Докато в България има валутен борд, не може да има гръцки сценарий

Коментар по темата на експертите Стоян Панчев и Михаил Кръстев
1 юни 2021 10:55, Анисия Иванова
106

С малко над 2 млрд. лв. разполага държавната хазна. Това съобщи служебният финансов министър Асен Василев, който изрази силното си притеснение от наличието на толкова малко свободни пари в държавата.

Колко тежко е финансовото състояние, в което се намира страната, как ще се справим с предстоящата криза, трябва ли ни спешна актуализация на бюджета?

Тези два милиарда ще стигнат за заложеното в бюджета. Мерките са политически капан още с приемането на бюджета. Не смятам, че ще има финансов министър, който ще посмее да ги махне. Това каза за "България сутрин" Стоян Панчев от Eкспертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Според него пенсионната система е един от големите проблеми.

"Докато в България има валутен борд, не можем да направим гръцки сценарий. Движим се към Еврозоната. Около ББР се получава един огромен скандал и дори ЕЦБ не е реагирала по никакъв начин. Това е голяма тема, която остава встрани. Имаме сериозна инфлация в целия свят - нещо, което се вижда от началото на годината - това е и при храните, тоест то се отразява на потребителите. Това е резултат на печатане на нови пари и взимането на нови дългове", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Особено в дългосрочен план ни очаква по-тежка ситуация, прогнозира Стоян Панчев.
          
По думите на Михаил Кръстев от Съвета за икономически и публични политики, лошото финансово състояние на държавата e очаквано.  

"Продължават се голямата част от мерките, не толкова за бизнеса, колкото за добавките към пенсиите и няма решение за спирането им, а ефектът е спорен. За да се подобри финансовото състояние на държавата, трябва да се затегне положението", подчерта той.

Служебният финансов министър може да вземе кардинално политическо решение, той е смел в свои решения, но не в орязването на разходите.

"Последната му идея да проверява касовите наличности не е нова, през 2017 г. НАП направи такава. Василев можеше да вземе по-кардинални решения за спасяване на бюджета - например преструктуриране на мярката 60/40, тъй като бизнесът все още се нуждае от помощ. Изкуственото повишаване на пенсиите не е предвидено в бюджета", подчерта още Михаил Кръстев.

Събеседникът е на мнение, че актуализация на бюджета ще е трудна, ако не се състави редовен кабинет.


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може ,може,фигуранта всичко може
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ей, пак стари "славянски" традиции. Все някой ни е виновен, все някой ни пречи, все някой..., а ние никога немаме и грам вина. Навремето наш Тодор беше виноват, а ДНЕС - Баце. Кой ли ще е следващият? :)
40
5
 
15
 
! Отговори
Бой по своите преди 2 месеца
На тоя една дума не му вярвам! Да си върне дълговет в Европа дето е живял, после да мине курс обучение при най-добрия бюджетар Кирил Ананиев, после да изхвърли този мо'шеник дето го сложи на НАП, който завлякъл хазната с милиони, и чак тогава да се изказва "експертно"! За този Спецов на НАП, спец по далаверите, комшията на Божков, Кадиев задава няколко неудобни въпроса на министъра, но без отговор. Случаят е описан във фрог нюз и ако го отворите ще видите всички постове, как ревът срещу Кадиев.
39
2
 
15
 
! Отговори
Анонимна преди 2 месеца
Добре е , че има валутен борд иначе България отдавна да е отплувала по течението. А защо прощават огромните дългове на гърция и други ? Опрощават едно , но вземат друго. При банкерите няма прошка.
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен В хазната има 8 млд, но от тях могат да пипат 2 млд. Другото е в резерва и не може да се борави с тях без Нар. Събрание. Какво толкова не си разбрал?
37
5
 
12
 
! Отговори
Браво дригарю Радев преди 2 месеца
Харчете яко преди изборите. После Нинова ще бърза да хване белия автобус. Дали пак Борисов ще е виновен?
36
2
 
3
 
! Отговори
Може преди 2 месеца
Може, може, ако *** управляват
35
4
 
3
 
! Отговори
До анонимен 1. преди 2 месеца
Само дано не се налага да търсят пак съвети от Драгалевци....един отколешен премиер е там някъде,мисля!
34
5
 
10
 
! Отговори
Ха, ха,ха ...ФАКТ преди 2 месеца
Само така Рундьо....давай щото "соц-слежебното ти правителство" ще цъфне без пари --точно преди изборите!
33
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Герберското ссйтче и то ***!!! Защо не писахте подобни статии, когато назначаваха недоразумението Мариана Николова за министър на туризма, защо не писахте, когато назначаваха Дани Кирилов, къде бяхте, когато шофьор на сикаджии го назначиха за министър на МВР??? Какво стана с апартаментгейт, какво стана с къщите за гости,ами с осемте джуджета??? Няма такава продажна журналистика!!!!
32
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Точно преди два дена в хазната имаше 8 млрд. сега вече са 2млрд..?? И долните *** ще ви иззуят вие дремете.
31
16
 
9
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Нормалната практика е всички несъществени разходи да се замразят, докато излезем от кризата. Ама нали Борисов трябваше да си направи предизборната кампания с нашите пари. И да обяснява как се строят магистрали в кризата.
30
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Валутния борд означава финансова зависимост и несамостоятелност. БНБ не е подчинена на държавата, а е независима от нея. Докато не излезем от борда, никакъв икономически подем не може да има, дори и да имаме възможност за това. Това е временно средство, а не с десетилетия да сме с вързани ръце.
29
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Я как лъжат мушмороците, България е във валутен борд, НО МОЖЕ да фалираи това се е случвало с други страни във валутен борд. Ако Руският Резидент продължи да управлява ЕДНОЛИЧНО и не се състави правителство след тези избори,това е много вероятно, а може би и целта?Тогава няма да има никаква евро зона и евро в БГ, дори Македония ще е по-напред.
28
11
 
19
 
! Отговори
Професор от БАН преди 2 месеца
Новото правителство опоска хазната.Имаше 7,4 млрд лева преди месец. Вече са 2. Честито на лумпенизираните протестъри.
27
4
 
9
 
! Отговори
гръцки митничари преди 2 месеца
Разбира се, че е невъзможно - няма сценарий , по който да ви опростят ТОЧНО на В А С толко' стотин милиарда ,колко на нас......
26
12
 
11
 
! Отговори
Финету преди 2 месеца
Не може Герб да са ни оставили без пари. Я проверете в чекмеджетата в спалнята и в багажника на Жипката.
25
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хазната празна, Чекмеджето пълно.Виновни няма.
24
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няколко любопитни факта- има форма на страницата, по която всеки може да подава сигнал на какъвто иска език- Вече има входирани сигнали от БОЕЦ и Биволъ- Бойко Рашков е подготвил добре структурирани сигнали. Привидно беше до сега, че служебните - регионален и земеделски - министър не извадиха нищо публично в техните ресори, а там са концентрирани най-много европроекти. Не е трудно да се сетим защо, ще отида директно при европрокурорите.А честито на гербавите крадци и Вожда им Кюлчев.
23
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едно време България беше под Османско робство, а сега е под Валутен борд.