До края на новата седмица могат да се възобновят масовите ваксинации

Очакват се още 56 000 ваксини на "Пфайзер/Байонтех" и на "Модерна"
82
До края на новата седмица могат да се възобновят масовите ваксинации
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До края на новата седмица могат да се възобновят масовите ваксинации, тъй като се очакват още 56 000 ваксини на „Пфайзер/Байонтех“ и на „Модерна“. Това каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса пред БНР.

Още по темата

Той подчерта, че и трите ваксини, които се използват у нас за имунизация срещу коронавируса, нямат повече нежелани ефекти от тези, които години наред се поставят на децата в нашата страна.

„Не сме ощетени значително при разпределянето на ваксините в Европейския съюз... Водят се преговори на високо политическо ниво за копиране на невъзможността на обещаното от фирми, на което им е платено. Нашето правителство е в правото си да разговаря с други производители на ваксини, регистрирани в ЕС, за да търси начин за компенсиране на това, което някой не си е изпълнил като търговски задължения“, обясни експертът.

Проф. Кантарджиев уточни, че се чака писмено становище на европейския регулаторен орган за качеството на ваксината на „АстраЗенека“, за да се възобнови масовата имунизация у нас.

„Качеството и нежеланите ефекти на тази ваксина бяха малко преекспонирани... Жената в Пловдивско не е била ваксинирана с партидата, която европейски държави спряха. Тази жена се оказа с доста съпътстващи заболявания и в недобро общо състояние. Чакаме данните на патоанатомите от аутопсията. Вероятността смъртта да е причинена от ваксината е малка“, каза той.

Проф. Тодор Кантарджиев посочи, че за тази една година „имаме вече изграден потенциал, възможност да откриваме нови мутации, които определят мозаичността на болестта“:

„Доста хора разбраха, че едни не тежки мерки могат да се спазват и да се ограничи разпространението на болестта... Много работа се свърши за тази една година. Хората трябваше да разберат, че при мерки и дисциплина случаите щеше да са по-малко“, допълни той.

В различни области на страната нивото на разпространение на британската генетична линия е различно. Най-осезаемо е в Кюстендил, Плевен и Благоевград. Проф. Кантарджиев припомни за по-силната заразност на този вариант на коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
До 72 преди 3 години
Уби ги !Браво !!
69
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези, които не вярвате във ваксините поради липса на образование и природна интелигентност, можете спокойно да се изолирате в гората и да се лекувате с корени, кристали, слънцеядство, ходжи и врачки и каквото ви душа иска. Също така на всички антиваксъри трябва да се ЗАБРАНИ ВСЯКАКВА ЛЕКАРСКА ПОМОЩ И всякакъв достъп до лекарствени и средства, нали Биг Фарма ви трови, направо си направете едни комуни в землянки и никога повече не се срещайте с цивилизацията. На никого няма да липсвате.
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Могат да се възобновят, или ще се възобновят? Щото има разлика!И Нане може, и Вуте може, ама козата си сака пpч!!!
67
0
 
5
 
! Отговори
Косача преди 3 години
Е, чак пък масови ...
66
2
 
9
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Когато имаме право на избор тогава... Но АстраЗенека не! Казват ни ковид или АстраЗенека? Труден избор. И в двата случая руска рулетка. И после: Той, човека си имал и други болести, а АстраЗенека само помогнала да не се мъчи. Много съвпадения в много държави. Не вярвам на съвпаденията!!!
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 63 - ти гледай колко умират в Израел - 10-15 човека на ден за 10М държава - абсолютно нищо. Смъртността е поне 5-10 пъти по малка от БГ така че недей се сравнява с държавите които решиха проблема и забравиха вече...
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С 50 хиляди ваксини ще правят масова имунизация - смях...
63
0
 
6
 
! Отговори
нъл тъй преди 3 години
Могат да се възстановят, но могат и да НЕ се възстановят.
62
0
 
1
 
! Отговори
Presspapie преди 3 години
При липса на масова раждаемост революционната бдителност намалява и възрастните гледаха да се прецакват взаимно сега при масова епидемия успалите се възрастни все още говорят че имали търговски договори които трябвало да се спазват Ум царуваУм патуваУм патки пасеУм белия делфин
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Израел са дадени 1600 новозаразени за 13.03.2021 г. Има и графика, ама ми изглеждат далеч от ликвидирането на вируса.
60
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До преди 2-3 седмици тия ваксинирани си бяха повярвали ръиш ли, колко са умни, начетени, интелигентни, отговорни..Усетихте ли какво стана, сега са с пръстче в гъзче.Нито знаят завалийките дали и колко ги защитава ваксината, нито знаят страничните ефекти.Ми то по- добре без ваксина, поне ще гледаме да се пазим, вместо да имаме илюзорното усещане, че няма как да се заразим.
59
0
 
5
 
! Отговори
kk преди 3 години
А кого ще регистрирате с тези 56 000 дози т.е за 28 000 човека? Останаха ли наши хора неваксинирани? Защото Астрата не дава защита срещу нигерийския и бразилския щам, а и не е сигурно колко е ефективна срещу новия английски щам
58
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мен да се ваксинират масово хората с ваксина, която е непроучена и най- важното без да се види имунният им статус, е безумие и пълна безотговорност.Юруш на ваксините, пък квото стане.
57
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 55А у нас какво правят?! Юруш скотове, давайте всички на ваксинация, като се ваксинирате на 70 % ще сме преборили Ковид.ПЪЛНИ ПРОСОТИИ!Напълно вярвам на италианският кардиолог, който сте цитирал!
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксини ,да ама ментета ,израелци ,американци колко процента и една голям ***,така им се полага на гадовете надменни
55
1
 
22
 
! Отговори
а защо? преди 3 години
А защо преди постоянно ни заливаха с информация всеки час колко добре върви ваксинацията в Израел, колко процента са ваксинирани, как вече над половината са ваксинирани - 50, 60, 70% ваксинирани, а сега изведнъж секна всяка информация от Израел с колко е спаднал броя на заразените и смъртните случаи след 50, 60 и 70% ваксинирани?
54
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проф. Фабрицио Салвучи, кардиолог, съветва задължително преди ваксина да се направи тест за антитела, за да се избегне синдром на свръхреакция, вкл. сърдечни проблеми, при хора, които вече са се срещали с ковид! Според него проблемът не е във ваксините, а в непремереното им поставяне без предварителна яснота. Днес го пише в италианската преса и в 24 часа.
53
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
E, вече няма да е масова. Поне в България
52
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофобите изпадат в трудно контролирана истерия пред успехите на Русия.
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До а защо?Понеже е заразна и на момента ставаш русофил.А в англосаксонските среди русофила и руската реч предизвиква делириум.