Ще помогне ли новият тест за доказване на ефекта от ваксините?

Все още няма данни при какви стойности човек е достатъчно защитен
13 яну 2021 21:00, Красимир Ангелов
5

Нов тест ще измерва имунитетa ни срещу Ковид-19. Той ще може да покаже и нивото на антителата ни преди и след ваксинация. Тестът вече е въведен в клиничната лаборатория на болница "Свети Иван Рилски" в София. Как ще се прави и ще помогне ли за доказване на ефекта от ваксините?

"Този метод е насочен точно срещу измерването на тези антитела и разчитаме на обективно измерване на титъра в количество и и концентрация на имуноглобулините в милилитър, като защитни антитела", каза д-р Ирена Иванова от УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Още по темата
Новото е, че този метод е с повишена чувствителност към протеина, който се намира на повърхността на вируса.

"Ако има в организма образувани антитела от тази част от спайковия протеин – тези шипчета, които стърчат от вируса, това означава че няма да успее да навлезе в клетката и съответно няма да има заболяване", допълни тя.

Към момента все още няма натрупани данни при какви стойности човек е достатъчно защитен. Но резултатите от този вид тестове към момента показват, че има сериозна разлика в стойностите между преболедувалите леко и тези с усложнена клинична картина.

"Например, при едни по-леко протичащи състояние - сме измервали стойности от около 100 до 500. Пациенти, които са били хоспитализирани с тежки състояния са 8, 10, 22 хиляди. Т.е. забелязва се наистина някаква разлика – при по-леките форми по-нисък титът, при по-тежките висок титър", коментира още специалистът.

Тестът ще може да покаже и какъв имунитет се изгражда след ваксинация.

"Колко ще е дълготраен този имунитет можем по-скоро да гадаем, но пак наши наблюдения можем да кажем, че пациенти, които са преболедували - 10 месеца след оздравяването си, все още индикират имуноглобулин", добави д-р Ирена Иванова.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
2
 
! Отговори
+ преди 3 години
Слагайте ваксината и не мислете...
3
6
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
Няма и да има данни за такива стойности, щото тия работи зависят от вирусния товар и конкретиката на имунното състояние на всеки отделен инфектиран. Неслучайно леко боледувалите имат по-ниски титри.А ваксините правят достатъчна защита и индуцираните нива са добре известни и документирани. Ако не сте преболедували, слагайте ваксина, като ви дойде ред, и не го мислете.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Все още няма данни при какви стойности човек е достатъчно защитен"Фактът че нищо не знаят за ваксината някак си ти вдъхва силно доверие в нея.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Теста е много полезен. На ден в България се ваксинират десетки племенни жители. Очаква се около 1% от населението да бъдат ваксинирани по време кабинета Борисов 4 благодарение на мъдрите поръчки на ЕК на 17 вида ваксини от които 15 още не са изобретени