Отпускат 4 млн. лв. за духовните училища у нас

Борисов: Те проповядват мир, а не война!
56
Отпускат 4 млн. лв. за духовните училища у нас
Снимка: Правителствена пресслужба

Близо 4 милиона лева отпусна правителството на днешното си заседание за финансиране на духовните училища в България през 2021 г.

Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна значението на обучението в тези училища.

"Те са изключително важни за етническата толерантност впоследствие, и за мирното съвместно съществуване, за познаването на религиите, затова, че те проповядват мир, а не проповядват война", заяви премиерът, цитиран от правителствената пресслужба.

"Тези средства са в значително увеличен размер спрямо предходни години. Това се случва в резултат от гласуваните промени в Закона за вероизповеданията, от две съществени промени в него. Първата е, че духовните училища се финансират от държавния бюджет, втората е, че възнагражденията на свещенослужещите бяха приравнени с тези на учителите и средствата са изчислени при завишени възнаграждения на преподаващите в тях", отбеляза образователният министър Красимир Вълчев.

Той посочи, че духовните училища са важни не само за двете основни вероизповедания, а и за системата на училищното образование.

Сумата ще бъде разпределена между петте духовни училища в страната, открити по искане на Българската православна църква - Българска патриаршия, и на Главното мюфтийство: Духовно училище в град Момчилград, Духовно училище Пловдивска духовна семинария "Св. Св. Кирил и Методий" , Духовно училище, гр. Русе, Духовно училище Софийска духовна семинария "Св. Иван Рилски" - София и Духовно училище "Нювваб" в град Шумен.

 


56
Още от Образование
Онлайн уроци за сексуално образование за тийнейджъри
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
д о44 преди 2 седмици
Като не знаеш не се обаждай. Опашката на прасето бе като подпис на Тодор Живков, нарисувана от Борис Димовски
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
***!!!Заслужаваш си падението даже от БСП.Не ставаш,мутро!
47
1
 
4
 
! Отговори
22 преди 2 седмици
и ОТ КЪДЕ ВЗЕ ТЕЗИ МИЛИОНИ? ОТ ТВОЯТА ЛИЧНА СМЕТКА ИЛИ ПАРИТЕ ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ ПРАХОСВАШ?
46
2
 
0
 
! Отговори
22 преди 2 седмици
Бойко ПРОЧЕТИ ТОВА - https://dnes.bg/eu/2021/02/10/30-smyrtni-zaplahi-v-minuta-sluchaiat-mila-svobodnoto-slovo-i-isliama.479583
45
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 седмици
др.борисов,за кандидат ходжите,ще имали от това благо,което ще раздадеш за духовните училища,защото,и тяхното училище е за духовници.
44
1
 
2
 
! Отговори
За младите читатели: преди 2 седмици
Едно време големият български сатирик и публицист Радой Ралин беше подписал една своя творба с подпис дето прилича на силует на прасе, аз много теории съм чул за тоя подпис: Че нарекъл политбюро на БКП прасета, че е нарекъл Тодор Живков прасе, че е имал разправия с Йордан Радичков за нещо, ама после и той се е присъединил към всеобщото псуване на прасето, другата теория аз ви я казах: "Внимавайте, че нацистката с..в.иня баберка идва насам - тоест Симеон 2" Или и той просто: Мамка му и прасе!
43
0
 
0
 
! Отговори
Сега да се чудиш: преди 2 седмици
Радой Ралин с ония подпис дето приличаше на прасе дали не го е написал така само и само прасето да не е той! Че тия свещенници за да е угодно богу - едни пари ще земат и от родилен дом да си направят литургиика или семинариика. Аз се чудя дали Радой Ралин с тоя майтап не е дал едно предупреждение от сорта на : Внимавайте, че прасето Симеончо 2" идва насам ... Мамка му и прасе! Абе Симо има ли сектор от държавата дето да не си разровил и да не си превърнал в к.о.ч.и.н.а ...
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кво сте му сложили снимка от преди десетина години. Дайте актуална, да го видят всички, как се е сбръчкал и съсухрил от крадене. Великият кофпомпиер с кесията.
41
0
 
0
 
! Отговори
Е сега от ЦИК преди 2 седмици
Ми казват примерно - партия с такова име не може да бъде регистрирана. Аз питам, а може ли ММИП - Мамка му и прасе! Те казват и това не може?
Ами партия СН - Свирепо настроение?
Не можело било вече със запазени авторски права!
Давайте предложения!
40
0
 
3
 
! Отговори
Аз съм в партия вече преди 2 седмици
Да ви кажа: И партията не е "Има такъв народ" "Няма такава държава" "ГЕРБ" "БСП" "ДПС" "СДС" , а партията се казва: ДЗП - Да заколим прасето!

Ония вика "Да изхвърлим ***" Аз му викам кръсти си партията "НДСВ 2".
Лозунга му е "Има такъв народ" , нашия лозунг е "Да заколим прасето" и ще почнем от изхвърлящия ***. Партия Радичков мой човек - врабчета, таралежи и свирепо настроение!
39
0
 
2
 
! Отговори
До 35 преди 2 седмици
Симеончо не му пука за никой, не цени никой, не уважава никой - за Симеончо вие сте просто пионки дето могат да бъдат пожертвани!
38
0
 
0
 
! Отговори
До 35 преди 2 седмици
И знаеш ли той каквото си изкара е за него, издръжката си му върви за занаята и да се поддържа жива една култура и занаяти и да е уникалното лице на Япония. Той че може да изкара 200 хиляди на година отгоре си е негова работа. Само ще ти кажа за Симеончо - Симеончо цял живот е е.б.а.л, клатил си е краката и е кроил планове за отмъщение върху местното население на "неговата колония - ъъъ държава и си прави каквото си иска" чрез мутри и свещеници. Ай сега кой иска да си върне държавата!!!
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всички от клира да гласуват за тиквичката. Амин!
36
0
 
0
 
! Отговори
До 35 преди 2 седмици
ти нещо ебаваш ли се бе? Е сега ще ти дам един пример: В Япония има такива хора дето влизат в графата държавна закрила и подкрепа и национални културни съкровища? Знаеш ли кои са те? Кой им плаща издръжката всеки месец всяка година от 50 и повече години?
Ковачите в 5-те ковачници за мечове. Майсторите на стомана. Елитните доджота? Държата им плаща за да не мисли той! Да си мисли за занаята и как да го предаде към бъдещето. ТИ НОРМАЛЕН ЛИ СИ БЕ????/
35
0
 
2
 
! Отговори
!! ! ОПАСНОС ! !! преди 2 седмици
БАНко ИМАМ СВОЙТЕ ПРИЧИНИ АЗ ТИ ПРИКАЗВАМ ПРАВИЛНО ЛИ ЧУХТ И НОРМАЛЕН ЛИ СИ БЕТИ МЕ НЕ СЛУШАШ К'ВО ТИ ГОВОРЯ! МАМКА МУ И ПРАСЕ! ТОЯ СЪВЕТНИК ГО ИСКАМ УВОЛНЕН ДО КРАЯ НА ФЕВРУАРИ. ТИНТИРИ МИНТИРИ - МНОГАЯ ЛЕТА И ЗА ВЕЛИЧИЕТО НА ПАЛЕСТИНСКИЯ К.О.П.Е.Л.Д.А.К. СЕРИОЗНО ТИ КОГА ЩЕ СЕ НАУЧИШ ДЪРЖАВНИК ДА СИ А НЕ ПИОНКА НА БПЦ!!!
34
0
 
6
 
! Отговори
БАНко преди 2 седмици
ПОРАДИ СЕДМИЧНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАРАЗЕНИ И ПОЧИНАЛИ С 40% , ДНЕС СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ ЩЕ ПРОМЕНИ ТЕМАТА И ....ЩЕ ГОВОРИ ЗА РЕЛИГИЯ !!!
ПОЗОР СИ ТИКВО !!!
33
1
 
0
 
! Отговори
ИМАМ СВОЙТЕ ПРИЧИНИ преди 2 седмици
ДА ЗАСТАНА НА СТРАНАТА НА ДЪРЖАВАТА ГОСПОДИН ПРЕМИЕР И НА ОБРАЗОВАНИЕТО, А НЕ НА ТИЯ ДЕТО СИ ПРАВЯТ ТАЙНИ ПЛАНОВЕ "ДА СИ ВЪРНАТ ДЪРЖАВАТА" - КОЙ ЛИ МОЖЕ ДА Е ТОЯ ДЕТО ДА ИСКА ДА СИ "ВЪРНЕ ДЪРЖАВАТА" АЙДЕ ПОМИСЛИ МАЛКО НЕ Е ТРУДНО, ПРИНЦИПНО ТИ СЕ ОТДАВА ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ... ИМАМ СВОЙТЕ ПРИЧИНИ ДА ЗАСТАНА НА СТРАНАТА НА ДЪРЖАВАТА, А НЕ ТИЯ ДЕТО ИСКАТ ДА ПРЕВЗЕМАТ ДЪРЖАВАТА ЗА ДА СИ НАПИШАТ АМНИСТИИ И ИНДУЛГЕНЦИИ ЗА ГРЕХОВЕТЕ СИ! ЯСНО ЛИ ТИ Е КОЙ СПРЯ ГОЛЯМА СВИНЩИНА? ЯСНО ЛИ ТИ Е?
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До свещеници и пророци

Те служат на народа а не на партията Герм!
31
2
 
0
 
! Отговори
АЗ ТИ ПРИКАЗВАМ преди 2 седмици
НАЛИВАЙ ПАРИ ЗА 100 ГОДИНИ НАПРЕД В ОБРАЗОВАНИЕ.
ТИ НАЛИВАШ ТИЯ ПАРИ ДЕТО АЗ ТИ КАЗАХ ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОПРАВЯТ СПЕШНО ЕДНИ НЕЩА И СА ОТРАБОТЕНИ ПАРИ ДЕТО ЕДИН ПРЕВРАТ НЕ СТАНА - ТИ НА ПОПОВЕТЕ ЩЕ ГИ НАЛЕЕЕШ? ПОПОВЕТЕ ЛИ БЕ ДЕТО СТОЯХА НА ТИЯ ПРОТЕСТИ И ТИ НОСЕХА КОВЧЕГА ДА УМРЕШ ДАНО, ПОПОВЕТЕ ЛИ ПРЕДОТВРАТИХА ТОЯ ПРЕВРАТ? Я ПОМИСЛИ ПАК????
30
0
 
1
 
! Отговори
Христо Ботев пророка преди 2 седмици
Не само поет-революционер-патриот и общественик ! Днес съвременно звучи - пророк!