От полунощ влизат в сила новите противоепидемични мерки: Ето какви са те

Рестрикции са в сила до 31 октомври
Обновена: 7 сеп 2021 06:25 | 6 сеп 2021 23:00, Нели Христова
173
От полунощ влизат в сила новите  противоепидемични мерки: Ето какви са те
Снимка: БГНЕС

От 7 септември на територията на цялата страна влизат в сила по-строгите противоепидемични мерки, които целят забавяне темпа на разпространение на COVID-19, а от там по-малко хора в болница и по-малко смъртни случаи.

Според новите мерки, които вече ще действат на национално ниво, ресторанти, барове, игрални зали и казина ще могат да работят от 7.00 до 23.00 часа с до 6 души на маса, на отстояние от метър и половина. Нощните заведения няма да работят. Събори, музикални фестивали и тиймбилдинги няма да се провеждат.

Фитнесите ще могат да използват 30% от местата си. С до 50% от капацитета си на закрито ще работят кина, театри, концертни и спортни зали. Сватби и кръщенета на закрито ще могат да се провеждат с до 30 гости.

Всички тези рестрикции са в сила до 31 октомври. Ако обаче персонал на съответен търговски обект е напълно ваксиниран, то обектът може да работи на 100% от капацитета си.

Представителите на ресторантьорския и хотелиерски бранш вече няколкократно изразиха несъгласието си с мерките. В различни градове на страната се провеждат протести от миналата седмица, а в сряда предстои и голям протест в София, за който участие заявиха и от транспортния сектор.

Ето и какво се въвежда със заповедта на министър Стойчо Кацаров от 7 септември:

1. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и други обучителни центрове и школи се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и не повече от 10 човека в помещение и носене на защитни маски.

2. Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

3. Конгреси, конференции, семинари, симпозиуми, обучения и др. се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението и с до 30 участника, при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.

4. Преустановява се провеждането на тимбилдинги и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи.

5. Провеждането на конкурси и изпити се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на помещението, с до 30 участника, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. и носене на защитни маски.

6. Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, при които присъстващите не са организирани с определени седящи места и входът (участието) е неограничен.

7. Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно и носене на защитни маски.

8. Посещенията на музеи и галерии се организира като се допускат не повече от 1 човек на 8 кв. м., при спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски.

9. Посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство се допускат при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията и с до 10 човека в помещение.

10. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допуска без публика.

11. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на открито се допуска с публика при заемане на не повече от 30% от капацитета, използване само на седящи места при заемане на всяка трета седалка и носене на защитни маски.

12. Посещенията на фитнес центрове се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета на всяко помещение и спазване на физическа дистанция и носене на защитна маска от персонала.

13. Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти.

14. Посещенията в балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове се допуска при използване на 30% от капацитета им, спазване на физическа дистанция, носене на защитни маски за лице при услуги, допускащи тяхната употреба, и създаване при възможност на график за индивидуално ползване на услугите.

15. Посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина се допускат само в часовия интервал от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м. между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 6 души на една маса и носене на защитни маски от персонала.

16. Провеждането на събирания от частен характер се допуска с участието на не повече от 30 лица на закрито и 60 лица на открито.

17. Физическите и юридически лица - собственици или управители на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

18. На пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и носене на защитна маска от работещите и посетителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
8
 
! Отговори
Ей преди 2 години
На къде върви този Свят?Плащат на Бонго Бонго, да ме навива да се ваксинирам.
39
5
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
36 ти от кадя си ти уа? Кажи отде да мина да играем шах малко.Ши дода от Белгия мелгия ли намеря пари уа, де си?))
38
2
 
17
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Мислех, че Комунизмът е Страшен, но Ковидизмът се оказа, далече по-страшна система!
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Бонго му харесва това, за което му плащат да ***. Дай му само опорни точки.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До solar power Викаш болниците да взимат по 1200лб без да лекуват,. а? И аз така искам, да взумам пари без да върша работа.
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бонго на теб харесва ли ти този блокаж за който лобираш? Харесва ли ти да ти отнемат свободата? Тук не става за това кой се е набол и кой не е! Това цели да ни разделят. Кажи ми с ръка на сърцето теб харесва ли ти този живот и диктат който ни налагат повече от година и половина? Губиш свободата си все повече и повече и защо мислиш, че това теб няма да те засегне? Нима ти харесва да ходиш с намордник? Нима искаш да станем както е в Австралия? Нали всичко бе теория на конспирациит, вече е реалност
34
2
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
))))))))
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бонго Бонгобонго ти хубаво така се изкажваш обаче да ти кажа ще те набият преди Кунчев на него ще му се размине защото е кълтурен а ти ще го отнесеш боя по-кротно *** в Белгия поживей с доообитъка като те кефи
32
1
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
До Бонго Бонго Пък ти си умен, красив, образован и богат. Знаем. Знаем.
31
17
 
8
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Анти ваксърите са като маймуните, тъй скачат онъй скачат, номера, юмруци ала бала и накрая все с голи дупета стоят.Въртяаа, въртяаа и пак седнааа, Кацата анти ваксър манти ваксър, спря ваксинацията, убиха стотици хора и сега пак седнааа някъде.И пак връщат като по рано. Айдяя пълен блокаж трябва. Като излизате с смс да питате като в Белгия. Може ли до тоалетната,нямате вакса, сри у гащете айдяяя..
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фандъка, как ще разреди хората в градския транспорт, там са като сърдели, защо не се казва нищо. Защо никой не говори, че здравната ни система е пълен упадък и истинските доктори са около 2 -3 %, всичко друго е печалбари.
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Solar Power уреди ме да вляза цял ден в ковид отделение без никакви маски и ще ти докажа ,че не мога да се заразя и че всичко е измама
28
2
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Айдяя, црвулите на Радю редника, Още мерки, газ. Който не аресва да оди у чужбина, там пей сърце няма мерки.
27
5
 
23
 
! Отговори
до 21 преди 2 години
Канада и Австралия не ми ги давай за пример. Изобщо не ми пука докъде може да деградира държавния апарат в една държава. Щеше да е смешно ако не беше трагично! Държави като България, които по принцип са много зле, всъщност се оказаха по-адекватни от бленуваните "демокрации". Вариант мю, хаха, те тия скоро ще се изравнят с говедата по акъл.
26
13
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Накрая ще умре цялото население на планетата освен българите защото не са ваксинирани :)По скоро би станало обратното :ППП Ххахахаха
25
6
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До ?? - Защо не направим нещо по лесно. На абсолютно всички болни от ковид да се отказва лечение :) Така който не иска ваксина ще разчита на себе си. Нали е смел :)Така би било най-справедливо. Тези с ваксините също ако се разболеят няма да ги лекуват.
24
13
 
4
 
! Отговори
Професор преди 2 години
Това не са никакви мерки! Трябва тотален ЛОКДАУН! КПП по градовете. Задължителна ваксина от възраст 0 до 100 на всеки три месеца!
23
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радеф и калинките му си вкараха автогол
22
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всички ще обеднеете но ще оцелеете защото българинът л;есно не се лъже вирусът е ниакакъв ваксата недоказана и токсична другите народи ще изядат калая за българите съм оптимист стискйте зъби добре сте все още не сте си загубили разсъдъка като западните набучкани
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво като беше пълен лолдауна, имаше КППета, стояхме си вкъщи и какво спря ли вируса? Не просто удължаваме агония та. Докога обаче!? Докато се изредвт всичките гръцки букви от азбуката.