През 2023 г.: Стоките по-скоро ще поскъпват, доходите ще растат

Двуцифрената инфлация у нас изяде спестяванията на хората
28 дек 2022 11:36, Елка Василева
185
През 2023 г.: Стоките по-скоро ще поскъпват, доходите ще растат
Снимка: архив, БГНЕС

“Със сигурност стоките по-скоро ще поскъпват. Едно ходене на пазар, ако преди е било за 20 лв., сега е за 50 лв. Не може да очакваме цените да тръгнат надолу. Те ще запазят високите си нива, а доходите ще ги догонват. По-скоро бихме очаквали повишаване на доходите, отколкото намаление на цените”, каза банкерът Левон Хампарцумян пред bTV.

Още по темата
Той подчерта, че ръстът или спадът на инфлацията има два сценария.

"Единият е, че вече сме минали един остър пик на инфлацията, като при някои стоки достигна 20% и догодина ще има успокоение. Или ще има по-продължителен период на инфлация - около 5-6%, и отново ще тръгне затихване, само че по-бавно. Дали ще спадне по-рязко през 2023 г., или ще имаме две-три години, в които ще спадне по-бавно - и двете предположения имат основания", каза Хампарцумян.

Той бе категоричен, че двуцифрената инфлация у нас изяде спестяванията на хората. “За съжаление това е и една от нейните цели. Има хора, чиито доходи бързо догонват инфлацията. Има и хора, при които това не се случва. Обикновено доходите догонват инфлацията с известно закъснение. Едно от нещата, които човек може да направи, е да се откаже от нещата, които не са му необходими. Това обаче, ако стане по-масово, води до стагнация и рецесия”, добави Хампарцумян.

Според него вместо хората да спестяват, те купуват жилища.

“Ако купуваме жилище за собствено потребление, няма голям риск. Ако сме купили имот с цел инвестиция, то би било имало проблем със спада на цените”, каза финансистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Европа Един Телефон - Смартфон Не може да Произведе - Естествено е Че ще Потъне като Титаник ..........ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 71 Кръчмите пията ментета и дрога а пътищата се забиват челно и КАТ ги пуска.
60
0
 
14
 
! Отговори
абе преди 1 година
асенчо нали каза че инфлацията няма да е двуцифрена , кво стана ?
59
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БНБ не прави нищо а по закон трябва да крепи лева като дигне лихвата при висока инфлация. Тогава и спестяванията няма да се топят или такава политика е удобна. Като се стопят спеставяннията ще фалират и банките и пак се връщаме в 1996 г.
58
0
 
11
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
А всичко тоа идва от САЩ..и е продължение на печатането на долари от 2007-2008 за спасяане на икономиката на САЩ,А СЕГА ЩЕ ПЛАЩА ЦЯЛИЯТ СВЯТ ЗА КРАХА НА САЩ през 2007 на Леман Брадърс..Той "забрави" да каже защо тъй е разгонена инфлацията и от кого е разгонена..иначе правилно ,да изяде спестяванията на хората за да спасят банковската система от невъвращаеми кредити с това печатане на евро от ЕЦБ 7/24 ..и кредитите които взима БНБ за да се увеличават заплати,пенсии..Италия има 2.8 трилиона дълг..
57
1
 
20
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Другият процент инфлация в бюджетите идва от факта, че работа има много, но работят пълноценно малък изчезващ процент, другото е тарикати за заплати и интриги да се чудиш как ги държат на работа да им плащат и доста голям процент мързели намерили вратички, схеми и системи да не работят, а точат бюджети вместо да работят и плащат данъци. Заради всичките тези изгубих желание за всичко. Ако можех щях да си потърся друга планета без хора.
56
0
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 1 година
Усеща се , че Европа потъва в Блатото ........
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз наблягам основно на хляба, иначе не мога да се наям.
54
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 72 Къде е това. Магзините затварят и фалират. Кръчми пият ментета. Населението се топи и е под 6 милиона като 70 % пенсионери и следващите 10- г. ще намалее под 3 милиона.
53
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 2020 чакаме *** да умре от глад ... А то кръчмите пълни, магазините с рекорден оборот ... Ба тоз *** уж ща мре от глад ...
52
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от тези 30г едни и същи измамници начело,къде ще занесете всичките кинти?2х1 и бавно ходене след вас и нас.С един милион и 1 лев,все на едно място ще се настаним.
51
2
 
7
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Доста хора си купиха къщи по селата и много също искат. Е може да е добра стратегия за близкото бъдеще защото пак идва системата пари няма действайте, всичките прасета на мезета. Политици и подобни ще имат инфлация на джоба си и спестяванията си и ще заработят за заплатка службичка за пенсия. Не могат да крадат масово. Доста ще отпаднат като предишните и пак блато докато изплуваме, а и мафиотските фирми вече няма луди да работят само за евентуално обещана заплата- преносочване в ЕС ще има.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да няма ..... За *** само сол и мизерия ... Замогна се от ЕС и реши, че е много велик .... Отивайте при *** да ядете *** ....
49
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мизерникаа русороб - българин му е малко ... Оставете го само на хляб и сол да му дойде в простатата глава умът и да спре да поддържа гнуснатаа сганнн в Кремъл ...
48
0
 
18
 
! Отговори
Боят отваря ума преди 1 година
Ще поскъпнат дебелите сопи неокастрени , заради завишеното търсене от откачени бесни сурвакари с големите шамари. Специално за сурвакане на костюмари с чантички под мишница .
47
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обръгналият българин преживял няколко занулявания ще се справи,за тридесет години толкова бой и брулене отнесохме,че не виждам какво може да ни изненада!
46
0
 
4
 
! Отговори
Някой преди 1 година
С толкова много психота знаеш ли кога ще ни излезе сметката-никога
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цебите трябва да падат а доходите растат. Нали това обещаваха 1989 и 1999 г. Лостов и другите велики икономисти на СДС ГЕРП НДСВ дянковисти юпи Хърсев професор и пр. че ще стане по-добре. Е не е и парите се обесценяват а те само цъкат лъжат и се правят на врачки.
44
1
 
7
 
! Отговори
Леополд в чизми преди 1 година
Дефлация по скоро. Цените растат и пак никой не купува. Да знаеш облоглавия че българина е корав инат закален в кризи и ще ви надгладува ,като свидетел на вашата гибел .
43
1
 
7
 
! Отговори
2023 преди 1 година
ХАЙДЕ ХАМПАРЦУЛИЙ ДА СПРЕТНЕМ ХИПЕРИНФЛАЦИЯТА - 1 ХЛЯБ ЗА 300 000 000 000 ЛВ ЕХ,ЧЕ КЕФ ЩЕ БЪДЕ !!!