Ваденето на кърлеж по морето може да ни струва 120 лв.

Цените са по-високи от миналата година
5 авг 2021 10:07, Нели Христова
51
Ваденето на кърлеж по морето може да ни струва 120 лв.
Снимка: Pixabay

120 лв. са поискани за вадене на кърлеж по време на лятна почивка, предава NOVA. Това показа проверка в частните медицински центрове по морските ни курорти. Цените на здравните услуги по Черноморието са по-високи от миналото лято, а на много места специалисти въобще няма.

Това лято медицинското обслужване по морето е по-скъпо от миналото в много от центровете. Цените на основни манипулации достигат рекордни нива. Първичният преглед при настинка или стомашно неразположение по време на лятната почивка ще ви струва средно 90-100 лв., показват ценоразписите на частните медицински центрове по морето.

Три пъти по-евтино ще трябва да платите, ако потърсите медицинска помощ в поликлиниките във Варна или Бургас - около 30 лв. Още по-големи са разликите при поставяне на инжекции, вадене на кърлеж или обработка на рана например. А тарифите за чужди туристи са двойни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е,49, само у нас вируси се лекуват с антибиотици. Още по-страшно е профилактичното им приемане без доказана необходимост. Трагедия е. Причинена от лекарите със съдействието на уплашените и неинформирани пациенти. Та хората масово през 2021 г. не са наясно кога и защо се приема антибиотик.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 48 - Това е, защото лечението ни е паднало под всякаква критика, а самите хора са масово чле информирани за проблема. Освен това, при нас всластва идеята, че дискомфорт има или, някаквмо малко страдание има ли - огромен проблем е. Преди години, бяха в Стокхолм и еидн българин, висок почти 190 санта, прилизащ на някой, дето може да се бори с мечки, ми каза, че не можел да кара колело в тоя студ ... а беше 13 градуса! Не е лято ... ама студ баш? *** и изнежените.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направо е престъпно "профилактичното" изписване на антибиотици. Това се прави май само у нас. За да се изпише такъв, първо се правят бактериални проби, за да се установи наличието на конкретна инфекция, след това - антибиограма, за да се види как реагира агента на различните антибиотици и чак когато се установи, че има смисъл, се изписва такъв. У хнас тия неща българинът ги взема като бонбони. Нищо чудно, че много често развива резистентност към тях. А много често те му отключват алергии.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ако толкова пък искам да се сподобия с разни лекарства и ваксини - нищо не ми пречи да си извадя кърлежа за минутка сам и после да ида да ми ги изпишат и поставят. Ако държа на тях.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За лаймска болест не се изписва "профилактично" антибиотик. Това може да го направи само търгаш-пишман-доктор. Ако ви притеснява такава болест се пускат изследвания и ако имате положителен резултат се изписва специално лечение,а не просто някакъв антибиотик, който в 99% от случаите е напълно излишен, а е винаги вреден за организма.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без друго у нас си има регулярна ваксинация против тетанус, но винаги можеш да си служиш една допълнителна, ако имаш притеснения. Това също независи от факта, кой ти вади кърлежа. Тотално безсмислено е ваденето да се прави от лекар и то срещу такава сума.
40
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 40, преди 2 години
"Не е само ваденето, ами си бие и тетанус и се изписва антибиотик профилактично за 5 дена (против Лаймската болест)." - това вече бе обяснено - независимо кой вади тоя кърлеж, другото можеш да си го направиш пак-ако те е толкоз страх, пускаш си изследвания за лаймста болест, без друго те си се плащат отделно и нямат нищо с това, кой вади тоя страшен гад. Антибиотик е напълно безсмислено да се пие, но много от гражданите у нас са навикнали да си вземат такъв за щяло и нещяло. Тетанус-бий си.
39
1
 
2
 
! Отговори
Жожо Звяра преди 2 години
За пръв път чувам кърлеж да вади кърлеж :)
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази година Всички цени са двойни по морето , а бочко им намали ддс на 9 % ! от българина по-алчен Няма на Земята , затова сме на това дередже -Всичко Крадне,Лъже,Дере ,кой с милиони ,кой на дребно - Алчност безгранична !догодина като отворят Гърция и Турция ще духате супата-ще помниме тазгодишните ви извращения
37
3
 
9
 
! Отговори
. преди 2 години
Ако на мен ми офишират такава цена преди ваденето направо отивам при ветеринаря ако има наблизо такъв, ако не - ще си го извадя и сам. Има достатъчно информация какъв е правилният начин да се извади. Докторята са мръсно племе с много малко изключения колкото да подчертаят правилото!
36
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е само ваденето, ами си бие и тетанус и се изписва антибиотик профилактично за 5 дена (против Лаймската болест)
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми като има наивитети да плащат, може и по 210.00 лв. да им вземат за работа, която се върши сам за една минута точно.
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има си специални пенцети точно за тази цел. Струват по левче - успехът е гарантиран. От години ги ползвам - всичко сме вадили успешно с тях. Бръщолевици. Утре идете на лекар да ви оправи пък бретона, че вивлиза вочите и ви дращи.
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте какво, много е смешно това вадене на кърлеж - кърлежи вадя от 40 години с олио и завъртане - от себе си, от близките си, от котките и кучетата, които гледам. До сега не е оставал неизваден ни един. Големи чудеса с тия кърлежи, голямо преувеличаване! Ваденето е най-лесната работа. Лошо е ако ви зарази с нещо, но за това не е нужно ваденето да е от лекар, а после да се пусне изследване. Кой ти го е вадил - все едно е.
32
7
 
5
 
! Отговори
д-р Петков-психиатър преди 2 години
На който му е скъпо да си вади кърлежите сам. Иначе вечер в чалготеката като хвърли 300 лв е добре?
31
0
 
4
 
! Отговори
бонго преди 2 години
До Анонимен 28 ---"къде по света в болница вадят кърлежи"...................У нас, в БГ - и в болници, и в мед. центрове, и в дежурни кабинети и всякакви манипулационни от болнична и извънболнична помощ. ПП- ако визираш случката в Шотландия - всяка болница си има дежурни и приемни кабинети. Не те вкарват в леглото още от портала на заведението.
30
3
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
наистина лесно се вади...Трябва ти заострена пинсета,много тънка на върха..С нея хващаш МАКСИМАЛНО БЛИЗО ДО КОЖАТА кърлежа /в никакъв случай не и тялото му!/ и завърташ по посока обратна на часовниковата стрелка..Излиза след..половин завъртане..
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
може и 1200лв ако има балъци. продават щипки за вадене на кърлежи и струват 1лв.
28
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кърлеж се вади много лесно. Отивате до всяко едно заведение. Капвате няколко капки олио от оливерника върху него. Чакате няколко секунди. слагате върху палеца си салфетка, леко затискате кърлежа и го въртите и по посока обратна на часовниковата стрелка. Не използвайте пинсети. След 3-4 завъртания той сам излиза. После поръчвате 50гр. ракия от най-евтината и дезинфекцирате раничката. Миналата година по този начин си извадих кърлеж от плажа в Приморско.
27
2
 
7
 
! Отговори
Само мазо преди 2 години
Туризъм във България си е мазохизъм. Не разбирам хората които го правят. Скъпо, презастроено, лошо обслужване и т.н.т.Например във Созопол такситата вземат по 20 лева на километър. Пълен абсурд.