Президентът - в комфортна ситуация да критикува, МС очаквано неопитен

Стойчо Стойчев: Трудно е да се каже, че зад ПП стоят твърди избиратели
134
Президентът - в комфортна ситуация да критикува, МС очаквано неопитен
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът периодично взема страната на мнозинството български граждани, защото се намира в комфортна позиция да го прави. Това каза политологът доц. Стойчо Стойчев пред БНР.

Президентската институция е висока трибуна, от която можеш да говориш, без да носиш пряка отговорност за управлението и съответно за негативите от него. Президентът много умело и доста сполучливо, като гледам рейтинга му, успява да се справя с тази задача, каза още той.

Още по темата
Според Стойчев целта на държавния глава е да реализира тази подкрепа и обществено доверие, "когато се налага".

Всички кризи, които към момента текат, най-вече инфлационната, но има и други проблеми, които се акумулират и до година-две преди местните избори, които ще бъдат решителни за въпросната битка или конфликт с партия ГЕРБ, ще ерозират подкрепата в кабинета и ПП.

Този кредит на доверие, който президентът акумулира и се опитва да пази, ще бъде за тогава, за да има популярна фигура, която може да се противопостави на опозицията и да гарантира победата в местните избори на - дали ще бъде коалиция от партии, дали ще бъде нов проект на президента или нещо друго, все още и те не знаят. Но трябва да има политик, който да държи фронта. Президентът това прави и това е неговата цел, смята политологът.

Според Стойчев правителството демонстрира тази доза неопитност, която беше очаквана от него.
"Въпреки това, може би за разочарование на ключови фигури в правителството, държавното управление не е просто академично упражнение", изтъкна той.

По думите му ПП продължава да е проект, фикция, виртуална реалност.

Трудно може да се каже, че зад нея стоят твърди нагласи, твърди поддръжници или избиратели, които ще бъдат лоялни на марката, а не толкова на ситуационни флуктуации в общественото доверие.

Подкрепата за правителството занапред ще бъде от твърдите ядра на политическите формации в коалицията, смята Стойчев.

И то ще разчита на тази ядка от хора в план от една година, до две години напред. Защото в момента има някаква еуфория, някакви хора, които подкрепят, които се радват, които аплодират, но това, както добре знаем, бързо ще ерозира в българската публичност, посочи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
1
 
! Отговори
На 23 в сряда преди 2 години
Е решението.. Аз не искам да ме управлява Канадец, а ти?
100
0
 
8
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 2 години
Радев-зелените чорапи се оказа един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например че грипът е опасен, че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва и не върши. Кому е нужен такъв безличен президент ?
99
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
т.нар. президент е в паника! търчи насам-натам сее погребални слова, чуди се как да се дистанцира от отрочето си! Защо така уе тате! Чадото е твое!
98
4
 
2
 
! Отговори
e da преди 2 години
Искаш социални мерки, гласувай за социална партия. Искате се държавна намеса в цените на горивата и енергията, иска се намаляне на ДДС за ключови храни от жизнена важност, искат се поддържани улици и добри училища...но всички го играят псевдо десни. Да си социал настроен те маркира ,като комунист и червен, в същото време всички искат държавна намеса. Ето ви дясна политика, всеки се оправя, малък , среден бизнес, домакинства... няма намеса всеки да си носи кръста.
97
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Президентът изобщо не е в комфортна ситуация, правитерлството също! Те, управляващите са срещу народа, даже срещу тези, които са гласували за тях! Радев, от кумова срама поиска 9% ДДС, само на хляба, а онзи изцъкления Кокорчо, категорично отказа! В другите държави, където инфлацията е наполовина на нашата и заплатите им са европейски, намалиха ДДС-то на няколко основни храни! Ето, това са социални мерки! А при нас - гавра с народа! Трябва с камъни да ги изгоним, тези смешници!
96
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро гафа.
95
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не може да се дистанцираш от рожбата си.но тези не стават.много бавите затвора за Бойко.
94
0
 
5
 
! Отговори
Промяната преди 2 години
Нищо де от Руанда-Африка го похвалили че добре ги догонвал или работата стана -как ще ги стигнем Африканците....
93
0
 
7
 
! Отговори
кИролация преди 2 години
на Потъващите Продължават не им трябва партия да правят. Те си имат машинки за сласуване, с които си изкарват гласове на изборите.
92
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чорапа превърна президентството в комунистическо бунище.
91
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще критикуваш бе Радеф,та нали ти им си господаря на тези ,,харвардци"ти ни ги натресе и ти ще береш плодовете и ти ще потънеш като,,ВЕРА СУ"БАВНО И МИЧИТЕЛНО....
90
0
 
9
 
! Отговори
a преди 2 години
До АнонименПрогледнал си за ПП, за които си гласувал. Похвално! Дано прогледнеш и за истибската същност на Радев, докато България все ощр я има. Гласуването не е безгрижно упражнение, а нещо много важно, което може да съсипе цяла една държава.
89
1
 
23
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 2 години
РАДЕВ НИ ДОКАРА ГЛАД И МИЗЕРНО СЪЩЕСТВУВАНЕ.
88
1
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
To...хубаво нещо е критиката, но до време и в рамките на правомощията на Радев. А той май още не си знае нито правата ,нито задълженията по конституцията на Р. България.Колко ли време още ще го търпим....?
87
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков и ПО нвщо почнаха да разочароват, гласувах за тях, но виждам че са доста неподготвени и слугуват и те на шефовете. Добре че има един нормаен държавник като президентът.
86
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки може да критикува и мрънка, но само истински българин става част от решаването на проблема, а не когато му е удобно да се хвали за чуждите успехи и да критикува чуждите провали.
85
0
 
30
 
! Отговори
тарикат селски преди 2 години
Цената на хляба и живота на българите е от Радев.
84
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв президент ? Колониите президенти нямат .
83
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро и на президента ще му свърши комфорта. На хората почва да им писва от скъпотия и лъжи.
82
1
 
21
 
! Отговори
Крас преди 2 години
Никой не чете какво пише на входа на Народното събрание! Когато проумеем,че съидинението, а не разидинението и омразата прави силата може да се промени всичко в държавата. Възможно ли е! Не когато има така поляризация и напразни очаквания, че господ ще слезе от небето и ще ни помогне.Не го ли осъзнаем сме загубени и постепенно изчезващи.Трябва да поискаме всички заедно да го направим ,инак не става.