Плашещ ентусиазъм: С доход от 2000 лв. купуват жилища с кредит от 100 000 €

Строителен предприемач: Масовият купувач на имоти рискува много
8 ное 2022 13:38, Анисия Иванова
256
Плашещ ентусиазъм: С доход от 2000 лв. купуват жилища с кредит от 100 000 €
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Несигурността и неясното бъдеще изискват много повече разум, информация, анализ и премисляне на нещата. Човек първо трябва да си гарантира жизнения стандарт и едва тогава да предприема действия на имотния пазар. Това заяви инж. Пламен Андреев, управител на строителна компанията, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Сега се купува много на масовия пазар на жилища. Не мога да си обясня как хора с нетни доходи от 1800-2000 лв. и събрани от мама и тате 20 000 - 30 000 евро, отиват да купуват апартамент и вземат кредит по 100 000 евро“, каза гостът.

"Не мога да си обясня големия ентусиазъм на масовия купувач, който няма достатъчно финансова стабилност, който няма в джоба си поне половината пари за апартамента. Не мога да си обясня защо тези хора рискуват толкова много.“

Пламен Андреев няма точен отговор и на въпроса дали в следващите години ще се стигне до ситуация, при която ще има замразени строежи и незавършени сгради, както се случи след настъпването на финансовата и икономическа криза през 2008 г.

Вероятно ще има процес на пречистване на пазара, защото в него влязоха много случайни предприемачи, както стана през 2008 г. Това ще върне пазара в нормални и устойчиви нива, обясни събеседникът.

Инж. Андреев сподели, че на конференцията BalREc 2022 преди дни банкери са обяснили как догодина не се очакват драстични промени в условията за кредитиране и лихвите няма да растат бързо. Обяснението – българските банки са стабилни и е нужно време решенията на ЕЦБ да бъдат отразени в кредитната им политика.

"Добре, нека следващата година бъде красива и добра, но по-следващата каква ще е? А годината след това? Какво става, когато банките променят условията си? Моят съвет към хората е: „Не гледайте как са нещата сега!“, категоричен е гостът.

2022-а е много сложна година за строителните предприемачи заради постоянното надбягване с увеличения на цени, промяна на условия за доставки, търсене на материали и изпълнители, заяви Пламен Андреев.

За последната година и половина строителната себестойност на жилищните обекти се увеличи близо два пъти, а маржовете на печалба паднаха, каза предприемачът.

"Ние променихме инвестиционната си програма и разширихме етапа, който изпълняваме в момента, за да изпреварим увеличението на цените на материалите. Другата мярка, която предприехме с цел оптимизация, е да се снабдим предварително с голяма част от материалите, вкл. за следващите етапи на проекта. Става въпрос за материали, които могат да бъдат складирани – алуминиеви профили, изолационни материали, асансьори“, допълни Андреев.

Строителен предприемач съм повече от 30 г., но в момента не бих започнал нов проект, признава Пламен Андреев. Трябва да си направя сметките при тези обстоятелства и докато не ми се изяснят нещата, не бих предприел нещо ново. Ако има проблем, това няма да се отрази само в ипотечното кредитиране за гражданите, но и в корпоративното кредитиране за предприемачите, добави той.

Би било нормално да има възможност за индексация на цената на жилището, заложена в предварителния договор - с темпа на поскъпване на строителните материали. Но купувачите в България не възприемат такава практика, затова не я прилагаме, обясни инж. Андреев.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още по темата: Bloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
0
 
! Отговори
Данчо преди 1 година
Така е, защото българите си нямаме представа от икономика! Навремето при социоализЪма/комунизЪма ни учеха, че комунистическата икономика се развивала по съвсем други закони от капиталистическата и трябваше да бъдем "Винаги верни на Партията!" и че "Партията ще се грижи за нас!" Затова сега с 1,800 лв. месечно вземаме кредит за 200,000 лв. И ще загубим всичко...
201
0
 
0
 
! Отговори
ьааьа преди 1 година
До АманНа база, че си свободен. БГ е най-свободната държава.
200
0
 
0
 
! Отговори
ьаьааь преди 1 година
Наемите ще растат, жилищата ще растат. Kойто не може да смогне, да ходи на соцялни да живее в Германиа . UK USA.. . в БГ е максималният капитализъм сега.
199
0
 
0
 
! Отговори
ьаьаьа преди 1 година
Аз си го обяснявам. Просто нямат избор. Алчността на хората( продавачите,банките. .. ) е безгранична и ако не рискуваш умираш.
198
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента сме тричленно семейство, на 600 лв наем в апартамент който струва на пазара 130 000 евра, за да го купя трябва 20 години да плащам по 1000 лв на месец и то само за главницата, без лихвите! Е ние кога ще живеем? Или да си плащаме за "собствено" жилище и 20 години да ръфаме банички! Младостта да ти мине в пестене, кога да живеем, на дърти години ли, мани тая работа. Сега и двамата работим, тия 600 лв не ги усещаме.
197
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до балъччето 226, тия врели некипели с "да остане за децата" са някакви бабешки соц убеждения. Нямаш относителната сигурност за 30 години напред, както беше по соца. С кредита си вързан директно, а с наема ако стане напечено винаги можеш да се свиеш и в по-малък апартамент, на по-малък наем. Освен това ако се сгивнят нещата цялостно, наемите ще паднат също, нооо кредита винаги ще си е кредит.
196
1
 
5
 
! Отговори
Банкер преди 1 година
Народът продължава да тегли кредити, но явно не следи какво се случва в САЩ, където средната лихва е вече близо 6%. Това е над два пъти по-високо от средната лихва във България в момента. Което означава, че скоро и тук лихвите ще се увеличат осезаемо, което ще доведе до значително увеличение и на вноските по кредитите. При тази несигурност трябва да си напълно невменяем да купиш апартамент с ипотечен кредит с цел инвестиция.
195
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да, с такива доходи предпочитам да плащам за собствено жилище, отколкото за наем. Така поне ще остане нещо за децата ми. Все тая дали ще живеят или не в жилището.
194
1
 
3
 
! Отговори
Донop йok преди 1 година
Никакви високи заплати не чакайте - всички пари в тази държава са предназначени за пенсионери, социално слаби и мързеливи! Благодарете на младите комунисти от Продължаваме Подмяната! Айде бе, ще им работя,...при майка с 2000 лв. пенсия!
193
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купуват апартаменти защо мислят, че с това ще запазят мръсните - препрати пари за еврозоната. Но няма да се получи. Ще загубят от тия сделки след време . Просто ще останат имотите празни и ще останат тежестите , за ремонта, инфлация, няма кои да купува както е сега. Хората се ориентират към къщи / малки, големи/ край града
192
3
 
36
 
! Отговори
Аман преди 1 година
Тези строителчета правят свръхпечалби от един апартамент! Ако не са толкова нахални , хората ще могат да си позволяват да си купят жилище! Много интересно как 2- стаен апартамент излиза 60 000 евро в Гърция или Испания, а в София 100 000! На база какво?
191
13
 
14
 
! Отговори
Готин преди 1 година
Много *** народ гази българската земя. Едни си мечтаят да купят имоти когато станат "евтини". Други залагат на "спукан балон", че тогава да се облажат. А, трети считат, че са луди тези които купуват на тези цени. И всички не мислят какво си пожелават. Истината е, че докато има потребление на стоки, нещата са ОК! Спре ли да има купувачи, тогава сме в хиперинфлация и парите нямат стойност. Стойността на нещата не се измерва в "хартия"!!! Когато един апартамент струваше 800$, всички бяха гладни.
190
3
 
39
 
! Отговори
Ива преди 1 година
Декември в САЩ основната лихва ще стигне 5%... ипотеките са по 7.5% в момента...ФЕД колкото повече вдига, толкова повече ЕЦБ ще издиша...8-10% лихва? иде и няма да мръдне...вижте лихвите до 2008 какви са били...аз помня 8-9% по ипотеките в БГ преди 2008... А ЕЦБ може като ФЕД всеки месец по 1% да дигне ако го закъса...повечето няма да са разбрали от къде им е дошли.. след 6 месеца ще живеем в друг свят.
189
1
 
22
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 година
Теглете , теглете не 100 хиляди по 1 милион ,кой колкото може и колкото пъти може .
188
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тр няма да спрат с лихвите, но няма да спрат и с печатането. Или мислите, че на Гърция и Италия има кой данкупува облигациите?!? Ако не е ЕЦБ, щяха да са фалирали отдаена. Купуват книжа дори на Германия. Не могат да спрат да го правят. :-) Вдигането на лихвите е кьорфишек. Няма да ги вдигнат много, защото това също е фактор за фалит на държави. :-) Както казах, подготвили са ни хиперинфшация.
187
6
 
15
 
! Отговори
Гого преди 1 година
Нека да купуват, след 2-3 години ще се облажим за тяхна сметка, както беше след 2008
186
1
 
6
 
! Отговори
до228 преди 1 година
Е, и 1.3 са с кредити което е достатъчно да стане голямо БАУУ
185
10
 
1
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
До до 110Глупости, 2/3 от сделките в София за последните 3 месеца с в КЕШ.
184
3
 
19
 
! Отговори
До 226 преди 1 година
И палъл и Легард казват че няма да спрат с вдигането на лихви. САЩ вече прилага QT ЕЦБ ще започне от март или април. Няма да спрат или до рецесия или до спад на инфлацията
183
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво пише в комюникетата на ФЕД и ЕЦБ? Че ще спрат да изкупуват облигациите на Италия ли? Или САЩ ще спре да заема?!?