Йотова: Трайна е тенденцията за ръст на работещите бедни

"Няма по-безпомощна политика на ЕС от тази за миграцията и убежището"
37
Йотова: Трайна е тенденцията за ръст на работещите бедни
Снимка: Президентство

Недопустимо висок е броят на европейците, които живеят около линията на бедност, в трайна се превърна тенденцията за ръст на работещите бедни, все повече европейци имат несигурна работа.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на конференцията "ЕС: Ще достигнат ли пукнатините по фасадата до фундамента на сградата", организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация "Фридрих Еберт".
 
Вицепрезидентът определи като голяма и безпрецедентна крачка решението на ЕС за 750 млрд. евро за възстановяване на европейските икономики от пандемията от Ковид-19. Тя обаче посочи, че както има задължителни квоти за дигитализация и зелена енергия, трябва ЕК да изисква от държавите членки да отделят задължителен процент за социална политика.

"Време е да променим философията – да приемем Плана за възстановяване и устойчивост не като на усвояване на средства, а като целенасочени политики за развитие, които отговарят на въпроса каква България искаме след 5-10 години", подчерта Илияна Йотова и призова страната ни да участва активно в градежа на европейската конструкция, а не да бъде само ползвател. Вицепрезидентът посочи, че България е назад и в дебатите за бъдещето на Европа, чието начало бе поставено символично на 9 май.
 
"Няма по-безпомощна политика на Европейския съюз от политиката за миграцията и убежището, а е необходима реално работеща такава с оглед на кризата в Афганистан и опасността от нова мигрантска вълна", посочи Илияна Йотова и подчерта липсата на лидерство и смелост за вземане на решения. Във връзка с лидерството вицепрезидентът определи като изключително слаб състава на Европейската комисия, която няма нито една завършена политика според представените в началото на мандата й приоритети.
 
Във външната политика Европейският съюз има също редица нерешени въпроси заради липсващата му активна роля на международната сцена, посочи Илияна Йотова, цитирана от прессекретариата на държавния глава.
 
Вицепрезидентът изтъкна необходимостта от реформа на европейските институции, които не са създадени да работят ефективно с толкова държави членки. Според Илияна Йотова основен в Конференцията за бъдещето на Европа трябва да е въпросът за справяне с брюкселската бюрокрация, при която назначените европейски чиновници доминират над избраните с гласовете на европейските граждани.


37
Още от Общество
Центърът на Русе - мръсотия, тревясали тротоари, незаконна стоянка...
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Американ преди 5 дни
Какво точно работят тия работещи бедни? Щото няма как да не си такъв ако въртиш метлата, разнасяш чашите и мезето по масите или нещо подобно по ресторанти и хотели. Нали развиваме туризъм!
29
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 6 дни
До Мдахаха тя не е имала парламентарно никога,не е била Министър-Предсетадел......имаха ги дпс-гроб-СДС...и виждате резултата...ограбени пенсионери...продават създаденото от тях на скрап,имаме над 700 регулатора...назначени роднини на същите на високи заплати...който Народа ни плаща...грабеж и манипулации...и го виждате...ама...сте страхливци бре...чЕкате..."освободители"...и да ви "дадат"...няма сте живи да се случи...децата ви ще ви презират!
28
1
 
1
 
! Отговори
Мда преди 6 дни
Права е, но като се замисля какво е направила тя, за да не бъде така, не се сещам за нищо ! А иначе констатациите всеки ги може, и някои дори ги употребяват много умело и енергично преди избори !
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Увеличават се работещите бедни, но за сметка на това олигархията си живее добре и става по-богати. Хората който подариха предприятията на поставени лица по времето на прехода, са същите фалирали КТБ и смучещи от държавния бюджет вече 30 години. Пак си вкарайте същите мошеници в парламента.
26
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 дни
До 24"И това е благодарение на нашите алчни работодатели!" - къде работодателите не са алчни?! Или очакваш да вземат от любовниците та дадат на теб?!
25
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 дни
Европейски ценности. Нали искахте да приличате на Германия - ето, приличате сега!
24
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 дни
Обаче, Йотова визира работещите бедни в ЕС, а не в България! Тук 80/% от работещите са бедни, ама много по-бедни от тези в европейските държави! И това е благодарение на нашите алчни работодатели!
23
0
 
1
 
! Отговори
Жалко преди 6 дни
Българин работодател-най-скапания и стиснат работодател на света! Основните му мисли са как да прецака закона- да осигурява на 4 часа, как да не не плати нещо като извънреден труд или на празник. Само бюджетните и общински спазват всичко, но пък там все са на леко над минималната и 1% от частниците с по- висок морал. Понеже в Европа са същите, са създали по-жестока система и имат страх. С такива хора вървим наникаде, и Азия ще ни издуха икономически, за жалост.
22
0
 
0
 
! Отговори
таз пък преди 6 дни
Нали и те трябва да крадът. Бабите там също си имат офшорки. Равенството е социализъм, а ние все пак се борим за капитализъм. Който не работи, бе трябва да яде!
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
90% от големите работодатели са ваши кадри!БКП И ДС НАПРАВИХА РАБОТОДАТЕЛИТЕ В ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ! НАКАРАЙГЕ ПОЛУЧАТЕЛИТЕ НА КУФАРИТЕ И БЕЗПЛАТНИ ЗАВОДИ ДА ДАВАТ ЗАПЛАТИ И НЯМА ДА ИМА БЕДНИ РАБОТЕЩИ! КОВАЧКИ Е ВАШ !ГЕРГОВ Е ВАШ!ВАСИЛЕВ Е ВАШ!БОБОКОВИ! И ЦЯЛАТА ПЛЕЯДА ОТ РАБОТОДАТЕЛИ !
20
1
 
3
 
! Отговори
?!? преди 6 дни
Благодаря на Радев за трайната тенденция. С новите харчове още дълго ще страдаме
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
докопат ли социалисти власта винаги така става
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Заради крадливи проскубани червени кози като не я е
17
0
 
2
 
! Отговори
gosho преди 6 дни
yotova opravi durjavata,sega trugnala evrosayuza da podrejda
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Хората не са глупави.Скоро ще им писне,а както е рекъл народа-беден човек жив дявол.Всичко,което откраднаха политиците ще го върнат.Даже и децата им ще връщат.
15
0
 
9
 
! Отговори
Аман преди 6 дни
От празни думи !
14
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 6 дни
Ами освободете хората на МРЗ от данъците и удръжките...
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Е нали 30 години крадете здраво народа.Трябват ви бедни работещи, без депозити в банка,роби на труда и партията.Който сее бедност, жъне роми.
12
0
 
10
 
! Отговори
Робот преди 6 дни
Йотова, какво си ги събрала тия дърти комунисти?
11
1
 
12
 
! Отговори
Жожо Звяра преди 6 дни
Йотова, твоят шеф допринася за това положение!