България първа в Европа по тютюнопушене, надминахме и гърците

Населението ни застарява, никой не учи младите хора как да живеят здравословно
5 сеп 2022 13:45, Елка Василева
89
България първа в Европа по тютюнопушене, надминахме и гърците
Снимка: архив, БГНЕС

България е на първо място по тютюнопушене в Европа, като страната ни вече е надминала дори Гърция, която доскоро беше първа. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА д-р Гергана Гешанова – председател на Коалиция за живот без тютюнев дим, която заедно д-р Маша Гавраилова – председател на Сдружение "България без дим", и Павел Антонов, PhD от фондация "БлуЛинк", започват гражданска мисия за ангажиране на политическите сили с проблемите, предизвикани от употребата на тютюневи и свързани с тях изделия в България.

Още по темата
В рамките на мисията доброволци и членове на екипа на Коалицията за живот без тютюнев дим ще посетят щабовете на кандидатите за народни представители и ще ги запознаят с исканията на гражданското общество за противодействие на тютюнопушенето.  

Гергана Гешанова припомни, че страната ни е на първо място по смъртност в Европа. Населението ни застарява и никой не учи младите хора как да живеят здравословно, така че да не се разболяват, посочи тя.

Гешанова алармира, че една четвърт от 16-годишните младежи пушат.

България още през 2006 г. е подписала, заедно с още над 180 страни, Рамковата конвенция за контрол на тютюна. Оттогава са минали 16 години и страната ни отдавна е трябвало да приложи всичко по тази конвенция. Ние обаче вършим само това, което ЕС ни притиска да свършим по отношение на тютюнопушенето, каза Гешанова. Няма инициатива и стремеж държавата да направи нещо, за да подобри здравословното състояние на хората в България, констатира тя заедно със своите колеги.

Те настояват България да си изпълни задълженията по Рамковата конвенция. Затова и екипът на гражданската мисия вече се среща с представители на политическите сили, които се борят да влязат в парламента. Повечето от партиите са заложили в програмите си мерки, свързани със здравеопазването и тютюнопушенето, но от организациите за борба с този порок имат няколко важни искания.

На първо място е ликвидирането на външната реклама на тютюневи изделия. Нашата страна е от останалите 3-4 страни в Европа с билбордове на тютюневи изделия. Законът у нас го разрешава, а това трябва да се промени спешно, смятат лекарите. Все още в магазините тютюневите изделия са изложени на видно място, най-често зад касата, което на запад не е така, защото хората се подсещат да си закупят цигари или други изделия от тютюн.  Поставянето на реклами на видно място е недопустимо, ако ние държим на здравето на нацията си, коментира д-р Гешанова.

Според нея и колегите ѝ трябва да се забрани спонсорството на компаниите за тютюневи изделия. Никъде на запад не се рекламира в какви каузи и кампании участват компаниите за тютюневите изделия. По официални данни продуктите, които тези компании предлагат на пазара, убиват половината от своите ползватели.

От екипа за граждански натиск настояват още в контрола на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да се включат повече органи като полицията например, както е в Западна Европа. Районните здравни инспекции, ангажирани с проверките, разполагат с много малко служители, които не могат да контролират ефективно.

Не на последно място специалистите настояват за увеличаване на акциза върху тютюневите изделия, което е мощен фактор за ограничаването на тютюнопушенето. Увеличи ли се цената на цигарите, първо по-уязвимата част от населението ще реши да не пуши, посочи Гергана Гешанова.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пушачите плащат много за цигари и минимално за медицинско осигуряване или почти нищо!
16
3
 
8
 
! Отговори
.. преди 1 година
всеки народ си заслужава съдбата..
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 12 - да аз като спрях да пуша цигари си купих лампи и почнах да си гледам растения в нас. Супер е да си независим.
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека си оставим пушенето. Не е нормално да се умира само от ковид и постковидни болести и усложнения.
13
1
 
1
 
! Отговори
я па теа преди 1 година
Бегом на тръстиката и не гледай в канчето на началника.
12
3
 
6
 
! Отговори
х преди 1 година
Легализирайте марихуната поне да имам едно био нещо в тоя живот - всичко друго е тотал *** от години
11
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз лично пуших от 14 до 26 годишен. Последните 5 години пуших по 2 кутии на ден. Често ме питат как спрях да пуша и подарявам разковничето на всеки - Пеевски купи Булгартабак и започнах да виждам всяка цигара като донорство в джоба на мутрите, а след като го продаде на Бритиш-Американ тобако знаех, че или спирам да пуша или се превръщам в национален пледател. Е, вече 6 години не докосвам. Всеки наркотик е въпрос на личен избор и начина на мислене определя дали ще бъдем зависими или свободни.. ;)
10
2
 
21
 
! Отговори
То да е само това! преди 1 година
Алкохол, цигари, гнусна храна, захаросани напитки и мързел на дивана. Отиваш на плажа и около теб само тюлен. А е нужно малко, ама наистина малко усилие :) Родителите да се осъзнаят и да започнат да обучават децата си на важните и нужни умения. Образованието в България е съсипано! Не чакайте разни дебели лелки да ги научат на полезни неща. Бъдете вие будители за децата си! Не чакайте на тази парцалива държава!
9
11
 
10
 
! Отговори
Мене преди 1 година
Като сте лишили едни хора от елементарни качество на живот им остава само да пушат .
8
1
 
8
 
! Отговори
Алкохолик преди 1 година
И като се има предвид, че сме и на 1во място по употреба на домашен алкохол и нещата стават много интересни
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От хубав живот сме пушаци, алкохолици и наркомани
6
14
 
12
 
! Отговори
Катя преди 1 година
Никой не може да ме убеди, че е интелигентен ако пуши. Просто няма логика.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пушенето вреди.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това от много информиран, хубав и спокоен живот. Слабохарактерни хора...
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То има и лекари, които пушат, какво остава за младежите и останалите. Смятай...
2
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление самата истина. Сутрин на тълпи вървят жени и пушат - това го няма никъде по света
1
3
 
21
 
! Отговори
истината преди 1 година
За алкохола нещо да кажат? За вредните храни, за сладкото, за изкуствените подсладители, за маргарина, за бутилираната вода, и т. н.