Хазната на плюс с малко в края на мандата на "Борисов" 3

Какво показват данните на финансовото министерство?
Обновена: 30 апр 2021 20:15 | 30 апр 2021 20:15, Веселина Йорданова
320

Без дефицит и дори с малък излишък се очаква да приключи мандата си кабинетът на ГЕРБ.

Данните на финансовото министерство сочат, че в края на март дефицитът в държавната хазна е в размер на почти 620 млн. лв. Разходите към края на март са значително по-високи спрямо миналогодишните заради мерките за овладяване на последиците от коронакризата, предаде Bulgaria ON AIR.

По предварителни данни обаче в края на април бюджетът ще излезе на излишък в размер на 115 млн. лв. Приходите се очаква да са с 2 млрд. лв. повече спрямо първите четири месеца на 2020 г. Разходите към 30 април се очаква да са с 3.5 млрд. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година.

Изчисленията показват, че само добавките от 50 лева към пенсиите струват над 400 милиона лева от началото на годината до април. Докога ще издържи бюджетът в този си вид и налага ли се актуализация?
 
Преди дни финансовият министър в оставка Кирил Ананиев влезе в задочен спор с президента, според когото кабинетът в оставка не е осигурил парите за пенсионерите.

"Той обяви, че правителството не е направило това. Държа да заявя, че всички разходи са финансови осигурени", категоричен бе Ананиев. "Те вече трябваше да имат. Това са измамници", заяви Бойко Борисов.

Министерският съвет в оставка се противопостави на държавния глава и за актуализацията на държавния бюджет и такава няма да има. С разумно управление на бюджета обаче може да се изкара до края на годината, смята председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Георги Ганев. А парите за пенсионерите и социалните мерки са осигурени.

"Ще продължат до нов парламент и нов МС и ако се наложи, може да се предложи промяна в бюджета. Ще има пари до май-юни за парите за пенсионерите и другите социални мерки, сред които 60 на 40", съобщи Ганев.
Но за да се продължи подпомагането на пенсионерите, вече ще е нужна ревизия на финансовата рамка.

"За пенсионерите финансовото министерство е успяло да намери пари до средата на годината и предполагам след това ще се гласува нова рамка на бюджета, за да продължи тази мярка - поне до края на годината", добави той.

Предварителните прогнози сочат, че въпреки дефицита през март, още през април бюджетът ще излезе на излишък.

"Картината, която се очертава, е, че не разходите вървят по-високо от миналата година, а приходите. Бюджетът ще е малко на плюс, но традиционно по това време на годината е доста на плюс", уточни депутатът.

Изплащането на добавките към пенсиите, които са основно перо в разходната част, може да доведе до сериозни трудности през следващите месеци. Голяма дупка заради нови избори обаче не се очертава.

"Предсрочните избори не са чак толкова скъпи. Около 100 милиона лева - няма проблем", каза още Ганев.

Според финансисти обаче за актуализация на бюджета би могло да се говори и когато са налице данните за второто тримесечие на тази година, а това ще стане в началото на юли.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
6
 
5
 
! Отговори
Буци преди 1 месец
Буци ни остави наследство - нова руска тръба и огромни дългове.КАК ДА НЕ МУ КАЖА БЛАГОДАРЪ?
238
5
 
7
 
! Отговори
Поредната лъжа преди 1 месец
След толкова години задлъжняване и зверско крадене!
237
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименОния финансисти като Румен Гечев или Чобанов от белия автобус.
236
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо да не трябваше, трябваше даже още три ескадрили най малко да се поръчат. Който не дава пари за своята армия ще дава пак, ама за чужда.
235
6
 
3
 
! Отговори
Ф16 преди 1 месец
Готвят ни Балканска война. Как не трябваше да плащаме за самолети?Ти не виждаш ли кво става.Директно ни подготвят в момента. Тук ще стане Украйна, заради Бойко и неговия шеф Путин.
234
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 1 месец
До 232Да. Ние с друг господин спорим за външният дълг и ако и започна и за вътрешния дълг или консолидирания дълг да му обяснявам не знам дали ще ми издържат нервите.
233
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не трябваше да плащаме 5 милиарда за тия Ф16 в кризисни икономически времена. Добавката от 50 лв за пенсионерите е 400 милиона от бюджета за 4 месеца. Значи 1.2 милиарда за година. Можеше да се използват за това, а другите 3.8 милиарда за вдигане на държавния резерв на валутния фонд....нали искате Евро да приемете уважаеми от ГЕРБ ама то не става с вашите огромни харчове
232
2
 
0
 
! Отговори
Не преди 1 месец
Не съм си направил труда да проверявам дали дълга е истински. Ще поправя тази грешка. А после?
231
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ония си играят с милиарди, а ти мой беден форумец си ходи и блъскай за заплатка от 900 лева 22 дни по 9 часа.
230
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Аз ти цитирам данни и източник БНБ, а ти цитираш цифри и посочваш за източник някой някъде бил казал. Естествено,че така ще ви кажат да скачате като ***. А направи ли си труда да провериш дали това което някой някъде е казал е истина?
229
3
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
Като се нарича "консолидиран държавен дълг", ами дръпнете още 100 милиарда ве.Аз мислех, че е обикновен дълг. То не било.ТВА СА ПАРИ ЗА ГЕРБ, ДЕТО ГИ ДЪРЖАХМЕ 6 МЕСЕЦА НА ВЛАСТ И НЕ СИ ПОДАВАХА ОСТАВКИТЕ.ТРЯБВАШЕ ДА ГИ ИЗРИНЕМ
228
3
 
4
 
! Отговори
50 млрд ДЪЛГ преди 1 месец
Аааааа 50 млрд с ЛИХВИТЕ. Това е много по-добре. Вече ще спя спокойно. Дължим само 50 млрд. Браво.Имам идея. Може да лизнем Бил Гей по топките по веднъж и да ни даде парите кеш.
227
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 217Нарича се консолидиран държавен дълг .
226
4
 
3
 
! Отговори
ЗАКРИВАЙ!! преди 1 месец
БОКО ТИКВАТА НИ ПОГРОБИ СЪС ЗАЕМИ ЦЯЛАТА НАЦИЯ.
225
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 22850 милиарда С ЛИХВИТЕ БЕ! Кьорав ли си кво ти пиша?
224
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 225 Мaлоумник, финансисти-експерти от 2 години разправят, че имаме вече да даваме 50 милиарда лева с лихвите на Европейската банка. Ти си тотална щета!
223
0
 
4
 
! Отговори
50 млрд ДЪЛГ преди 1 месец
50 млрд ДЪЛГ. Това ще се върне 100 млрд с лихвата.КТБ беше 4 млрд. Само да напомня. Тогава Борисов рИва, че ще ни върне с 3 години назад.Кой му вярва на тоя, не знам... според мен го подкрепят някакви мAлoумници, които са облажили от 50-те милиарда или нещо такова.
222
0
 
0
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 1 месец
Аз съм културист с мускули и спортувам. Волен обича яки мъжяги, които да се бият с противниците на Атака.
221
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 1 месец
До 209 И според теб ако сме взели заем от Европейската банка за развитие той не се отразява в данните за брутният външен дълг? Нямам думи. Всички задължения към външни резиденти се отразяват в данните за брутният външен дълг.
220
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То и аз с 30 милиарда заем мога да управлявам!