България първа в Европа по тютюнопушене, надминахме и гърците

Населението ни застарява, никой не учи младите хора как да живеят здравословно
5 сеп 2022 13:45, Елка Василева
89
България първа в Европа по тютюнопушене, надминахме и гърците
Снимка: архив, БГНЕС

България е на първо място по тютюнопушене в Европа, като страната ни вече е надминала дори Гърция, която доскоро беше първа. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА д-р Гергана Гешанова – председател на Коалиция за живот без тютюнев дим, която заедно д-р Маша Гавраилова – председател на Сдружение "България без дим", и Павел Антонов, PhD от фондация "БлуЛинк", започват гражданска мисия за ангажиране на политическите сили с проблемите, предизвикани от употребата на тютюневи и свързани с тях изделия в България.

Още по темата
В рамките на мисията доброволци и членове на екипа на Коалицията за живот без тютюнев дим ще посетят щабовете на кандидатите за народни представители и ще ги запознаят с исканията на гражданското общество за противодействие на тютюнопушенето.  

Гергана Гешанова припомни, че страната ни е на първо място по смъртност в Европа. Населението ни застарява и никой не учи младите хора как да живеят здравословно, така че да не се разболяват, посочи тя.

Гешанова алармира, че една четвърт от 16-годишните младежи пушат.

България още през 2006 г. е подписала, заедно с още над 180 страни, Рамковата конвенция за контрол на тютюна. Оттогава са минали 16 години и страната ни отдавна е трябвало да приложи всичко по тази конвенция. Ние обаче вършим само това, което ЕС ни притиска да свършим по отношение на тютюнопушенето, каза Гешанова. Няма инициатива и стремеж държавата да направи нещо, за да подобри здравословното състояние на хората в България, констатира тя заедно със своите колеги.

Те настояват България да си изпълни задълженията по Рамковата конвенция. Затова и екипът на гражданската мисия вече се среща с представители на политическите сили, които се борят да влязат в парламента. Повечето от партиите са заложили в програмите си мерки, свързани със здравеопазването и тютюнопушенето, но от организациите за борба с този порок имат няколко важни искания.

На първо място е ликвидирането на външната реклама на тютюневи изделия. Нашата страна е от останалите 3-4 страни в Европа с билбордове на тютюневи изделия. Законът у нас го разрешава, а това трябва да се промени спешно, смятат лекарите. Все още в магазините тютюневите изделия са изложени на видно място, най-често зад касата, което на запад не е така, защото хората се подсещат да си закупят цигари или други изделия от тютюн.  Поставянето на реклами на видно място е недопустимо, ако ние държим на здравето на нацията си, коментира д-р Гешанова.

Според нея и колегите ѝ трябва да се забрани спонсорството на компаниите за тютюневи изделия. Никъде на запад не се рекламира в какви каузи и кампании участват компаниите за тютюневите изделия. По официални данни продуктите, които тези компании предлагат на пазара, убиват половината от своите ползватели.

От екипа за граждански натиск настояват още в контрола на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да се включат повече органи като полицията например, както е в Западна Европа. Районните здравни инспекции, ангажирани с проверките, разполагат с много малко служители, които не могат да контролират ефективно.

Не на последно място специалистите настояват за увеличаване на акциза върху тютюневите изделия, което е мощен фактор за ограничаването на тютюнопушенето. Увеличи ли се цената на цигарите, първо по-уязвимата част от населението ще реши да не пуши, посочи Гергана Гешанова.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
3
 
! Отговори
Що за тъпизъм преди 1 година
Че кое ри пречи да четеш книги от телефона а не от книга
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страната ни е на първо място по смъртност в Европа заради хубав, спокоен живот на българите през последните 33 години и качествено здравеопазване. Вече сме подредени и класифицирани в електронни досиета и лекувани даже по телефон.
35
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЪЛГАРИНАТ МРЕ ОТ СТРЕС, СТИГА С ФАЛШИФИКАЦИИТЕ! И ЗА КОВИДА КОГА ЩЕ СИ ПРИЗНАЕТЕ ФАЛШИФИКАЦИИТЕ? В САЩ ВЕЧЕ СИ ПРИЗНАХА!
34
5
 
3
 
! Отговори
първа и по преди 1 година
смъртност, но тва няма нищо общо ако питате ***,антиваксите и протрашоистите
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕ МИСЛЕТЕ, ЧЕ УФЦЪТА СЕ Е ЗАГРИЖИЛА ЗА ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА В! В ТАЯ БЕЗХАБЕРНА ДЪРЖАВА ТВА Е НОНСЕНС! СИГУРНО ХЪРКА НА РАБОТА! ПРОСТО ИСКА КАТО ХИТЛЕР ДА НИ СЛОЖИ ЧЕТАЛА НА ВРАТА!
32
1
 
9
 
! Отговори
българин преди 1 година
Това изобщо не е най-лошото! Млади хора почти не стъпват в библиотеките, а за четене на книги и дума не става. Смартфон по цял ден и после не можели да мислят... Това е напълно закономерно. Впрочем глобалисткият елит приучва децата целенасочено към такъв начин на живот, за да оглупеят после и да бъдат покорни. Това е безболезнено поробване, което е и най-лесно.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Измираме най - много обезселяваме се, а пък цените на имотите стоят едни и същи. Как имотите са толкова скъпи като 3 милиона ги няма и за тези 30 години се издигнаха сгради които да осигурят място поне за още 1 - 2 милиона население, ако не и повече.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАКЪДЕ БИЕ : "е включат повече органи като полицията например"- СТАРИЯТ НАЦИСТКИ НОМЕР С БЛАГОВИДНИЯ ПРЕДЛОГ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ДОБРО - ДОСЕГА НИ ГОНЕХА КАТО КОМУНИСТИ ЗАРАДИ КОВИД, СЕГА ДА НИ ПОГНАТ И ЗА ДРУГИ ГЛУПОСТИ МИЛИЦИОНЕРИТЕ!
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТАЯ ДРУГАРКА В ПРЕДИЗБОРНА СИТУАЦИЯ КАК Я ВИЖДА ТАЯ МЯРКА? ДА ИЗЛЕЗЕ И ДА КАЖЕ ОТ КОЯ ПАРТИЯ Е?
28
2
 
10
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 1 година
Абе жената като пече чушки на двора, комшийката мрънка, че й миришело, ама като влезеш у тях, мирише на цигари та са нетрай...Инак, я бива бе! Веднъж жената беше ми са ядосала и вика-Ша видиш жена в кревата на кукуво лято... А пък комшийката са обажда през оградата-Ку-кууу, ку-кууу... Симпатяга бе, пък и дашна
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСЕ ТАКИВА ФАШИСТИ ГЛЕДАТ ДА УПРАЖНЯВАТ БЕЗКОНТРОЛНА ЗДРАВНА ВЛАСТ- НОМЕРЪТ С КОВИДА МИНА И СЕГА ПО ВСИЧКИ НАЧИНИ ПОЛЗВАТ ИЗПРОБВАНОТО.
26
5
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
До Albi, отиди и блъскай някоя боксова круша :) Разходи се в гората! Направи една силов трениворка ..... и стресът е забравено усложнение :) Пък и накрая си в добро настроение, а не с махмурлук :)
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МРЪНКАТ ЗА ОЩЕ ХРАНТУТНИЦИ ХРАНТУТНИЦИТЕ! КИБИЦИТЕ В ЗДРАВНАТА ИНСПЕКЦИЯ ВЕЧЕ ИМАТ ПРАВОМОЩИЯ НА СС В НАЦИСТАК ГЕРМАНИЯ И ПАК ИМ Е МАЛКО! УСТАНОВИХ ГО, КАТО СЕ РАЗБОЛЯХ ОТ КОВИД - НЕ СТИГА ,Ч Е СИ БОЛЕН, А ТЕ ТРЕТИРАТ АКТО ПРЕСТЪПНИК!
24
5
 
3
 
! Отговори
преди 1 година
Последно място в ЕС по четене, математика и природни науки според независимите оценявания на учениците. Какво очаквате от неграмотници?
23
1
 
0
 
! Отговори
Правилно преди 1 година
до 19 Който е гласувал е ***!
22
2
 
7
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Е нормално, толкова стрес и тормоз. Единствено с цигари и алкохол се лекува бългрина. По-добре ли ще е да ходи при разни психолози с купени дипломи, психиатри да изписват още по-вредни хапчета.
21
1
 
16
 
! Отговори
ъъъ преди 1 година
На никого не му дреме пушим ли или не. За акциза става въпрос.
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През деня пуша рядко. Сутрин например повечето хора пият кафето с цигара пък аз не паля с кафето. Рядко прекалявам с алкохола но веднъж седна ли да пия пуша като комин.
19
3
 
14
 
! Отговори
бачкатор преди 1 година
Това е нормално. В България са и най-големите маргинали и лишени от мозък хора!
18
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още една грантаджийка, която вместо да иде у билата и да провери качеството на стокита от първа необходимост се занимава с глупости.