Хазната на плюс с малко в края на мандата на "Борисов" 3

Какво показват данните на финансовото министерство?
Обновена: 30 апр 2021 20:15 | 30 апр 2021 20:15, Веселина Йорданова
320

Без дефицит и дори с малък излишък се очаква да приключи мандата си кабинетът на ГЕРБ.

Данните на финансовото министерство сочат, че в края на март дефицитът в държавната хазна е в размер на почти 620 млн. лв. Разходите към края на март са значително по-високи спрямо миналогодишните заради мерките за овладяване на последиците от коронакризата, предаде Bulgaria ON AIR.

По предварителни данни обаче в края на април бюджетът ще излезе на излишък в размер на 115 млн. лв. Приходите се очаква да са с 2 млрд. лв. повече спрямо първите четири месеца на 2020 г. Разходите към 30 април се очаква да са с 3.5 млрд. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година.

Изчисленията показват, че само добавките от 50 лева към пенсиите струват над 400 милиона лева от началото на годината до април. Докога ще издържи бюджетът в този си вид и налага ли се актуализация?
 
Преди дни финансовият министър в оставка Кирил Ананиев влезе в задочен спор с президента, според когото кабинетът в оставка не е осигурил парите за пенсионерите.

"Той обяви, че правителството не е направило това. Държа да заявя, че всички разходи са финансови осигурени", категоричен бе Ананиев. "Те вече трябваше да имат. Това са измамници", заяви Бойко Борисов.

Министерският съвет в оставка се противопостави на държавния глава и за актуализацията на държавния бюджет и такава няма да има. С разумно управление на бюджета обаче може да се изкара до края на годината, смята председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Георги Ганев. А парите за пенсионерите и социалните мерки са осигурени.

"Ще продължат до нов парламент и нов МС и ако се наложи, може да се предложи промяна в бюджета. Ще има пари до май-юни за парите за пенсионерите и другите социални мерки, сред които 60 на 40", съобщи Ганев.
Но за да се продължи подпомагането на пенсионерите, вече ще е нужна ревизия на финансовата рамка.

"За пенсионерите финансовото министерство е успяло да намери пари до средата на годината и предполагам след това ще се гласува нова рамка на бюджета, за да продължи тази мярка - поне до края на годината", добави той.

Предварителните прогнози сочат, че въпреки дефицита през март, още през април бюджетът ще излезе на излишък.

"Картината, която се очертава, е, че не разходите вървят по-високо от миналата година, а приходите. Бюджетът ще е малко на плюс, но традиционно по това време на годината е доста на плюс", уточни депутатът.

Изплащането на добавките към пенсиите, които са основно перо в разходната част, може да доведе до сериозни трудности през следващите месеци. Голяма дупка заради нови избори обаче не се очертава.

"Предсрочните избори не са чак толкова скъпи. Около 100 милиона лева - няма проблем", каза още Ганев.

Според финансисти обаче за актуализация на бюджета би могло да се говори и когато са налице данните за второто тримесечие на тази година, а това ще стане в началото на юли.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
2
 
0
 
! Отговори
Не преди 2 години
Не съм си направил труда да проверявам дали дълга е истински. Ще поправя тази грешка. А после?
196
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 2 години
Аз ти цитирам данни и източник БНБ, а ти цитираш цифри и посочваш за източник някой някъде бил казал. Естествено,че така ще ви кажат да скачате като ***. А направи ли си труда да провериш дали това което някой някъде е казал е истина?
195
3
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Като се нарича "консолидиран държавен дълг", ами дръпнете още 100 милиарда ве.Аз мислех, че е обикновен дълг. То не било.ТВА СА ПАРИ ЗА ГЕРБ, ДЕТО ГИ ДЪРЖАХМЕ 6 МЕСЕЦА НА ВЛАСТ И НЕ СИ ПОДАВАХА ОСТАВКИТЕ.ТРЯБВАШЕ ДА ГИ ИЗРИНЕМ
194
3
 
4
 
! Отговори
50 млрд ДЪЛГ преди 2 години
Аааааа 50 млрд с ЛИХВИТЕ. Това е много по-добре. Вече ще спя спокойно. Дължим само 50 млрд. Браво.Имам идея. Може да лизнем Бил Гей по топките по веднъж и да ни даде парите кеш.
193
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 217Нарича се консолидиран държавен дълг .
192
4
 
3
 
! Отговори
ЗАКРИВАЙ!! преди 2 години
БОКО ТИКВАТА НИ ПОГРОБИ СЪС ЗАЕМИ ЦЯЛАТА НАЦИЯ.
191
0
 
4
 
! Отговори
50 млрд ДЪЛГ преди 2 години
50 млрд ДЪЛГ. Това ще се върне 100 млрд с лихвата.КТБ беше 4 млрд. Само да напомня. Тогава Борисов рИва, че ще ни върне с 3 години назад.Кой му вярва на тоя, не знам... според мен го подкрепят някакви мAлoумници, които са облажили от 50-те милиарда или нещо такова.
190
0
 
0
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 2 години
Аз съм културист с мускули и спортувам. Волен обича яки мъжяги, които да се бият с противниците на Атака.
189
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 2 години
До 209 И според теб ако сме взели заем от Европейската банка за развитие той не се отразява в данните за брутният външен дълг? Нямам думи. Всички задължения към външни резиденти се отразяват в данните за брутният външен дълг.
188
2
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Управлението на Борисов може да се определи по следния начин:"Усвояваме 100 милиона, крадем 60, даваме на простия народ 40. После повтаряме. Не строим нищо, освен ако не е през наши поставени лица и на частно"Това е цялото управление на ГЕРБ.ИСТИНАТА
187
2
 
5
 
! Отговори
До 206 преди 2 години
Тоя тюрлюгювеч дето го написа по-долу го оправиха Костов, Царя и Станишев - твоя Бойко дойде на бял кон и ни придвижва с 5 км/ч икономически да наваксваме 500 г другите в ЕС щото с 200 км/ч само си пълни чекмеджета
186
4
 
6
 
! Отговори
Борисов преди 2 години
Борисов ще остане в историята като по-лошата версия на Виденов.
185
5
 
6
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Борисов знае в какво окаяно състояние ни оставя държавата. За това постоянно повтаря, че ще я счупим. Защото знае какво е правил.Така си мие ръцете и после ще вика, "Ама вие нали искахте да управлявате? Ха сега!"Той между другото от сега е започнал да го вика това, значи ВСИЧКО Е ЛЕШШШШШШ
184
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 2 години
До 204 Цифрата от 30 милиарда която си посочил е приблизително вярна но не в евро а в лева. От тях около 7 милиарда лева са вътрешни задължения и не влизат в статистиката за брутният външен дълг.
183
3
 
4
 
! Отговори
Тъмната Ера преди 2 години
Доста години ще ни трябват, за да се измъкнем от блатото на Борисов.
182
1
 
3
 
! Отговори
До 213 преди 2 години
Назови ми държава ,която НЯМА ДЪЛГ към ЕБ ?И знаеш ли как се изплаща този дълг ?Кажи бе,икономисте ?
181
2
 
1
 
! Отговори
Браво Буци преди 2 години
Оставил си бюджета "точно" дет се вика. Баси ***
180
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** до като ББ дава пари от чекмеджето , че после и за чистач на *** няма да те вземат .
179
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво от това ако мераците на всички партии( особено тези на Манолова) за харчове се сбъднат и целия бюджет ще отиде в гьола.
178
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помним спокойно . 2009 г сме на едно ниво с Румъния . Сега сме 30 % зад тях . Разбира се благодарение на ББ .