Лекар за мерките: Безразсъдно и несериозно е сега да ги разхлабваме

Трябва да имаме повече контрол, смята д-р Момчил Баев
10 дек 2020 19:09, Ния Христова
46

Две седмици след като правителството взе решение да въведе по-строги мерки, премиерът Борисов обяви, че се работи над вариант от понеделник (14 декември) детските градини и ясли да отворят врати. Здравният министър Костадин Ангелов засега отклони тази възможност, но крайното решение ще се вземе в края на седмицата.
 
Какво се промени за краткия период и избистри ли се картина около реалния принос на детските заведения в общата заболеваемост?
 
"Скептицизмът в тази обстановка е обоснован, не виждам твърде оптимистични резултати на този етап. Ние сме в този вид на мерките от около две седмици, което е много кратък период. През изминалото денонощие има близо 39% положителни проби. Имаме сравнително дълъг период, в който положителните тестове се задържат около 40%", каза съоснователят на групата "Science in the crisis" д-р Момчил Баев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той свята, че несъмнено има натиск върху здравните власти за премахване на мерките и отваряне на училища и заведения.
Още по темата
 
"Това би било много безразсъдно решение, което ще постави успеха ни от последните две седмици под сериозен риск. Ние не сме в момент, в който кривата да слиза надолу. Ние сме в някакво своеобразно плато, но това не дава основание за отпускане на мерките. Сега трябва да имаме повече контрол, за да може по празниците да обърнем кривата надолу", смята д-р Баев.
 
Той добави, че няма нито една мярка, която може да проработи за всички и да удовлетворява всички.
 
"Навярно има хора, които имат проблем с отпуските и отглеждането на децата си в тази обстановка. Има и голяма част от обществото обаче, която е успяла да направи своите планове за гледане на децата. Отпускането на мерките 2 седмици след като сме ги наложили, е несериозна постъпка. Ние настояваме решения да се взимат на базата на факти, които са научно обосновани", отбеляза събеседникът на Златимир Йочев.
 
Д-р Момчил Баев подчерта, че дължим стабилността в резултатите на сегашните мерки.
 
"Има едно научно изследване, публикувано в "Lancet". То показва, че с 25% се е увеличила заболеваемостта след започване на учебната година в 131 държави. Имахме много месеци, в които обществото беше оставено да живее, като че ли нищо не се случва - летните месеци, дори септември. Мерките през октомври-ноември закъсняха, ако ги бяхме въвели по-рано, щяхме да се справим по-добре", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Софроний преди 3 години
Така е по времето на ТИКВОУПРАВЛЕНИЕТО на държавицата - хиляди и стотици хиляди заболели, ХОРАТА "*** ЯКО", болните така ги обгрижват разни Балтовци и Ангеловци, че директно скачат от етажите на болниците. Що за болници са тези, от които болните скачат от прозорците поради "ГРИЖИ".НЕЗАБАВНА ОСТАВКА - МУТРИТЕ ВЪН ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свобода. В БОГ няма болести няма страх и тъмнина. Щом сте болни значи имате негативни мисли и не живеете в Божественото царство.Човечеството не върви по Божия път.А иначе празнува Коледа и Великден.
36
0
 
4
 
! Отговори
Handel преди 3 години
И къде точно е този успех? Тези, които правят тестовете, дори и с измамите, са достигнали капацитета си - иначе ГРОБарите триумфално щяха да обявяват не за 4,000 "заразени" на ден, а за 40,000. Само че след 2 седмици тези 4,000 "заразени" на ден автоматично стават 4,000 "излекувани" и доеи и това се изпозлва за манипулации "рекорден брок излекувани!". Като че ли броят на "излекуваните" се дължи не на самите "излекувани", а на болниците. Които са на принципа - умрял, оживял - парата си е наша.
35
2
 
5
 
! Отговори
лекар до 31 преди 3 години
Не знам кой познат твой лекар ти е казал,че пандемията е добре дошла за лекарите,но много те е излъгал.Защото работата се превърна в непосилно гърбене,а липсата до ден днешен на ваксини и лекарства спиращи репликацията на вируса е направо кошмар.Изправени сме пред инфекция за която няма създадени лекарства,които надеждно да я спрат.Ситуацията не е добра нито за лекарите,нито за пациентите.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Две седмици с мерки, числата доказват,че полза от тях няма. Отменяй!
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докторите да кажат къде отидоха другите болести. Само ковид ли има по хората.
32
0
 
1
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
Некои ше *** ...некои ше останеме..къв ти е проблема 34 ?!
31
0
 
2
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
Горко , горко с едри сълзи Простотията реве....иска и се все да плюска да се тръшка от пиянство ......па да легне и да мре....
30
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
колкото и да се затваряте и да се криетес тези мерки вирусът ще мине през цялото населениесамо че след това вече ще сте изостанала бедна страна от третия святи дори Африка ще има по-добър стандарт от тукИ ще работите само за хлябаТова ще постигнете
29
0
 
1
 
! Отговори
Bili преди 3 години
до 32 - ше ти мине, вит Д, вит Ц и ...позитивно мислене
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Училищата и детските градини да не се отварят, заради тези развъдници на ковид съм заразен в момента. Всичките ми слнужителки са с деца и понеже нямаха нерви да си ги гледат, нямаха търпение да се довлекат в офиса макар, че себях разпоредил. Нататък се сещайте - аз, жена ми... Толкова се пазихме, но от човешката простотия не можеш да се спасиш...
27
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредният гербав, гърбав....., ако зависи от докторите това трябва да пордължи поне 100 години, все пак сега падат яко кинти, както никога до сега, това не са мой думи, на мой познат лекар са
26
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При положение че ефекта е нулев трябва да се премахнат да.
25
4
 
8
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Плаче Алигербов Ричко -свършват лесните пари.В ресторант да е обича,пиян *** до зори !
24
1
 
3
 
! Отговори
калцоне преди 3 години
до Ха, ха,ха,хаааааааааЩом са по чорапи, не се брои за голо хоро !
23
2
 
7
 
! Отговори
д-р Герберастев преди 3 години
Квото каже Бойко, тва е ! Той е главния епидемиолог на републиката!
22
8
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Докога ще живеем с тези мерки ?Цял живот ?То, живот ли ще е ?И като от два месеца западните държави са затворени защо днес отново съобщават за рекорден брой нови случаи ?Или и там ще изкарат хората недисциплинирани ? ...
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко е лесно, просто здравната система трябваше да работи както всяка година, не че беше добре, но се спазваха етични принципи. А сега, престъпно поведение на всички ръководни фктори
20
4
 
3
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
ЗА ГОЛОТО ХОРО , ВИКНИ МАЙКА СИ, ДЪЩЕРЯ СИ И СЕСТРА СИ ,БЕ....ФАНИ СЕ ДА ПРОТЕСТИРАШ ГОЛ ...ПО СОФИЙСКИТЕ УЛИЦИ...!НАЛИ СИ С БАЛКАНСКИ МАНТАЛИТЕТ??!АДСКИ Е ОРГИНАЛНО!
19
5
 
11
 
! Отговори
XXX преди 3 години
Кой беше Д-р Момчил Баев, че не си спомням?