обявиха против смяната на статута на храма и бяха категорични, че трябва да остане част от световното културно наследство.

"Когато са засегнати религиозни чувства и историческа памет, не може да бъде проблем на една страна. Това е световен проблем, това е символът на християнството. Ние започваме този сердикийски процес за защита на християнството, за да може да се чуе нашият глас, за да сторим всичко, което е по силите ни с едно единствено желание - това решение да бъде отменено", заяви Димитър Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Темата коментира и Екатерина Захариева. Тя зави, че ще бъде направено всичко възможно да бъдат запазени християнските стенописи в храма въпреки превръщането му в джамия.

 


98
Още от София
Ден 16: Яйца от пъдпъдъци полетяха по сградата на Министерския съвет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Захариева е най лошият, антибългарски и антихристиянски министър в кабинета на Бойко."

Не разбирам защо българите винаги смесват националност с религия. Ами то най-големите и най-истинските българи са мюсюлмани.
65
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Здравей, благодаря за интереса!

Ислям идва от две думи, да спазваш повелите на Господ(да се подчиняваш) и идва от селям(мир). Всичко в Исляма се допълва перфектно и е напълно логично. Ние също почитаме Исус, Моисей, Авраам и всички предишни пророци(а.с.). Смисълът на Исляма е да изпълняваш твоите задължения като мюсюлманин(5-те стълба) и не само: както ти каза, да спазваш повелите на пратеника Мохаммед(с.а.с.)- това се казва сюннет. А той учи на респект и уважение към всички религии!
64
0
 
3
 
! Отговори
Додо преди 2 седмици
Захариева е най лошият, антибългарски и антихристиянски министър в кабинета на Бойко. Трябваше тя да бъде изхвърлена, а не Горанов, който е един от най-успешните министри за всички времена.
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сидеров ли го води.Дали има очи след като предаде Христа и писа,че исляма бил миролюбива религия.Негодник!
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сидеров ли го води.Дали има очи след като предаде Христа и писа,че исляма бил моролюбива религия.Негодник!
61
0
 
1
 
! Отговори
65 преди 2 седмици
Ясен си ми, но ми кажи гърците и те ли са неверници и комунисти?
60
11
 
6
 
! Отговори
ДА ,БЕ.. преди 2 седмици
Точно вие ше решите проблемите на Турция...и ще давате съвети на Ердоган!
ТУРЦИЯ Е ВЕЛИКА И НЕЗАВИСИМА СТРАНА И НЕ ПРИЕМА СЪВЕТИ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ БЕЗВЕРНИЦИ!
АНАДЪМ ..??!
59
2
 
10
 
! Отговори
65 преди 2 седмици
Противно на моите разбирания и толерантността ми , мисля ,че затварянето на джамии в някои държави и обявяването им в паметници на културата ще им дойде добре на турците.Да се започне от софийската,пред ЦУМ
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 84

Идват разбира се. Точно това направиха 90те години.
57
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да не забравите само, че територията на България последно е била турска. Ще вземе някой турчин да си въобрази, че му принадлежи. Копнеете да бъде ваше нещо, което последно е било ваше преди 500-600 години, ама няма как. Даже сълтанът е закупил тая сграда. Вие ако си купите апартамент от евреин, забраняват ли ви да махнете от него шестоъгълните звезди и менората? А после идва ли евреинът да каже "този апартамент си е мой"?
56
9
 
7
 
! Отговори
Гладстон Джендър преди 2 седмици
Поредната простотия на булгаристанското племе
55
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Когато са засегнати религиозни чувства и историческа памет, не може да бъде проблем на една страна. Това е световен проблем, това е символът на християнството."

---
Taка пише в статията.
Абе, алооуу, това последно е било джамия. Вие да не се объркахте нещо, да сте си помислили, че сте си го направили обратно църква???
Църква е било преди ехееее, повече от 500 години. Какви религиозни чуства ви интересуват за чуждите храмове? Това е джамия! Какво ви интересуват джамиите?
54
10
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 седмици
Не само, че имаме добри отношения с Турция, но са ни един от най-големите търговски партньори и от тях имаме огромен положителен търговски баланс.

За разлика от "православна" Просия, кояти ни граби по 3-4 милиарда на година.
53
12
 
6
 
! Отговори
Анархист преди 2 седмици
Поредното доказателство за прекалено многото безделници в тази мизерна държава. Първо, оправете тази ***, после се тревожете за някаква джамия в Истанбул, която не е църква от 600 години. Това да си религиозен, дали мюсюлманин, християнин или нещо друго е болест. В църква не стъпват, ама слагат едни кръстчета и вече големите християни хаха. А джамиите и аз не ги харесвам, но ги вдигат с парите на турските ***, които не искат турците в България да се слеят с българите поради политически съ
52
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 71

Ама ние съседски отношения ли имаме с турция азе мислех ,че просто им пускаме аванта за всичко та в този ред на мисли ДА на демократичните протести
51
7
 
3
 
! Отговори
Не се ли разбира преди 2 седмици
Че победителят,определя,какво ,как и къде?Като сте против,организирайте кръстоносен поход!Ама кой,педофилите на папата или нашите вмирисани и дебели старци!Затова викайте-Цар Траян има кози уши иготово!
50
9
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 седмици
Абсолютно измислен протест, по безумен и безсмислен повод, на всичко отгоре вреден за отношенията между гражданите на държавата ни и съседските ни отношения с Турция..
49
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Радев на протеста ли е?
48
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Държавата.турция май не е в добри отношения с нито една държава от комшиите си и затова никога няма да бъде приета в ЕС най великата организация на света истинската демокрация
47
5
 
16
 
! Отговори
spoko! преди 2 седмици
Според предсказание на атонски монах-ясновидец от 90-те години на миналия век в скоро време след война Турция ще се разпадне на четири части: Константинопол и областта се връщат на Гърция, Диарбекир и областта се връщат на Армения, в Южна Турция ще се простира новата държава Кюрдистан, а Източна Турция е за турците. Така рано или късно църквата "Света София" отново се връща на Православието. Бог с нами.