Лекар: Мерките закъсняха със седмица или две

България не е трябвало да спира ваксинирането с АстраЗенека
Обновена: 18 мар 2021 10:10 | 18 мар 2021 10:08, Ния Христова
20
Лекар: Мерките закъсняха със седмица или две
Снимка: Pixabay
"Ситуацията в момента, както в цялата държава, така и в здравните заведения е много натоварена. Мерките трябваше да настъпят преди седмица или две, независимо дали хората са доволни, или не. Болниците са претоварени и са на колене". Това заяви в ефира на Нова тв завеждащият Лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн д-р Аспарух Илиев относно поредното затягане на мерките.
 
Той коментира и твърденията, че при затваряне в държавата се забавя инфекциозността на коронавируса и докато сме в изолация той започва да мутира.
 
"Това абсолютно не е вярно и са свободни съчинения. Истината е, че всяка една форма на ограничаване на контактите води до намаляване на общия брой случаи. Всички анализи и модели показват, че едно затваряне в даден момент, при възможност, преди пика, позволява не само пикът да бъде отложен, но и да стане по-плосък", разясни той. 
 
Д-р Илиев изтъкна, че в момента има доста болни в България и допълни, че мерките, взети в момента, не са закъснели.  
 
"За съжаление, ще имаме доста болни и доста починали. Мисля, че ситуацията като смъртност ще повтори, ако няма и да надскочи, картината от края на ноември и началото на декември", обясни завеждащият Лабораторията по инфекции на мозъка. 
Още по темата
 
Относно британския щам д-р Илиев каза, че се наблюдава увеличено боледуване със симптоми при децата.
 
"Това, което се случва в момента, е една сигнална светлина, че никой не е защитен от вируса и той в своята естествена мутация може да засяга и децата. Колкото по-малко болни имаме, толкова по-нисък ще бъде рискът от мутации. Затова трябва да защитим и децата от това да боледуват, защото и по този начин ще намалим и общия риск от мутации", категоричен е той.
 
Д-р Илиев е на мнение, че единственият начин да се преодолее коронавирусната инфекция дългосрочно е да има добро имунизационно покритие не само на възрастните, но и на децата.
 
Мнението на завеждащият лабораторията е, че България не е трябвало да спира ваксинирането с препарата на АстраЗенека.
 
"В момента в немската преса се коментира, че Германия е избързала в спирането на ваксинирането с АстраЗенека. Това са единични случаи, които емоционално ангажират хората да бъдат разтревожени и да реагират спонтанно", смята д-р Илиев. 
 
Той обясни, че данните не показват по-голям риск между ваксинираните и неваксинираните за определени заболявания.
 
"Рискът от тромбози след ваксина е практически равен с риска от тромбози при неваксинираните. Честотата е от 17 млн. ваксинирани с AstraZeneca има 15 описани случая на тромбози, което дори е по-ниско от средната честота за населението", посочи експертът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След изборите вирусът ще изчезне.Герп-също.Нарочно пиша Герп, а не ГЕРБ.ГЕРБ стои на Българското знаме.ГерП е символ на кюлчетата на Бойко,дето не били негови,уж де...Има разлика.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КироРязкото нарастване започна 10-ина дни след отварянето на ресторантите. Случайност?
17
0
 
1
 
! Отговори
айде преди 3 години
преди малко повече от 2 седмици заведенията и там квото отварят- затварят, още си бяха затворени...
16
0
 
1
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
До -4А с ваксини ще са 4.2 %!
15
0
 
9
 
! Отговори
БОКО преди 3 години
Само популистки хаос, друго не видяхме за 1 година
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да не бяха закъснели и без това никой никакви мерки не спазва.После реват, че някой им е виновен.
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отидоха 20 човека на протест пред къщата на бащичкото и той напълни ***. И затова най-смешни са 50 професора като започнат да се пенят по телевизията.Всъщност няма лошо да поизмрат малко хора, защото повечето са пенсии, но лошото е че римляните остават и ще преизберат банкянския спасител.
12
0
 
5
 
! Отговори
Комбайнер преди 3 години
Спокойно ,Боко като стане утре можете да отвори и баровете в Холандия !
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Бг нито един смъртен случай от ваксиниране няма да бъде официално описан и вкаран в международната статистика . От 9 дерета вода ще докарат за да ви обясняват ,че видиш ли ваксината нямала общо със смъртта на човека .
10
1
 
5
 
! Отговори
Комбайнер преди 3 години
ТОЕСТ Докторе ,не трябваше да има никакво разхлабване и никакви ученици да не тръгват на у-ще ! Как го постигате да сте толкова компетентни ,направо ви се чудя ?
9
1
 
13
 
! Отговори
К преди 3 години
Лъжеш - не са 15 починали, а над 50 човека. Самият ПР на АстраЗенека го казва.
8
1
 
9
 
! Отговори
К преди 3 години
Лъжеш - не са 15 починали, а над 50 човека. Самият ПР на АстраЗенека го казва.
7
4
 
19
 
! Отговори
Лицемери преди 3 години
За пред медиите "лекарите" препоръчват ваксинация със Астра Зенека, а пред своите близки изливат яростна тирада точно срещу тази ваксина на Астра Зенека и ги съветват да изчакат по-сигурни.Просто са предупредени, че ако не защитават ваксинацията като цяло ще бъдат уволнени
6
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В заглавието: "Лекар: Мерките закъсняха със седмица или две"В текста: "Д-р Илиев изтъкна, че мерките, взети в момента, не са закъснели"И вашата работа е като на нощ-ниците и управляващите - хаос, безсмислици и противоречия в говоренето, ама важното е да се говори за вируса непрестанно и напоително.От едно място ли ви натискат копчето?!?...
5
3
 
21
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Ти остави ваксината,Боко не трябваше популистки да отваря от 01,03, заведения и да се бие в гърдите,че от 01,04, ще отвори барове и дискотеки, а от 01,05,-открива туристическият сезон!Нямам .га-дна дума ,с която да го нарека-всички ми се струват миловидни за това нещо-Боко.
4
16
 
6
 
! Отговори
- преди 3 години
Без мерки или ваксини вируса ще погребе 4% от населението. Може да ми цъкате минуси.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе и аз мисля, че нямаше нужда да се спира ваксинирането, ама айде много моля лекарите да не ваксинират всички наред за 10-те лева, а малко да си вършат работата, да преглеждат желаещите да се ваксинират, да НЕ ваксинират хора с проблеми със сърцето, кръвоносната система, с проблеми с бъбреците или хора с диабет, Изобщо всички, които са рискови за ковид, се оказва, че са рискови и за ваксините. Така че ако лекарите си преглеждаха пациентите, можеше и да не се стига до спиране на ваксинирането!
2
6
 
11
 
! Отговори
Киро преди 3 години
Преди седмица 2 бяха затворени нещата, покачването започна около 20-25 Януари и за пореден път се доказа, че "мерки" нямат никакво влияние с тях и без тях е естествен процес.
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха, че нали преди 2 седмици облекчиха ограниченията- ще рече че въобще не е трябвяло да го правят