Борисов: Изправяме целия потенциал на здравната система срещу вируса!

Правителството отпусна пари за Covid-зони и за джипитата
280
Борисов: Изправяме целия потенциал на здравната система срещу вируса!
Снимка: Правителствена пресслужба

Обявеното допълнително финансиране за подкрепа на здравната система беше одобрено от правителството на извънредно онлайн заседание.

Още по темата
"Изправяме целия потенциал на здравната система срещу коронавируса. Днес осигурихме още 81 милиона лева за изпълнението на допълнителни мерки в борбата срещу COVID-19, вече има единен медицински протокол на действие, включихме и личните лекари, но най-важното е хората да продължат да се пазят!", коментира премиерът Бойко Борисов.

С отпуснато финансиране до 65 000 000 лв. се дава възможност на лечебните заведения за болнична помощ да осигурят лечение на пациентите с коронавирус, както и за своевременна диагностика.

Останалите средства до 81 милиона лева по обявените вчера допълнителни мерки от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов ще бъдат осигурени от резерва на Националната здравноосигурителна каса.

До 6 милиона лева са определени за създаването на COVID-зоните в Диагностично-консултативните центрове и 10 милиона лева - за финансирането на общопрактикуващите лекари на тяхната дейност в условията на извънредната епидемична обстановка за месеците ноември и декември на 2020 г.

"Пари има, осигурени са! От днес искам пълен преглед на медицинската помощ, която ще се осигурява на българските пациенти. Работете с пълна мощност", разпореди премиерът Борисов на министрите, съобщиха от МС.

Министър-председателят изиска още от здравния министър да се осигури възможност за даряване на кръвна плазма не само в София, а и в страната, от пациенти, преболедували COVID-19, защото това е начин да се помогне на новозаболели.

През бюджета на НЗОК за сметка на средства от оперативния резерв ще се осигури, считано от 1 ноември, всеки общопрактикуващ лекар да получава по 1000 лв. за проследяване на граждани, при които е установен COVID-19.

Общопрактикуващите лекари ще отразяват състоянието на пациентите в COVID системата ежедневно и ще съветват пациентите при посещение или по телефона какви действия да се предприемат за тяхното лечение. Направленията за изследване ще се назначават електронно.

Общопрактикуващите лекари ще могат да назначават бързи антигенни тестове за своевременна диагностика на пациентите при наличие на определени симптоми, които ще са предмет на обсъждане в хода на преговорите за подписване на анекс към Националния рамков договор.

Друга мярка, която ще бъде въведена, е обособяване на COVID-зони както в някои от столичните ДКЦ-та, така и в такива в по-големите градове на страната. Очаква се разкриването на около 10 ДКЦ центъра на територията на София и около 40 на територията на страната да се включат в този процес.

Определените екипи, които ще работят в COVID-зоните - лекар, медицинска сестра, двама лаборанти за образно и диагностично изследване, санитар, техническо лице, ще получават допълнителни 1000 лв. над трудовите си възнаграждения. Отделно от това за всеки пациент екипът ще получава и по 10 лв. за преглед и диагностика.

Граждани, при които се установи, че е необходимо болнично лечение, ще бъдат транспортирани от ЦСМП до съответното лечебно заведение. Пациентите, при които е необходимо домашно лечение, ще бъдат проследявани от ОПЛ, както и досега.


280
Още от Страната
Разградската болница със спешна нуждаот фелдшери и санитари
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
0
 
1
 
! Отговори
Бай Коко преди 2 седмици
Първо почни от личните лекари че всички се изпокриха. Второ не можеш да оборудваш болниците с медицински кадри там са само счетоводители.
258
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 140 жертви

При нашата сисема за болнична помощ - да.
257
0
 
3
 
! Отговори
ДА преди 2 седмици
Стига си "отпускал" пари,ами вземи мерки!На тия,дето не им затваряш заведенията,а работят до 23,30-никъде го няма това днес по света в тая епидемия-не си мисли,че напролет ще гласуват за теб!Ограничавай,защото ще стане по-зле,не виждаш ли ,бре,гад ниедна!
256
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Моя близка с инсулт е вече три месеца при сестра си (лекар кардиолог), за да й помага. Вчера жената без никакви други симптоми започва да припада. Сестра й решава, че прави втори инсулт и не чакат линейка, качват я в кола и я карат в Токуда. С 300 зора я пиемат и й правят и бърз тест. Излиза положителен, снимат я - двойна пневмония. След което им казват да си тръгват, защото нямат Ковид легла. Хората отиват в Пирогов. Тази сутрин ми е пуснала смс, че и в Пирогов не са ги приели и са се прибрали вкъщи.
А министърът ми обяснява, че всичко е наред
че има кой да лекува
че има лекарства
че ние
255
0
 
2
 
! Отговори
И преди 2 седмици
Къде е този потенциал????? В нечии фантазии?
254
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ти имаш ли някакъв потенциал, бе бОРИСОВ?
253
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Оставка и затвор, мутро !
252
0
 
10
 
! Отговори
ОСТАВКА МУТРО преди 2 седмици
ОСТАВКА ГЕШЕВ , ОСТАВКА БОРИСОВ
251
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тъй, Тъй! С голо дyпе ще мачкаме таралежа!
250
0
 
8
 
! Отговори
140 жертви преди 2 седмици
за 2 дни Бойко...

Потенциал срещу covid-19 е единствено имунната защита на всеки човек индивидуално...

Нищо друго...
249
0
 
13
 
! Отговори
Гадиино продажна преди 2 седмици
болниците са празни !!!

гадд продажна предателска
248
0
 
16
 
! Отговори
k.k преди 2 седмици
Оставка за крадеца и каскета.
247
0
 
9
 
! Отговори
Селото преди 2 седмици
С една дума - пари при пари отиват.
Провала е явен и нямат изход управляващите.До пролет ще карат на автопилот..
246
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Оставка на мутрата от СИК!
Оставка на поръчко-каскетурата!
245
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да се отдели и ресурс за разследване на троловете, които клатят крехкия баланс с изказвания против сигурността в България в момента.
244
0
 
20
 
! Отговори
Коментар от сайта преди 2 седмици
Ако един от управляващите или богаташите бяха оставени да минат по " каналния" ред на лечение , с всичките му екстри -чакане , лутане , обикаляне с линейки по болници и никой да не ги приеме , може би щяха вече да са направили нещо реално за Здравната система , да са въвели адекватни мерки
Ама не би . Като се разболеят , веднага си ги обгрижват - на крака ходят да ги лекуват, други директно във ВМА, трети в частни болници
Затова Вожда говори , че всичко у нас е идеално .
243
0
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 седмици
То пък една система...
242
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ТОЛУП НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ И ВЛАСТ ...
241
1
 
1
 
! Отговори
М.Бонев преди 2 седмици
Аз и другаде съм коментирал ,че критикуващите Мангъров не са му врагове ,защото те спазват мерките за безопасност!Тези които следват неговите препоръки те, са в риск или поставят своите близки в риск.Тъй като отричат вируса или не вземат предпазни мерки. Когато някакъв процент от тях се сблъска с реалността по неприятният начин, именно те ще му потърсят сметка.На мен не ми пречи Мангъров по абсолютно никакъв начин.Вреди на тези които го слушат. Пиша за които могат да разберат.Не се впрягайте!
240
5
 
0
 
! Отговори
М.Бонев преди 2 седмици
Е нали знаеш какво е станало с неандерталците,оцелели са разумните хомо сапиенс !не можеш ги вразумиш първосигналните само да се ядосваш,няма никакъв смисъл. Да ходят да се заразяват, тяхна воля и избор!То това е демокрацията в крайна сметка.Свобода на избора.Нека слушат Мангъров той е техният корифей в медицината.Парадокса е,че държавата се грижи,а социалистите припознаха Мангъров който е за заразяване с цел придобиване на групов имунитет.Менгеле надмина с тези препоръки: идете и се заразявайте