През 2023 г.: Стоките по-скоро ще поскъпват, доходите ще растат

Двуцифрената инфлация у нас изяде спестяванията на хората
28 дек 2022 11:36, Елка Василева
185
През 2023 г.: Стоките по-скоро ще поскъпват, доходите ще растат
Снимка: архив, БГНЕС

“Със сигурност стоките по-скоро ще поскъпват. Едно ходене на пазар, ако преди е било за 20 лв., сега е за 50 лв. Не може да очакваме цените да тръгнат надолу. Те ще запазят високите си нива, а доходите ще ги догонват. По-скоро бихме очаквали повишаване на доходите, отколкото намаление на цените”, каза банкерът Левон Хампарцумян пред bTV.

Още по темата
Той подчерта, че ръстът или спадът на инфлацията има два сценария.

"Единият е, че вече сме минали един остър пик на инфлацията, като при някои стоки достигна 20% и догодина ще има успокоение. Или ще има по-продължителен период на инфлация - около 5-6%, и отново ще тръгне затихване, само че по-бавно. Дали ще спадне по-рязко през 2023 г., или ще имаме две-три години, в които ще спадне по-бавно - и двете предположения имат основания", каза Хампарцумян.

Той бе категоричен, че двуцифрената инфлация у нас изяде спестяванията на хората. “За съжаление това е и една от нейните цели. Има хора, чиито доходи бързо догонват инфлацията. Има и хора, при които това не се случва. Обикновено доходите догонват инфлацията с известно закъснение. Едно от нещата, които човек може да направи, е да се откаже от нещата, които не са му необходими. Това обаче, ако стане по-масово, води до стагнация и рецесия”, добави Хампарцумян.

Според него вместо хората да спестяват, те купуват жилища.

“Ако купуваме жилище за собствено потребление, няма голям риск. Ако сме купили имот с цел инвестиция, то би било имало проблем със спада на цените”, каза финансистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
2
 
9
 
! Отговори
До116 преди 1 година
Пишльооо,средните заплати в IT сектора са около 5-6 хиляди месечно,заплати над 13-14 бона се броят на пръсти,намери си друго място и друга аудитория да се праскаш с тия доходи от 18+ бона на месец!!!!
101
0
 
4
 
! Отговори
до 121 преди 1 година
Ох, миличък. Мерси за съвета, не го знаех. Прочее, от 11 години въртя пари по фондове и под 4% не съм падал. Особено след войната високорискови фондове ми носят по 40% доходност. По време на КОВИД кризата ви писах да купувате акции на Амазон, Нетфликс и Тесла, пляскахте минусите, докато аз имах оново 40% доходност. Седнал да ми говори за банкови такси и данъци... Мале, мале. Благодаря за съвета още един път. Можеш да го обсъдиш и с дебелаците пред блока.
100
3
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До до 113баец, ти кълвеш и на гола кука. ако изобщо си направил нещо подобно, а не си подслушал кво говорят на сервитутката в барчето, значи не си чел с какво се обвързваш. а "сигурната доходност" не включва данъци и банкови такси за "поддръжка". поръчай още една пещерска и не подрипай барабар петко с мъжете
99
1
 
6
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
до сега не съм чул като растат числата да се увеличава покупателната способност, но щом арменец, затрил четири-пет банки го казва, ще да е така.
98
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да продадеш държавна банка , на която после да станеш директор - класически конфликт на интереси. Само за това наглярът от снимката трябва да лежи поне 5 години.
97
5
 
3
 
! Отговори
до 113 преди 1 година
Да го кажем така. Средната нотариална такса за жилище, което съм закупил, е 12000лв.. Какво си мисли анонимник от интернет не ме вълнува. Лек жокер давам- всичко е ипотекирано, което прави укриването на данъци невъзможно. Защо е ипотекирано? Защото лихвата е 1.8% фиксирана за 15 години, а парите носят сигурна доходност 4.2% и нагоре.
96
1
 
6
 
! Отговори
до 113 преди 1 година
Абе ти си като оня бивш политик с осемте апартамента. Декларира ги, и всичко излезе законно. Или като оня съдия, който декларира,че е купил двуетажна вила с басейн за 10 хил лв-и всимко законно-казва,че му се е случило добра сделка. Или като онзи герой, който купи апартамент по 800 евро на кв м в кв Изток-което е невъзможна цена.
95
3
 
1
 
! Отговори
до 114 преди 1 година
Както казах- непонятно за сляп по рождение какво е жълто. Едно време всички junior-и започвахме за 1200-1500лв. и с годините взимаме вече по 10 пъти повече. Кое има и кое няма си обсъждайте с роднините и приятелите ти, които не виждат по-далече от носа си и мислят как никой не може да успее.
94
2
 
9
 
! Отговори
До108 преди 1 година
Няма сектор във България в който заплащането да се увеличили 12 пъти за 12 години,всичко друго е мокри сънища и песни любовни които можеш да припяваш евентуално на твоите хлапета!
93
4
 
1
 
! Отговори
do 111 преди 1 година
Към изказващи се като хора с 0 интелект и то с някаква тотална убеденост в правотата на казаното от тях винаги бих бил арогантен. Лични облаги са да те търсят да четеш лекции в университети от цял свят, прав си. Лични облаги са клиенти от цял свят да искат точно ти да им свършиш дадена работа и те чакат с месеци и години. Непонятно за сляп по рождение. Няма как да обясня на такъв човек какво е жълто, няма и смисъл.
92
5
 
1
 
! Отговори
до 113 преди 1 година
Абсолютно всичко е платено до стотинка. Няма как да дам толкова пари и да си купя на парад жилища и автомобили без да са чисти, не мислиш ли? Не търси под вола теле- няма да го намериш. У нас има една група хора, които издържаме държавата и плащаме честно и почтено всеки данък.
91
0
 
4
 
! Отговори
до 110 преди 1 година
И честно и почтено си платил данъка и осигуровките за тези доходи от криптовалути и търговия с валута, нали. Щото ако не си ги декларирал тези доходи си най-обикновен престъп ник-неплащането на данък във висок размер е престъпление. Може и да не те хванат, но това не променя,че си престъпник, ако не си декларирал тези доходи от крипто и форекс.
90
1
 
5
 
! Отговори
Ентелигенцията преди 1 година
До 106- очевидно не са те научили на много, освен да бъдеш арогантен. "IT" сектора не е някакъв мит, има видове и видове работа в него. Тук всички успели сте явно само от този сектор. "10 паралелни проекта" звучи като използване н системата за лични облаги. Кое те накара да мислиш, че аз съм *** бачкатор? Всяка опозиция за теб, означава че е някой ***? Не познаваш света драги ми смехурко, гледай си компютъра и избивай комплекси.
89
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ся ще дойдат всезнайковците как не всеки може да е ИТ. Хубаво де, не съм ИТ, пък си работя дистанционно, жена ми също и си взимаме под над 10к всеки.
88
3
 
1
 
! Отговори
до 104 преди 1 година
Още щом Швейцария реши да развърже Франка, целият офис купихме Франкове наред. Същото и с криптовалутите. Докато шкембакът пред панелката пее как било пирамида, някои си купихме автомобили, къщи и апартаменти само от криптовалути.
87
2
 
3
 
! Отговори
до 104 преди 1 година
Супер, сега очаквай посещение от НАП-за съответните данъци и осигуровки.
86
8
 
3
 
! Отговори
до 105 преди 1 година
Нормално, за 1500лв. започнах. В момента взимам около 18600лв. без бонусите и без проектите извън работата ми на заплата. Всички около мен са така, прочее. Всеки започна преди 12-15 години работа за има-няма 1000лв. и в момента взимат над 10 пъти повече. Както казах- кариерният растеж е непонятен за бачкатор, инженер със знания от 80та и подобни.
85
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имат си планове за унищожението ни и даже нагло ни ги съобщават. ... Ток, парно, студена и топла вода, газ, транспорт, хляб, хигиенни стоки, основни стоки за оцеляване бележат само драстични и неспирни цени нагоре. Всички атлантически правителства и коалиции (БСП, НДСВ, ДБ, ДПС, ПП, БВ, ГЕРБ) целенасочено са против народа.
84
8
 
3
 
! Отговори
До 102 преди 1 година
Драги ми смехурко, започнах работа за 1500лв. в ИТ сектора в израелска компания. Повече от нормално е с годините доходът ти да скочи в пъти, защото се развиваш, учиш нови неща, ръководиш сам проекти. Непонятно за функционално неграмотен бачкатор, като теб. Родителите ми? Университетски преподаватели, работели цял живот по 10 паралелни проекта и плащащи всяка стотинка данък за всеки граждански договор. Както казах- въпрос на избор дали да си беден или не. Айде кажи сега ти защо не успя?
83
0
 
5
 
! Отговори
До101 преди 1 година
Ти явно си работил съвсем без пари,щом за дванайсет години имаш дванайсет пъти по голяма заплата?

Спонсорирани публикации