Йотова: Трайна е тенденцията за ръст на работещите бедни

"Няма по-безпомощна политика на ЕС от тази за миграцията и убежището"
37
Йотова: Трайна е тенденцията за ръст на работещите бедни
Снимка: Президентство

Недопустимо висок е броят на европейците, които живеят около линията на бедност, в трайна се превърна тенденцията за ръст на работещите бедни, все повече европейци имат несигурна работа.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на конференцията "ЕС: Ще достигнат ли пукнатините по фасадата до фундамента на сградата", организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация "Фридрих Еберт".
 
Вицепрезидентът определи като голяма и безпрецедентна крачка решението на ЕС за 750 млрд. евро за възстановяване на европейските икономики от пандемията от Ковид-19. Тя обаче посочи, че както има задължителни квоти за дигитализация и зелена енергия, трябва ЕК да изисква от държавите членки да отделят задължителен процент за социална политика.

"Време е да променим философията – да приемем Плана за възстановяване и устойчивост не като на усвояване на средства, а като целенасочени политики за развитие, които отговарят на въпроса каква България искаме след 5-10 години", подчерта Илияна Йотова и призова страната ни да участва активно в градежа на европейската конструкция, а не да бъде само ползвател. Вицепрезидентът посочи, че България е назад и в дебатите за бъдещето на Европа, чието начало бе поставено символично на 9 май.
 
"Няма по-безпомощна политика на Европейския съюз от политиката за миграцията и убежището, а е необходима реално работеща такава с оглед на кризата в Афганистан и опасността от нова мигрантска вълна", посочи Илияна Йотова и подчерта липсата на лидерство и смелост за вземане на решения. Във връзка с лидерството вицепрезидентът определи като изключително слаб състава на Европейската комисия, която няма нито една завършена политика според представените в началото на мандата й приоритети.
 
Във външната политика Европейският съюз има също редица нерешени въпроси заради липсващата му активна роля на международната сцена, посочи Илияна Йотова, цитирана от прессекретариата на държавния глава.
 
Вицепрезидентът изтъкна необходимостта от реформа на европейските институции, които не са създадени да работят ефективно с толкова държави членки. Според Илияна Йотова основен в Конференцията за бъдещето на Европа трябва да е въпросът за справяне с брюкселската бюрокрация, при която назначените европейски чиновници доминират над избраните с гласовете на европейските граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Мдахаха тя не е имала парламентарно никога,не е била Министър-Предсетадел......имаха ги дпс-гроб-СДС...и виждате резултата...ограбени пенсионери...продават създаденото от тях на скрап,имаме над 700 регулатора...назначени роднини на същите на високи заплати...който Народа ни плаща...грабеж и манипулации...и го виждате...ама...сте страхливци бре...чЕкате..."освободители"...и да ви "дадат"...няма сте живи да се случи...децата ви ще ви презират!
24
1
 
1
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Права е, но като се замисля какво е направила тя, за да не бъде така, не се сещам за нищо ! А иначе констатациите всеки ги може, и някои дори ги употребяват много умело и енергично преди избори !
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Увеличават се работещите бедни, но за сметка на това олигархията си живее добре и става по-богати. Хората който подариха предприятията на поставени лица по времето на прехода, са същите фалирали КТБ и смучещи от държавния бюджет вече 30 години. Пак си вкарайте същите мошеници в парламента.
22
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Обаче, Йотова визира работещите бедни в ЕС, а не в България! Тук 80/% от работещите са бедни, ама много по-бедни от тези в европейските държави! И това е благодарение на нашите алчни работодатели!
21
0
 
1
 
! Отговори
Жалко преди 2 години
Българин работодател-най-скапания и стиснат работодател на света! Основните му мисли са как да прецака закона- да осигурява на 4 часа, как да не не плати нещо като извънреден труд или на празник. Само бюджетните и общински спазват всичко, но пък там все са на леко над минималната и 1% от частниците с по- висок морал. Понеже в Европа са същите, са създали по-жестока система и имат страх. С такива хора вървим наникаде, и Азия ще ни издуха икономически, за жалост.
20
0
 
0
 
! Отговори
таз пък преди 2 години
Нали и те трябва да крадът. Бабите там също си имат офшорки. Равенството е социализъм, а ние все пак се борим за капитализъм. Който не работи, бе трябва да яде!
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
90% от големите работодатели са ваши кадри!БКП И ДС НАПРАВИХА РАБОТОДАТЕЛИТЕ В ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ! НАКАРАЙГЕ ПОЛУЧАТЕЛИТЕ НА КУФАРИТЕ И БЕЗПЛАТНИ ЗАВОДИ ДА ДАВАТ ЗАПЛАТИ И НЯМА ДА ИМА БЕДНИ РАБОТЕЩИ! КОВАЧКИ Е ВАШ !ГЕРГОВ Е ВАШ!ВАСИЛЕВ Е ВАШ!БОБОКОВИ! И ЦЯЛАТА ПЛЕЯДА ОТ РАБОТОДАТЕЛИ !
18
1
 
3
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Благодаря на Радев за трайната тенденция. С новите харчове още дълго ще страдаме
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
докопат ли социалисти власта винаги така става
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради крадливи проскубани червени кози като не я е
15
0
 
2
 
! Отговори
gosho преди 2 години
yotova opravi durjavata,sega trugnala evrosayuza da podrejda
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората не са глупави.Скоро ще им писне,а както е рекъл народа-беден човек жив дявол.Всичко,което откраднаха политиците ще го върнат.Даже и децата им ще връщат.
13
0
 
9
 
! Отговори
Аман преди 2 години
От празни думи !
12
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Ами освободете хората на МРЗ от данъците и удръжките...
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали 30 години крадете здраво народа.Трябват ви бедни работещи, без депозити в банка,роби на труда и партията.Който сее бедност, жъне роми.
10
0
 
10
 
! Отговори
Робот преди 2 години
Йотова, какво си ги събрала тия дърти комунисти?
9
1
 
12
 
! Отговори
Жожо Звяра преди 2 години
Йотова, твоят шеф допринася за това положение!
8
2
 
2
 
! Отговори
ОСТАВКА на министри6 преди 2 години
Заради такива мошеници- Държавни и банкови чиновници, адвокати, българите ФАЛИРАТ и стоят ГЛАДНИ...Преди 20 години, хората ОБИКАЛЯХА магазините и ако си харесат нещо го купуваха... Сега, заради МАСКИТЕ, никой не купува НИЩО.. Купуват САМО арабски маски..ОСТАВКА на министрите !! Трябват ни министри, които да МАХНАТ маските като влизаш в МАГАЗИН.
7
2
 
12
 
! Отговори
Професионалист преди 2 години
Младите бягат от България, защото няма работа. Дъщеря ми е с висше образование, кандидатства на няколко места,но не я одобрил,а назначава среднисти.Може да не са учили,но са връзкари.Нама такава държава!
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Йотова е цената, която Радев плаща за подкрепата на отвратената БСП.