Отбелязваме деня на Св. Николай Мирликийски, празнуваме Никулден

Днес празнуват над 200 000 именици
6
Отбелязваме деня на Св. Николай Мирликийски, празнуваме Никулден

Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Той е покровител на моретата, моряците и рибарите. Затова по традиция на трапезата на Никулден трябва да има риба, най-често шаран.

Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб. Според друга, светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езическия бог Посейдон. Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

Свети Николай, архиепископ на град Мира в Ликия (Мала Азия), е починал на 6 декември 342 г. и светите му мощи се пазели там до 1087 година. През времето на византийския император Алексий I Комнин (1081-1118 г.) мощите на свети Николай били пренесени от гр. Мира в гр. Бари, Италия, където почиват и до днес във величествената базилика, издигната в негова чест.

В Западна Европа също честват деня на Св. Никола. Освен в италианския град Бари, където заедно го честват православни и католици, в Холандия и Белгия например този ден е особено важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември малчуганите оставят обувките си с надеждата добрият светец да ги напълни с лакомства и подаръци. В много райони на запада празненствата за свети Никола постепенно се трансформират в Коледа.

6-ти декември се смята и за ден на банкерите и търговците.

Празникът на св. Николай попада във времето на Рождественския пост и в този ден много православни християни приемат свето Причастие, а за празничната трапеза приготвят рибни ястия, които носят в храма за освещаване.

Много храмове в България носят името на Мирликийския Чудотворец. Никулден е празник на град Бургас, чиито жители са го избрали за свой небесен покровител.

На Никулден празнуват над 200 000 именици, от които две трети са мъже. Честит празник на Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.


6
Още по темата: Никулден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
8
 
! Отговори
Лилка преди 1 месец
Честит Празник на именниците, техните близки и приятели ! Честито на рибари и банкери ! Здраве и късмет на всички !
5
8
 
4
 
! Отговори
Християнка преди 1 месец
Знaе сe, че Свeти Николай Чудотворец е бил блaгословен от Бoг с хемoроид с oбраза на Богoродицa. Тoй с охoта гo покaзвал нa прaвославните миpяни, за да мoгат тe дa сe любувaт нa святoто чудo, гaлейки гo и цeлувайки гo. Хeмороидът бил лeчебен и лeкувал вярвaщите от кoварни бoлести в чeст нa Ииcуса Хриcта - Бoга нaш.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз риба не ям. Шарани има много.
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Николай Мераклийски е рожба на руската църква. Много добре знаем, че зад нея се крият руски мафиози начело с предложеният да се канонизира за светец Владимир Нискочелий. А пък за цигареният бос Киро пурата няма какво да казвам.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кажи го на чист български език, та да те разберем Свети Николай Чудотворец.
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честит имен ден на всички адаши! Живи и здрави да сме още много години! Няма да е лесно с управляващи, като сегашните, но ще ги изтраем няколко месеца.