Отпускат 4 млн. лв. за духовните училища у нас

Борисов: Те проповядват мир, а не война!
56
Отпускат 4 млн. лв. за духовните училища у нас
Снимка: Правителствена пресслужба

Близо 4 милиона лева отпусна правителството на днешното си заседание за финансиране на духовните училища в България през 2021 г.

Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна значението на обучението в тези училища.

"Те са изключително важни за етническата толерантност впоследствие, и за мирното съвместно съществуване, за познаването на религиите, затова, че те проповядват мир, а не проповядват война", заяви премиерът, цитиран от правителствената пресслужба.

"Тези средства са в значително увеличен размер спрямо предходни години. Това се случва в резултат от гласуваните промени в Закона за вероизповеданията, от две съществени промени в него. Първата е, че духовните училища се финансират от държавния бюджет, втората е, че възнагражденията на свещенослужещите бяха приравнени с тези на учителите и средствата са изчислени при завишени възнаграждения на преподаващите в тях", отбеляза образователният министър Красимир Вълчев.

Той посочи, че духовните училища са важни не само за двете основни вероизповедания, а и за системата на училищното образование.

Сумата ще бъде разпределена между петте духовни училища в страната, открити по искане на Българската православна църква - Българска патриаршия, и на Главното мюфтийство: Духовно училище в град Момчилград, Духовно училище Пловдивска духовна семинария "Св. Св. Кирил и Методий" , Духовно училище, гр. Русе, Духовно училище Софийска духовна семинария "Св. Иван Рилски" - София и Духовно училище "Нювваб" в град Шумен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
д о44 преди 3 години
Като не знаеш не се обаждай. Опашката на прасето бе като подпис на Тодор Живков, нарисувана от Борис Димовски
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***!!!Заслужаваш си падението даже от БСП.Не ставаш,мутро!
42
1
 
4
 
! Отговори
22 преди 3 години
и ОТ КЪДЕ ВЗЕ ТЕЗИ МИЛИОНИ? ОТ ТВОЯТА ЛИЧНА СМЕТКА ИЛИ ПАРИТЕ ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ ПРАХОСВАШ?
41
2
 
0
 
! Отговори
22 преди 3 години
Бойко ПРОЧЕТИ ТОВА - https://dnes.bg/eu/2021/02/10/30-smyrtni-zaplahi-v-minuta-sluchaiat-mila-svobodnoto-slovo-i-isliama.479583
40
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
др.борисов,за кандидат ходжите,ще имали от това благо,което ще раздадеш за духовните училища,защото,и тяхното училище е за духовници.
39
1
 
3
 
! Отговори
За младите читатели: преди 3 години
Едно време големият български сатирик и публицист Радой Ралин беше подписал една своя творба с подпис дето прилича на силует на прасе, аз много теории съм чул за тоя подпис: Че нарекъл политбюро на БКП прасета, че е нарекъл Тодор Живков прасе, че е имал разправия с Йордан Радичков за нещо, ама после и той се е присъединил към всеобщото псуване на прасето, другата теория аз ви я казах: "Внимавайте, че нацистката с..в.иня баберка идва насам - тоест Симеон 2" Или и той просто: Мамка му и прасе!
38
0
 
0
 
! Отговори
Сега да се чудиш: преди 3 години
Радой Ралин с ония подпис дето приличаше на прасе дали не го е написал така само и само прасето да не е той! Че тия свещенници за да е угодно богу - едни пари ще земат и от родилен дом да си направят литургиика или семинариика. Аз се чудя дали Радой Ралин с тоя майтап не е дал едно предупреждение от сорта на : Внимавайте, че прасето Симеончо 2" идва насам ... Мамка му и прасе! Абе Симо има ли сектор от държавата дето да не си разровил и да не си превърнал в к.о.ч.и.н.а ...
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво сте му сложили снимка от преди десетина години. Дайте актуална, да го видят всички, как се е сбръчкал и съсухрил от крадене. Великият кофпомпиер с кесията.
36
0
 
0
 
! Отговори
Е сега от ЦИК преди 3 години
Ми казват примерно - партия с такова име не може да бъде регистрирана. Аз питам, а може ли ММИП - Мамка му и прасе! Те казват и това не може? Ами партия СН - Свирепо настроение?Не можело било вече със запазени авторски права! Давайте предложения!
35
0
 
4
 
! Отговори
Аз съм в партия вече преди 3 години
Да ви кажа: И партията не е "Има такъв народ" "Няма такава държава" "ГЕРБ" "БСП" "ДПС" "СДС" , а партията се казва: ДЗП - Да заколим прасето! Ония вика "Да изхвърлим ***" Аз му викам кръсти си партията "НДСВ 2". Лозунга му е "Има такъв народ" , нашия лозунг е "Да заколим прасето" и ще почнем от изхвърлящия ***. Партия Радичков мой човек - врабчета, таралежи и свирепо настроение!
34
0
 
2
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
Симеончо не му пука за никой, не цени никой, не уважава никой - за Симеончо вие сте просто пионки дето могат да бъдат пожертвани!
33
0
 
0
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
И знаеш ли той каквото си изкара е за него, издръжката си му върви за занаята и да се поддържа жива една култура и занаяти и да е уникалното лице на Япония. Той че може да изкара 200 хиляди на година отгоре си е негова работа. Само ще ти кажа за Симеончо - Симеончо цял живот е е.б.а.л, клатил си е краката и е кроил планове за отмъщение върху местното население на "неговата колония - ъъъ държава и си прави каквото си иска" чрез мутри и свещеници. Ай сега кой иска да си върне държавата!!!
32
0
 
0
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
ти нещо *** ли се бе? Е сега ще ти дам един пример: В Япония има такива хора дето влизат в графата държавна закрила и подкрепа и национални културни съкровища? Знаеш ли кои са те? Кой им плаща издръжката всеки месец всяка година от 50 и повече години?Ковачите в 5-те ковачници за мечове. Майсторите на стомана. Елитните доджота? Държата им плаща за да не мисли той! Да си мисли за занаята и как да го предаде към бъдещето. ТИ НОРМАЛЕН ЛИ СИ БЕ????/
31
0
 
2
 
! Отговори
!! ! ОПАСНОС ! !! преди 3 години
БАНко ИМАМ СВОЙТЕ ПРИЧИНИ АЗ ТИ ПРИКАЗВАМ ПРАВИЛНО ЛИ ЧУХТ И НОРМАЛЕН ЛИ СИ БЕТИ МЕ НЕ СЛУШАШ К'ВО ТИ ГОВОРЯ! МАМКА МУ И ПРАСЕ! ТОЯ СЪВЕТНИК ГО ИСКАМ УВОЛНЕН ДО КРАЯ НА ФЕВРУАРИ. ТИНТИРИ МИНТИРИ - МНОГАЯ ЛЕТА И ЗА ВЕЛИЧИЕТО НА ПАЛЕСТИНСКИЯ К.О.П.Е.Л.Д.А.К. СЕРИОЗНО ТИ КОГА ЩЕ СЕ НАУЧИШ ДЪРЖАВНИК ДА СИ А НЕ ПИОНКА НА БПЦ!!!
30
1
 
0
 
! Отговори
ИМАМ СВОЙТЕ ПРИЧИНИ преди 3 години
ДА ЗАСТАНА НА СТРАНАТА НА ДЪРЖАВАТА ГОСПОДИН ПРЕМИЕР И НА ОБРАЗОВАНИЕТО, А НЕ НА ТИЯ ДЕТО СИ ПРАВЯТ ТАЙНИ ПЛАНОВЕ "ДА СИ ВЪРНАТ ДЪРЖАВАТА" - КОЙ ЛИ МОЖЕ ДА Е ТОЯ ДЕТО ДА ИСКА ДА СИ "ВЪРНЕ ДЪРЖАВАТА" АЙДЕ ПОМИСЛИ МАЛКО НЕ Е ТРУДНО, ПРИНЦИПНО ТИ СЕ ОТДАВА ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ... ИМАМ СВОЙТЕ ПРИЧИНИ ДА ЗАСТАНА НА СТРАНАТА НА ДЪРЖАВАТА, А НЕ ТИЯ ДЕТО ИСКАТ ДА ПРЕВЗЕМАТ ДЪРЖАВАТА ЗА ДА СИ НАПИШАТ АМНИСТИИ И ИНДУЛГЕНЦИИ ЗА ГРЕХОВЕТЕ СИ! ЯСНО ЛИ ТИ Е КОЙ СПРЯ ГОЛЯМА СВИНЩИНА? ЯСНО ЛИ ТИ Е?
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До свещеници и пророциТе служат на народа а не на партията Герм!
28
2
 
0
 
! Отговори
АЗ ТИ ПРИКАЗВАМ преди 3 години
НАЛИВАЙ ПАРИ ЗА 100 ГОДИНИ НАПРЕД В ОБРАЗОВАНИЕ. ТИ НАЛИВАШ ТИЯ ПАРИ ДЕТО АЗ ТИ КАЗАХ ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОПРАВЯТ СПЕШНО ЕДНИ НЕЩА И СА ОТРАБОТЕНИ ПАРИ ДЕТО ЕДИН ПРЕВРАТ НЕ СТАНА - ТИ НА ПОПОВЕТЕ ЩЕ ГИ НАЛЕЕЕШ? ПОПОВЕТЕ ЛИ БЕ ДЕТО СТОЯХА НА ТИЯ ПРОТЕСТИ И ТИ НОСЕХА КОВЧЕГА ДА УМРЕШ ДАНО, ПОПОВЕТЕ ЛИ ПРЕДОТВРАТИХА ТОЯ ПРЕВРАТ? Я ПОМИСЛИ ПАК????
27
1
 
1
 
! Отговори
Христо Ботев пророка преди 3 години
Не само поет-революционер-патриот и общественик ! Днес съвременно звучи - пророк!
26
0
 
1
 
! Отговори
ПРАВИЛНО ЛИ ЧУХ преди 3 години
ЗНАЧИ МЛАДАТА СИМПАТИЧНА МЛАДЕЖ НА БЪЛГАРИЯ ДЕТО МИНАВА ПРЕЗ Е.Б.А.С.И КРИЗАТА ЗА НЕЯ ПАРИ НЯМА АМА ИМА СТРИИТ ФИТНЕСИ ДА СА НАЦЕПИНИ БАТКИ, АМА ЗА ДЪРТИТЕ КОКОШКИ ВРЯКАЩИ ГОСПОДИ ПРОСТИИИИИИИИИИ НАМММММ ЗА ТЕХ 4 МИЛИОНА. НЕМАШ АКЪЛ!!!
25
0
 
2
 
! Отговори
свещеници и пророци преди 3 години
До ТИ НОРМАЛЕН ЛИ СИ БЕТе се назначават от Господ-Бог а не от Герб-ДС....