12 души са в неизвестност след инцидента с ферибота в Йонийско море

7 от тях са с потвърдено българско гражданство
Обновена: 19 фев 2022 11:12 | 19 фев 2022 09:45, Петя Славова
20
12 души са в неизвестност след инцидента с ферибота в Йонийско море
Снимка: Bulgaria ON AIR

Не 11 а 12 души остават в неизвестно след инцидента с ферибота в Йонийско море. 7 от тях са с потвърдено българско гражданство, става ясно по последни данни на външното ни министерство. Има съмнения за още двама, но към момента не е изяснена тяхната националност. Те са евакуирани и настанени на остров Корфу. Общо на борда на ферибота са пътували 127 български граждани.

Още по темата

Това заяви заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова на извънреден брифинг в МВнР в събота сутрин, предаде БГНЕС.

Има установена връзка с гръцките власти. На всички евакуирани са осигурени храна и напитки. Сред евакуираните ни граждани има деца. Те са добре.

Двама българи са настанени в лечебно заведение на остров Корфу, един от тях е интубиран, другият е в стабилно състояние.

Днес се очаква българите да бъдат транспортирани до Игуменица, а от там да продължат пътуването си до Италия или да се завърнат в България.

Министерство на външните работи оказва съдействие по всички възможни начини на сънародниците ни, тъй като част от тях са без документи, изгорели са на борда на ферибота, увери зам.-министър Петрова.

Един от спасените ни сънародници от опожарения ферибот в Йонийско море разказва пред bTV, че когато е влязъл с останалите пътници навътре в морето със спъсителните лодки, са видели как корабът изведнъж пламва.

По думите на Павел Атипов на кораба е имало 130 българи. Часове наред продължила спасителна операция, организирана за един от българите, който заедно с турски гражданин беше блокиран на товарната палуба.

"В 4.25 часа някъде влезе екипажът по каютите, събуди ни и каза, че има пожар. Излязохме на палубата. Опитаха се да угасят пожара, но явно се успяваха. Качиха ни в спасителните лодки на кораба. Действаха много бързо.", разказва Атипов.

По думите му, са били евакуирани за около 40 минути. Първоначално видели пламъци на кораба. "Мислехме, че бързо ще угасят пожара, но явно нещата станаха сериозни", допълва мъжът. Той очаква днес да се придвижи до България с автобус.

От МВнР откриха телефонна линия за семействата на пътниците от запалилия се ферибот."Българските граждани могат да потърсят актуална информация за своите близки, пътували на ферибота „Юрофери Олимпия“, на който избухна пожар, на следния телефон в Ситуационния център на МВнР: 02 948 3051", съобщават от външното ни министерство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: фериботпожар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за съжаление надали ще ги намерят живи, както при предишното запалване 2014 г. 10 човека, абсолютно един косъм не откриха от тях
5
2
 
4
 
! Отговори
мууу преди 2 години
Пенкеее, много си неграмотнааа.. Връщай се да пасеш козите, не се прави на новинар!
4
0
 
5
 
! Отговори
mamma mia преди 2 години
спъсителните, redaktori i korektori nqmate li? SRAMOTA
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
6 ти .Гледай си Диариябекура и не казвай кой какво.Ясен си като бял ден ,необразован и пишеш на латиница.
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
bulgarchetata ste se izbiviat i izpoiadat edno s drugo pri voina v bg, ama nato gi darji zdravo varzani na kitaiski sindjir da ne se izpohapiat tea komunisticheski pesove i kuchki
1
7
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Някакъв слугинаж, как какво са правили?!