Увеличаването на броя новозаразени с COVID-19 е очаквано

Хората се отпуснаха след вдигането на мерките, каза доц. Любомира Николаева
24 юли 2020 09:48, Ния Христова
26
Увеличаването на броя новозаразени с COVID-19 е очаквано
Снимка: БГНЕС

Увеличаването на броя на новозаразените с коронавирус е очаквано. Мерките се вдигнаха, хората се отпуснаха и контактите станаха повече. Това обясни пред bTV доц. Любомира Николаева, заввеждаща лабораторията по ентеровируси в Националния център по заразни и паразитни болести. 

Тя обясни, че респираторните вируси обикновено отслабват през лятото, но това се очаква при вече познатите заболявания. Доц. Николаева смята, че коронавирусът е нов патоген за хората, но заразата вече се лекува по-добре. 
 
Тя коментира и теорията професионални спортисти да бъдат по-уязвими пред COVID-19, тъй като организма им често се поставя в стресови ситуации, които нарушават имунитета.
Още по темата
 
Доц. Николаева изтъкна, че има случаи, при които пациенти са заразени с COVID-19 и още едно или две заболявания - т. нар. смесена инфекция. 
 
"Аз съм привърженик на ваксините и смятам, че няма здравомислещ човек, който за застане твърдо срещу тях. Когато дойде времето за ваксина за грип - септември, октомври горещо препоръчвам да се направи", категорична е тя. 
 
Доц. Николаева е на мнение, че повечето направени PCR тестове помагат за по-доброто проследяване на заболеваемостта. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Как се надуват цифри? Примерно цифрата 1 как я надуваш? Ако беше число е ясно, но да надуваш цифра...
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност процентът на заразените в тестваните не носи към момента някаква важна информация. Важен е темпът на нарастване на заразените и починалите, общия им брой, броя на възстановилите се и броя на активните случаи. Броя на тестовете би имал смисъл при силно дифузно разпространение на епидемията или при много малко тестове спрямо броя на заразените, което засега го няма в България.
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност единственото важно и обективно число /не цифра/ е процент установени случаи от брой изследвани. Голият брой нови случаи на никого нищо не казва. Но нали така е по-удобно - да надуваме цифри /не числа/ по отчетите, че да изкрънкаме още нещо от Европа - така си го правим.
19
2
 
5
 
! Отговори
Факт преди 3 години
До 12Обикновено броя на заразените при сезонен грип в България е 200-250 хиляди. Спиред сайта на НСИ починалите от грип в България от 2005 година досега на 100000 души население е между 0 и 0,4 човека. За 2019 са 0,2 човека, през 2017 и 2018 са 0,1 човека. От Ковид-19 досега за 5 месеца смъртността в България е 4,7 човека на 100000 души население.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много не умни, не осъзнават, че благодарение на мерките и най вече заради това че хората все пак си имат едно наум, вирусното натоварване при заразяване е минимално, което дава шанс за благоприятен изход, на застрашената категория.Нали няма толкоз късо паметни, които са забравили за съпрузите от Монтанско. Там дори и кларинетиста се разболя.Сега, след толкоз аларма по всевъзможни медии, и най филмирания антиСовид, при симптоми, ще има наум по отношение на близките си. Пък нека пише друго.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поправка 200 теста - 11 заразени.
16
0
 
1
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Скаран си с елементарната аритметика. Давам ти опростен пример като за твоето ниво. Нека има две групи хора по 100 човека. В първата група - рисковите, нека заразените са 10, а във втората група - случайните, заразен е примерно един. Като направиш 100 теста на рисковата група, ще откриеш 10 заразени, а ако направиш 200 теста и на двете групи, ще откриеш 101 заразени. Как очакваш, че като направиш двойно повече тестове, като включиш и нерискови хора, броя на новозаразените ще се удвои?
15
1
 
3
 
! Отговори
Gost преди 3 години
Я да проверят дали тестовете не са заразени и да осъдят вносителя! Относно ваксината за грип, ще кажа че е пълна глупост и самоубийство за хора със слаб имунитет!
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общо починали в България за март-юни 32 000 души. /Справка НСИ/ Починали от Covid 19 - 329 души или 1%. 1% е много смешници. Жалко, че не го разбирате.
13
0
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Това твърдение го минахме още в първи клас, и не е вярно. Обратно да доучваш.Пробите са целеви. От момента в който се обособи група невярващ и неглежирсщи мерките, се хващат основно огнища, в които някой е стигнал до болнична помощ. Има много които си го карат на крак, а кога и дали ще проявят огнище е неясно. Така че пробонабирането е върху повече контактни, а вероятните в не проявени огнища са поне с 10 пъти повече (последен спомен от коментар на математика от НОЩ).
12
3
 
6
 
! Отговори
... преди 3 години
Значи мога да кажа, че увеличение на боледуващите като цяло няма! Те са си един и същ брой! Просто ние увеличавайки броя направени тестове намираме повече от заразените и или боледуващите! Всеки можесам да си направи математиката като сметне колко теста са направени и колко заразени са открите! Досега % варира между 4 и 5.5 Процента на заразени от грипна епидемия е около 10-12
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид е измама.Тепърва предстои да разберем целта на тази измама обаче.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До педдера 2Хайде на бас, че нищо няма да ми се случи.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2 е Гейбер :)
8
15
 
4
 
! Отговори
Тузар преди 3 години
Зарежи тва че повечето жертви са с придружаващи заболявания; просто виж тези дето не са - пенсионери дето вече са с един крак в ямата, самоходни китове дето просто си плачат за сърдечен удар, и разбира се братчеди... Значи, нема да е голяма загуба при всички положения. Нека си върлува вируса, България има полза да отслабне с един-два милиона ненужно население.
7
3
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Всеки "знае" нещо от ... медицински лица. Всеки има вътрешна информация. Истината, е че го е прочел във фейса и сегa го разправя като информация от 1во лице, защото там е пишело, че е от 1во... Така стават слуховете. Аз познавам поне 3ма с "вътрешна" информация, които обаче ако им трябва лекар не познават никой :D
6
7
 
9
 
! Отговори
Доктор Иванов преди 3 години
Каквито и мерки да се налагат, коронката продължава да си живурка между нас хората. По-важното е че смъртността от нея си е пълен таш*ако и изобщо не отговаря на медийните заклинания на Мутафчийски и останалите профани от щаба. От тия 392 човека колко реално са починали от нея или с нея като придружаващо заболяване?
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно, как точно е жертва на икономиката? Със закон ли ще върнат хората в заведенията, или ще задължим водещите икономики да не затварят производствени звена, при доказани вирусоносители.Не умни не си дават сметка, че ако не бе информационната кампания, а се разпространяваха мълви тип една жена ми каза, разрухата в организирания живот щеше да е катастрофална.
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то по болниците над 80% от тези с Covid са ***, това от доктори го знам, но не се казва публично заради "етническото напрежение" :). За белите да си мият ръцете явно не е толкова трудно.
3
8
 
5
 
! Отговори
Хората преди 3 години
Хората се отпуснали!Всъщност трябва да сме пружинки понеже сме в казармата ли?