4300 лични лекари се включват от утре във ваксинациите

За колко време може да се разчита на имунитет след преболедуване?
Обновена: 21 фев 2021 21:22 | 21 фев 2021 21:21, Веселина Йорданова
117

От понеделник в процеса на ваксинация се включват 4300 лични лекари.

В днешния ден също имаше зелени коридори и опашки за ваксини пред големите болници в страната. Здравният министър обяви, че се откриват и денонощни пунктове за имунизация и написа в социалните мрежи, че у нас 1500 души се ваксинират на час.

Още по темата
В Александровска болница бяха ваксинирани 56 души. На разположение там са два ваксинационни пункта. А от понеделник ще станат шест, предаде Bulgaria ON AIR.

"Това, което е по-различно може би от останалите болници, е, че е създадена организацията за т.нар. мобилни екипи, които по заявка от различни организации, ще отиват на място, ще бъдат ваксинирани желаещите по места", заяви проф. д-р Борис Богов.

А здравните власти обмислят зелените коридори за ваксинация да продължат и през седмицата.

Водим преговори и с ЦСМП, които също да се включат във ваксинацията. Там където опашките продължават, имаме готовността за разкриването на денонощни ваксинационни кабинети в големите областни градове", каза здравният министър Костадин Ангелов.

До обяд над 350 желаещи се ваксинираха с продукта на AstraZeneca и в столичната окръжна болница "Св. Анна". На място работят 4-ма лекари и 10 медицински сестри, а до опашки не се стига.

"Работят 5 кабинета. В това число има и специализиран кабинет за хора с придружаващи заболявания и за хора, които искат да се консултират, преди да им бъде направена ваксинацията, да им бъде позволено това. Даже днес се наложи на няколко пациенти да бъдат пуснати допълнителни изследвания, за да са спокойни самите те, че състоянието им в момента по никакъв начин не пречи на това да се ваксинират", заяви зам.-директорът по медицинските дейности в болница "Св. Анна" д-р Ивелина Георгиева.

Голям е интересът към ваксинацията и в Пловдив. В града има 14 кабинета.

"Убеден съм, че със схемата, която имаме за доставки и до края на месеца, а особено през месец март, когато очакваме над 500 000 дози, всеки един с интерес, всеки един желаещ ще може да получи ваксина", каза доц. д-р Ангел Кунчев.

По думите на доц. Кунчев поне година хората могат да разчитат на имунитет от ваксината.

"Ние казваме, че 3 месеца е срока след преболедуване, който няма много смисъл да се имунизират хората, защото считаме, че имат имунитет. Разбира се, това не е 100 процента за всички вярно. Така че ще се опитаме да осигурим на РЗИ тестове, с които да доказват количеството на антителата, за да може всеки един човек да реши", добави той.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
1
 
! Отговори
факт преди 3 години
Защо ли изобщо използват думите имунитет и имунизация??? Няма доказателства за траен имунитет, само се боцкат=ваксинират и се надяват на нещо неизвестно какво... Реално, участват в експеримента на фармацевтичните компании. Преди 100 години също се ваксинираха срещу инфлуенца= испански грип, а последствията бяха катастрофални. За около 4 години имаше милиони жертви, точно сред ваксинираните, повечето от тях бяха участниците в боевете по фронтовете и близките им...
99
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бог да ги прости , сега и без медици ще останем
98
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе! Ваксинирайте се, щом ви влече! Една колежка се оплака че като се ваксинира всичко я боли, вдигнала температура, главата я боли, ръката изтръпнала, абе... всички екстри от симптомите на коронавируса!А за дългосрочните странични ефекти можем само да гадаем...
97
1
 
8
 
! Отговори
Дааа преди 3 години
Гадно нещо е пропагандата от ***. А ваксини има ли? Май не. А нещо за крадците от Правителствена болница? Мълчание.
96
1
 
8
 
! Отговори
ескимос преди 3 години
Не, не се включват още личните. Софтуерът не им е готов още и ваксинацията не може да се регистрира и отчита.
95
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много надежди заложиха на ваксинацията, ама всяко чудо за три дни.
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Газ, майкй му и вирус.
93
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По 10 кинта за джипитата на ваксиниран пациент, смятайте каква пропаганда ще има сега и каква агитация да се ваксинираме. И за това плащаме всички ние.
92
5
 
3
 
! Отговори
Mr . STARBUCKS преди 3 години
Феновете ,на партийките с по един файтон хора,ще си изядят задните части,че нещата се получават.
91
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
E, как няма да се включат лекарите, 10 лева на ударена ваксина. Кой ти ги дава?!?
90
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е че те до утре всичките може да са размислили...
89
12
 
6
 
! Отговори
Антиваксаджия преди 3 години
Няма вирООООООООЗ!
88
22
 
10
 
! Отговори
Баце преди 3 години
Българинът е тъпо парче!Вечният конспиратор болшевик.Е та това ни е проблема и сме все на опашката я за банани я на Европа.
87
6
 
15
 
! Отговори
Краят на играта! преди 3 години
В Ютуб има два видео клипа документални единия е до 2007, другия е до 2012 година!Много интересни неща казват от доста години до Днес! Ако имате време изгледайте го доста истини казват! Казва се: Краят на играта - План за световно поробване.
86
12
 
7
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Днес ваксинираха 11000души
85
23
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново сме първи - по простотия - номер едно - сърби, гърци всички се ваксинираха с каквото имат под ръка само тука някви бекове които имат външна тоалетна ми обясняват какво има във ваксините... смях в залата...
84
4
 
0
 
! Отговори
Както каза един ... преди 3 години
Гинеколог на име Булгаков .... Да човек е смъртен, но неприятното е, че е внезапно смъртен ... Кой където, както и когато хване Сакскобургите ...... Без милост и без преговори ....
83
16
 
17
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Ваксини... Каква е гаранцията, че в тях няма да сложат каквото си поискат? А? Например хормон, предизвикващ безплодие, стерилитет. Или пък хормон, водещ до шизофрения. Както каза един колега - много бързо се появиха тия ваксини! Май че са започнали да ги разработват преди началото на пандемията!
82
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ботоксовата принцеса от снимката е много смешна
81
4
 
14
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
Струпването на толкова хора на едно място, не е Анти-Провиво-Епидемично?