България първа в Европа по тютюнопушене, надминахме и гърците

Населението ни застарява, никой не учи младите хора как да живеят здравословно
5 сеп 2022 13:45, Елка Василева
89
България първа в Европа по тютюнопушене, надминахме и гърците
Снимка: архив, БГНЕС

България е на първо място по тютюнопушене в Европа, като страната ни вече е надминала дори Гърция, която доскоро беше първа. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА д-р Гергана Гешанова – председател на Коалиция за живот без тютюнев дим, която заедно д-р Маша Гавраилова – председател на Сдружение "България без дим", и Павел Антонов, PhD от фондация "БлуЛинк", започват гражданска мисия за ангажиране на политическите сили с проблемите, предизвикани от употребата на тютюневи и свързани с тях изделия в България.

Още по темата
В рамките на мисията доброволци и членове на екипа на Коалицията за живот без тютюнев дим ще посетят щабовете на кандидатите за народни представители и ще ги запознаят с исканията на гражданското общество за противодействие на тютюнопушенето.  

Гергана Гешанова припомни, че страната ни е на първо място по смъртност в Европа. Населението ни застарява и никой не учи младите хора как да живеят здравословно, така че да не се разболяват, посочи тя.

Гешанова алармира, че една четвърт от 16-годишните младежи пушат.

България още през 2006 г. е подписала, заедно с още над 180 страни, Рамковата конвенция за контрол на тютюна. Оттогава са минали 16 години и страната ни отдавна е трябвало да приложи всичко по тази конвенция. Ние обаче вършим само това, което ЕС ни притиска да свършим по отношение на тютюнопушенето, каза Гешанова. Няма инициатива и стремеж държавата да направи нещо, за да подобри здравословното състояние на хората в България, констатира тя заедно със своите колеги.

Те настояват България да си изпълни задълженията по Рамковата конвенция. Затова и екипът на гражданската мисия вече се среща с представители на политическите сили, които се борят да влязат в парламента. Повечето от партиите са заложили в програмите си мерки, свързани със здравеопазването и тютюнопушенето, но от организациите за борба с този порок имат няколко важни искания.

На първо място е ликвидирането на външната реклама на тютюневи изделия. Нашата страна е от останалите 3-4 страни в Европа с билбордове на тютюневи изделия. Законът у нас го разрешава, а това трябва да се промени спешно, смятат лекарите. Все още в магазините тютюневите изделия са изложени на видно място, най-често зад касата, което на запад не е така, защото хората се подсещат да си закупят цигари или други изделия от тютюн.  Поставянето на реклами на видно място е недопустимо, ако ние държим на здравето на нацията си, коментира д-р Гешанова.

Според нея и колегите ѝ трябва да се забрани спонсорството на компаниите за тютюневи изделия. Никъде на запад не се рекламира в какви каузи и кампании участват компаниите за тютюневите изделия. По официални данни продуктите, които тези компании предлагат на пазара, убиват половината от своите ползватели.

От екипа за граждански натиск настояват още в контрола на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да се включат повече органи като полицията например, както е в Западна Европа. Районните здравни инспекции, ангажирани с проверките, разполагат с много малко служители, които не могат да контролират ефективно.

Не на последно място специалистите настояват за увеличаване на акциза върху тютюневите изделия, което е мощен фактор за ограничаването на тютюнопушенето. Увеличи ли се цената на цигарите, първо по-уязвимата част от населението ще реши да не пуши, посочи Гергана Гешанова.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А че сме последни по заплати и качество на живот? Нещо там да кажат?
56
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво да очакваме от страна, която дава 90% от парите за селско стопанство на тютюнопроизводителите? Ама нали са гласоподаватели за ДПС, та си им дават. Иначе сме големи борци против пушенето.
55
1
 
14
 
! Отговори
нали сте преди 1 година
чували всички за връзката между слабата държава и качеството на народа и?
54
5
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Не може да бъде! След 12 години управление на Винету да сме най-зле със спорта и първи по тютюнопушене! Не може да бъде!Това Винету никога не би го допуснал!Та той е каратист и сикаджия и футболист. Майтапа настрана един познат е бил лично при Винету преди години.Разказа ми, посреща ни с една пура в устата, облегнал се на един стол. Вика ми, все едно виждаш шефа на Мафията с пура в устата. Искали му услуга за една църква да се довърши. Вика набра телефона си и веднага заповяда на един бизнесмен
53
3
 
4
 
! Отговори
До колкото преди 1 година
Това английските учени ли са го доказали? Смях.
52
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Все още в магазините тютюневите изделия са изложени на видно място, най-често зад касата, което на запад не е така, защото хората се подсещат да си закупят цигари или други изделия от тютюн." Цялата тази работа е едно голямо лицемерие. Цигарите са 100% вредни и без никаква полза за човешкият организъм а са разрешени за продажба.От друга страна тревата, която е напълно забранена в България има медицински доказани ползи при някои състояния.Това ако не е парадокс.
51
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вейпче бате ...
50
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре сиктир само ше и каате ко ша праяя и ко няма праяяя яяяяяя сиктир от тука ве ей ше ва трепа ве еййй
49
3
 
6
 
! Отговори
123 преди 1 година
Негативна ли е класицията ТОП сме, положителна ли е ... дъното сме ... няма да се оправим скоро :((
48
1
 
3
 
! Отговори
димо преди 1 година
ура!
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сдружение "България без дим", фондация "БлуЛинк" ... Вие как се намерихте?
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Случай с познат на майка ми - дъщеря му пуши от 13-14 годишна, и учи във френската, където ми се хвали, че била приятелка с учителите и заедно пуши ли... и на 16 вече кашля като дългодишен пушач, има ли смисъл да продължавам да обяснявам докъде сме си докарали държавата?
45
7
 
6
 
! Отговори
колкото преди 1 година
по-изостанала една страна, толко по-голям броя на пушачите в нея - научно доказан факт
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кимон Ееее, ти ли си другия, бе?
43
8
 
6
 
! Отговори
Кимон преди 1 година
Затова никакво безплатно здравеопазване не трябва да има. Като си избрал да си болен - няма другите да плащат за теб.
42
1
 
3
 
! Отговори
ей го 38 преди 1 година
все едно да спориш с плоскоземец дали е плоска земята
41
1
 
5
 
! Отговори
българин преди 1 година
До Що за тъпизъм Тези, които четат книги на телефона, определено не ги схващат по същия начин. Явно само ти не си го разбрал. И си закъснял с информацията, че пристрастените към смартфони много не обичат четенето на книги. А ти си чети само на телефона и така...
40
2
 
15
 
! Отговори
вижда се преди 1 година
Роба пуши и пие за да забрави как робски живее !!Това е жалката истина !!
39
1
 
6
 
! Отговори
Demonaz преди 1 година
Цигаритеи и алкохола просто са легални наркотици. Кой разбрал,разбрал. Тука пак бълнуват за хитлерист по коментарите,а самия той е водил кампания против цигарите. Четете и не пишете глупости.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина е заядлив т ъп и озлобен нормално е да пуши нерваците пушат