Опетнени ли са дарителските платформи след казуса с HelpKarma?

Ще бъде ли изградена нова платформа безплатно
11 ное 2020 12:13, Ния Христова
100
Опетнени ли са дарителските платформи след казуса с HelpKarma?
Снимка: Pixabay
IT общността излезе с ново предложение за изработването на прозрачна платформа за дарения, която да премахне възможността за злоупотреби с дарените средства. Темата стана широко дискутирана след разследване на Мария Цънцарова от bTV за това как се използват средствата от дарения в платформата HelpKarma.
 
"Мислим да направим няколко серии от т.нар. хакатони за изграждането на подобна платформа безплатно, изцяло на доброволчески начала", обясни пред БНР Росен Генчев, който е програмист от 22 години и е създател на дигитална платформа за търсене на алгоритми в сферата на биотехнологиите.
 
Бъдещата платформата ще се структурира така, че практически да бъде невъзможно да бъдат извършвани подобни нередности, "дори човек да има пълен контрол над нея", заяви Генчев и увери, че е абсолютно възможно. 
 
Това ще е възможно чрез публичен приходно-разходен лист. Ще бъде избегната и потенциалната измама с медицинските мнения и експертиза. Обмисля се да се създаде и одит на разходите на всеки потребител преди начало на кампания в негова полза. "Този одит под една или друга форма трябва да е достъпен на хората, които даряват", коментира IT специалистът.
Още по темата
 
По въпроса с възнаграждението за IT специалиста, работил върху HelpKarma, Генчев поясни, че нещата не са реални нито като сума, нито платформата е кой знае какво технологично постижение. "Нейното изготвяне е тривиална задача."
 
"Правилният избор на технология за изграждането на една платформа може драматично да елиминира нуждата от постоянна поддръжка", посочи още специалистът.
 
Красимира Величкова от Българския дарителски форум е изпитала "смесица от ужас и гняв, защото сега ще се наложи всички организации, които работят честно и почтено, да се обясняват", разказа тя пред БНР.
 
"Нашите наблюдения показват, че в последните години, година-две, самите родители казват – няма да се занимаваме с държавата. Те се отказват изобщо да търсят правата си през държавата, просто по default смятат, че няма да намерят подкрепа и започват кампания. Защото смятат, че така по-лесно ще се справят", коментира Величкова.
 
"Този скандал очевидно носи сътресения за всички – за обществото и за вярата му в доброто, за организациите, които работят в тази сфера", подчерта още Красимира Величкова.
 
Величкова беше категорична, че ако не се състои разговорът какво да се направи, за да няма нужда от дарителски кампании, всички ще бъдем виновни за следващите деца, категорична е Величкова. "Защото не може да се разчита на дарителски пари."
 
"Ако няма активност за подобряване на системи, то този тип дарителство само ще запълва дупки, без да решава нищо по същество", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
16
 
4
 
! Отговори
до Батман преди 3 години
Значи , ако се слуша Цънцарова излиза , че са взимали тези космически заплати , но случая с 80-те хил. е единичен и оформен като заем с лихви . Платформата заделя 5% за оперативни нужди и заплати и при оборот от десетки милиони на година това са над 1 милион за тях , което е и международна практика . Как ще си ги разпределят си е тяхна работа . Цялата тази медийна атака вони на поръчкова за отстраняване на конкурент . Интересно колко % и милиона гушна БТВ от Българската Коледа с лице Ани Салич ?
71
1
 
8
 
! Отговори
до 70 преди 3 години
1000 евро на час.. ок 40 часа работна седмица 160 часа месечно = 160 000 евро на месец иначе казано = 312 000 леваако си имал пълна заетост за месеца.. евалата на теб и на пефа ти дето те е продавал...Този мишок дето хълцаше в БТВ ме съмнява а е толкова компетентен като тебе.
70
2
 
11
 
! Отговори
аз преди 3 години
Бързо търсене заплата на сениър девелопер в гугъл193 000$ годишно 193 000 *1.66 (курс на бнб) =320380 лева годишно320380/12 месеца = 26 700 лв Месечна заплата за синиър девелопер в гугълhttps://wwwparably/companies/google/salaries/senior-developerи те тоя мишок дето хълцаше в БТВ КАКВО ПОВЕЧЕ прави като поддържа една платформа?!?! Просто мишоци установили че кацата е голяма и никой няма да се огледа в тях
69
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В крайна сметка, Славчо специалиста купи ли апартамент или не?
68
0
 
6
 
! Отговори
от 68 преди 3 години
Между другото направих справка за специалисти по електроника , в момента Хуавей плащат астрономически заплата за специалисти на процесори.Явно са решили да инвестират много пари в работни заплати да компенсират изоставането си в тази област.
67
0
 
4
 
! Отговори
до 69 преди 3 години
Много ми е интересно кои големи корпорации не плащат данъци?! Аз работих в голяма компания, която плащаше данъци в България от порядъка на 12 милиона лв. годишно (ИТ сектро). Да, компанията даряваше, за да получи минимални данъчни облекчения. И, да, това са данъци само от заплати, а данък печалба се плаща другаде.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие за алчни мениджъри не сте ли чували, 90% от тях за това са станали такива - цакат си клиентите и служителите, накрая провалят всичко но пак взимат и бонуси.
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, не са опетнени. Просто случаят направи петната им ярко видими. Непрекъсната се събират левчета за "каузи". И част от парите са печалба за някого.Такива са всички "филантропи" - намерили са пазарна ниша, освободена целенасочено от абдикиралата социална държава.
64
9
 
7
 
! Отговори
до 63 преди 3 години
Тези заплати за ИТ сектора са нормални, особено за хора със собствени компании. 80к месечно е нищо, при условие, че аз, като главен консултант, взимам 1000 евро на час. За толкова ме продават поне, до мен достига по-малък процент. И това в София. Факт е, че отстрани звучи някак странно и нагло да взимаш от дарените пари, но, ако се зачетем в условията каквъв процент удържа фондацията, става ясно откъде са. Вече, ако процентът е по-голям, е престъпление. Моралната страна не коментираме тук.
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви дарения, да дават големите корпорации които ни тровят, но за сметка на това и сотинка данъци не плащат!
62
5
 
4
 
! Отговори
до 60 преди 3 години
Аз съм завършил Промишлена електроника , след завършването нямам никаква практика защото живеех в България а при нас просто няма такава индустрия , имал съм предложение в Германия но не им покрих изискванията за компетентност, но заплатата беше доста висока, доста по добра от тази на програмистите.Не виждам къде е проблема за хората които за разлика от мен им покриват критерия за компетентност да взимат високата заплата в областта на електрониката.
61
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега, не знам дали бачкаш там, но коментарът ти е неадекватен. Аз съм дарявал много и само на лични банкови сметки и след контакт с нуждаещите се. Нямал съм нужда от тези. И сефте я чувам тази хелпкарма. Според мен бяха дотук. И това е най-малкото, с което мофат да се отърват. Доколкото разбрах, прокуратурата се е самосрзирала вече.
60
0
 
8
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 3 години
Определено , да! Аз лично няма да дарявам през такива платформи.
59
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам кое как може да се опетни. Има си комисионна, която платформите взимат. До преди няколко години revenue-то на фондацията е било едно, сега е 20 пъти по-високо. Поддръжката й не е само заплати, струва десетки хиляди месечно. Ще се опетни в очите на тези, които през живота си пари не са дарявали и нямат никаква идея кое как работи. Тези, които даряваме редовно, ще продължим да го правим. Толкоз.
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът не е в заплатата, а как я изкарваш. Сигурно и от наркотици или оръжия можеш да си я изкараш, но това значи ли,че е нещо добро? Да, същестува понятие за добро и редно, не всичко е бизнес. Едно време като ми даваха копие от епикриза и ме обучаваха за да събирам и аз, не можех да повярвам колко неморално е това. И че на никой не му пука. Не съм събирала, естествено, но тези от хелпкарма правят същото. Ползват болните и нуждаещите се като бизнес модел. Това не е редно.
57
1
 
1
 
! Отговори
Ас преди 3 години
Това показа какви *** има в народното събрание ще излезе ,че всичко е законно а тиква
56
2
 
4
 
! Отговори
Завиждате преди 3 години
80бона заплата на месец - браво . А вие тук само мразите успешните българи !
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля да отворя моя дарителска платформатолкова пари до сега не съм виждал
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знам, имам на идея. Проблемът е, че ти не знаеш! Чистачите са едни от най-скъпоплатените на запад. Това се нарича мотивация. Затова има чистачи. Ако всеки се цани за програмист заради високата заплата, няна да има кой да ти произвежда домати и хляб. Пък ти си стой на компа и пиши кодове! Трябва да има реална оценка кой колко може, а не, щото секторът бил така заплатен. Един дизайнер по електроника може да работи също предимно онлайн. Аз не познавам програмисти, дето само онлайн работят.
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставете програмистите , заплатите в сектора са такива, а и има търсене на кадри. Обаче шефчетата много са си дали. Фондацията е за обществена полза. А тази с дефолта и тя предполагам с големия черпак е на супника и затова сега повече "ужас" и по-малко гняв.