Пенсиите скачат отново през юли, ръстът ще е средно 6,1%

По-ниските пенсии с ковид добавките ще бъдат компенсирани
Обновена: 13 яну 2022 11:23 | 13 яну 2022 10:22, Камелия Цветанова
270
Пенсиите скачат отново през юли, ръстът ще е средно 6,1%
Снимка: БГНЕС

Редовно осъвременяване на пенсиите с минимум 6,1% ще има от средата на годината, съобщи социалният министър Георги Гьоков.

Той призна, че сега част от пенсионерите се чувстват ощетени, защото са получили по-малко пари през януари в сравнение с декември миналата година.

Още по темата
"Объркването дойде от това, че хората започнаха да смятат, че ковид добавката е част от пенсията, което не е така", каза министърът.

Ковид добавката през декември беше в размер на 120 лева, а от януари е 60 лева.

"Нормално е, когато са получили по-ниски пенсии, да се чувстват ощетени, но не може това да се използва за политически дивиденти. Няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската", отсече министърът.

Според него този проблем е следствие на предходното Народно събрание, което доведе до усещане за несправедлив подход при определяне на пенсиите.

"Предложението на служебното правителство беше само да се причисли коефициентът, а накрая се получи една смесица от предложения и желания на парламентарните сили и накрая стана увеличаване на коефициента и ковид добавка от 120 лева. Така бяха създадени свръхочаквания за сметка на бюджета на ДОО, без да се отчитат бъдещите възможности на бюджета", обясни Гьоков.

Вследствие на увеличението над половината пенсионери у нас получават минималната пенсия.

"На пенсионерите, чийто доход с ковид добавката през януари е по-малък от дохода за пенсията през декември с добавката, ще се изпати еднократна помощ. Първите плащания ще бъдат направени пред февруари, като тогава пенсионерите ще получат сумите и за януари и за февруари", посочи социалният министър.

Той добави, че ковид добавката от 60 лева струва на бюджета по 17 милиона лева на месец и ще се плаща до юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
11
 
! Отговори
Не ходете в Перник преди 2 години
Не ходете в Перник режат ръце и хвърлят хора от скалите, полицията работи за мафиоти! Крадат имоти!
22
14
 
8
 
! Отговори
истината преди 2 години
Защо изобщо на пенсионерите е давана добавка за ковид???? ЗА КОВИД ! ЗАЩО БЕ???!!!! И какво ми реват - добавката се маха и това е! Защо да са ощетени?
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тез от Президентската Партия надминаха предходните управляващи по обещания. Тъкмо ще построят обещаният им 5пети мост над Дунав и то станало юли месец. От утре ли почват строежа на първия им мост, че то време не остана за първите им 4 мостчета.
20
4
 
17
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
М ДА СКОРО МАЙЧЕ ВСИЧКИ ПАК ЩЕ СТАНЕМ МИЛИОНЕРИ КАТО 96-97 г.
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лустрация за всички сегашни изпълнители на предишни поколения .
18
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе хора побъркахте народа с тия пенсии, само за това се пише вируса и пенсиите. Какво става тука, работещи няма ли? Това ли ще е най-важното пенсиите?
17
4
 
17
 
! Отговори
мале,мале преди 2 години
Трай коньо за зелена трева.През юли ще обещаят увеличение декември.
16
11
 
7
 
! Отговори
Терминал 1 преди 2 години
Българино, запретвай ръкави и марш на работа. Виж, че ти трябва да работиш и да изкарваш пари в тази държавица, а тя същата тази държавица няма да ти ги даде на теб изкараните от тебе пари, а на мрънкащите и вечно недоволни пенсионери, понеже преди получавали с 50 стотинки по-голяма пенсия. Хайде сега мълчаливо им изкарвайте с кръв и пот по 50лв отгоре.
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
15 г ЕС .Средната пенсия в повечето на запад страни е 700 евро а в България 350 евро .Защо наполовина .Кой краде парите ?Петков и Радев трябва да излезнат и за кажат,те са в момент главнокомандващи на България.
14
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лелеееее,колко много.Цели 6лева и десет стотинки на 100 лева.Това е велико.
13
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен заплатата не ми е вдигат, но ще вдигат пенсионното осигуряване. Демек пенсионерите забогатяват, а работещите обедняват. А олигархите от ГЕРБ след като откраднаха млрд левове въобще не ги интересува.
12
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОСтавка на киро куролацията и фигурантът румен радев!
11
2
 
37
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Едно от желянията на дядото , като хванал златната рибка било , депутат да живее един месец със средна пенсия . Е, в резултат депутатът умрял, де, нормално, нали ?!_Има и друг виц, че когато слушаш някой с вратовръзка за 1000 лв, да ти обяснява как можеш да живееш с пенсия от 300-500 лв, ти идва да му затегнеш вратовръзката ...
10
3
 
26
 
! Отговори
Б Б преди 2 години
Голямото баламосване да започне СЕГА!
9
7
 
25
 
! Отговори
Дядо Йоцо гледа преди 2 години
от Баце 50-те лева ОБЯВЯВАХА за малко и обидни, при 2-3 пъти по-ниски цени, сега 60-те лева от кокорчо дават възможност на пенЦионерите да живеят охолно и достойно, ееее... на около половината им намалиха пенсиите след преизчисляването, но това ще се види когато се премахне окончателно добавката...ЧЕСТИТА ПРОМЯНА
8
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в това число инфлацията скача с 40 процента! Да ви е чеситта Промяната на комуниста от БСП румен радев и нейните производни - ПП, ДБ, ИТН!
7
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОВА СТАВА, КОГАТО АМАТЬОРИ УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА. ОПЛЮВАХА ББ ЗА ДОБАВКАТА ОТ 50 ЛВ, А ПОСЛЕ ЗА ДА СЕ ХАРЕСАТ И ЗА ДА СПЕЧЕЛЯТ ГЛАСОВЕ Я НАПРАВИХА НА 120 ЛВ, КОЕТО БЕШЕ ЛУДОСТ. ТАКА СЕГА СЛЕД КАТО ИЗЛЪГАХА ХОРАТА ТРЯБВА ДА ЗАПАЗЯТ ТОВА НИВО НА ПЕНСИИТЕ, ДОРИ КОГАТО ПАНДЕМИЯТА, ДАЙ БОЖЕ, ОТШУМИ. КОГАТО ДАВАШ ТРЯБВА ДА СИ ПОМИСЛИШ КАКВО ЩЕ СТАНЕ КАТО ГО ВЗЕМЕШ. ВЗЕМАТ ЛИ Я ЮЛИ 2 МИЛИОНА ЩЕ ИЗЛЯЗАТ НА УЛИЦАТА И КИРЧО И КОКОРЧО ЩЕ СИ ОТИДАТ ТАМ ОТКЪДЕТО ДОЙДОХА
6
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе в тази разграден двор наречен държава само пенсионери ли живеят? За останалите кога ще има реално увеличение на заплатите? Стига вече с тия пенсии.
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха да бе???? Щом е СКОК на Пенсиите до тогава СКОК ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКО за да се ЗАНУЛИ Всичко
4
5
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
"Скачат"? Ами тя инфлацията за две години е почти 100%,а увеличението на пенсии и заплати няма да подмине 20%.