През 2023 г.: Стоките по-скоро ще поскъпват, доходите ще растат

Двуцифрената инфлация у нас изяде спестяванията на хората
28 дек 2022 11:36, Елка Василева
185
През 2023 г.: Стоките по-скоро ще поскъпват, доходите ще растат
Снимка: архив, БГНЕС

“Със сигурност стоките по-скоро ще поскъпват. Едно ходене на пазар, ако преди е било за 20 лв., сега е за 50 лв. Не може да очакваме цените да тръгнат надолу. Те ще запазят високите си нива, а доходите ще ги догонват. По-скоро бихме очаквали повишаване на доходите, отколкото намаление на цените”, каза банкерът Левон Хампарцумян пред bTV.

Още по темата
Той подчерта, че ръстът или спадът на инфлацията има два сценария.

"Единият е, че вече сме минали един остър пик на инфлацията, като при някои стоки достигна 20% и догодина ще има успокоение. Или ще има по-продължителен период на инфлация - около 5-6%, и отново ще тръгне затихване, само че по-бавно. Дали ще спадне по-рязко през 2023 г., или ще имаме две-три години, в които ще спадне по-бавно - и двете предположения имат основания", каза Хампарцумян.

Той бе категоричен, че двуцифрената инфлация у нас изяде спестяванията на хората. “За съжаление това е и една от нейните цели. Има хора, чиито доходи бързо догонват инфлацията. Има и хора, при които това не се случва. Обикновено доходите догонват инфлацията с известно закъснение. Едно от нещата, които човек може да направи, е да се откаже от нещата, които не са му необходими. Това обаче, ако стане по-масово, води до стагнация и рецесия”, добави Хампарцумян.

Според него вместо хората да спестяват, те купуват жилища.

“Ако купуваме жилище за собствено потребление, няма голям риск. Ако сме купили имот с цел инвестиция, то би било имало проблем със спада на цените”, каза финансистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
6
 
! Отговори
SS преди 1 година
Преди време писах (мисля ,че беше през 2020 ) обръщайте си парите в злато ,долари,швейцарски франкове ! Идва глад ! Аз купих франкове на 1,34-1,42 лв ! Купих и евтини долари ,купих и златни кюлчета и монети ! Доларите ги продадох на печалба и купих още злато ! Парите уважаеми трябва да носят пари ,а не да стоят в банката или под дюшека !
81
3
 
13
 
! Отговори
до 101 преди 1 година
Държавен служител не носи никаква лична отговорност . По ЗОДОВ държавата отговаря. В Лидл работещите лично отговарят-ако клиент краде, кой мислиш плаща после? Държавен служител се става с връзки.Държавен служител не плаща осигуровки.Държавен служител се пенсионира с 20 заплати кеш.Държавен служител е с максимална пенсия ,без да е платил осигуровки.Държавен служител,по случая с Калина от фонд земеделие показа-че назначаването са с връзки, може с фалшива диплома.
80
3
 
4
 
! Отговори
Ентелигенцията преди 1 година
До 101 - тези врели-кипели сме ги слушали достатъчно. Къде са работили, че да взимат тавана? Има около 5 възможни професии, които са способни на това. Твоите 12 години с 12 повишения звучат като чиста лъжа или си го направил за чужда сметка.
79
10
 
3
 
! Отговори
до 97 преди 1 година
Като чета неграмотните ти писания, си ясен. Обикновен бачкатор тотално неграмотен. А да не говорим, че държавните служители са толкова нископлатени, че складов работник в Лидл взима тройно на средната заплата там. Ама айде. Прочее, моята заплата от 12 години, откакто работя, се е покачила около 12 пъти. Вече твой проблем си е, че ринеш някъде дъното. А родителите ми взимат тавана на пенсиите без да са били държавни служители. Въпрос на избор е дали ще учиш и ще успееш или не.
78
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още отсега ни подготвят за нови 200% увеличение, като само тази година усетихме 100% - та инфлация. Ако изобщо оцелеем догодина, то 2024 г.ще е крайния ужас с принудителното евро, ще се отчитат масови самоубийства на хората останали без здраве, работа, домове и доходи.
77
0
 
23
 
! Отговори
SS преди 1 година
Ами нали това е целия смисъл на инфлацията бе ? Да ви се стопят спестяванията за да може пак да се блъскате да работите ?
76
2
 
22
 
! Отговори
SS преди 1 година
Доходите на депутати,държавна администрация ,генерали,ченгета и други държавни хрантутници,може и да се покачът! Но не и на обикновенния човек ! Питам справедливо ли е генерал да взема 3400 лева пенсия ? Дори и 1000 лв са им много за това което са правили цял живот !
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХАЙДЕ ХАМПАРЦУЛИЙ ДА СПРЕТНЕМ ХИПЕРИНФЛАЦИЯТА - 1 ХЛЯБ ЗА 300 000 000 000 ЛВ ЕХ,ЧЕ КЕФ ЩЕ БЪДЕ !!!
74
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой доходи ще растат, на депутатите ли?
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 87 - Ако бяйме слишали ... Ехееееее
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 91 - що беее ...
71
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не на еврото, то е финансова и физическа гибел за обикновените хора!
70
0
 
20
 
! Отговори
SS преди 1 година
Че цените ще се покачват -спор няма ! Ама съм скептичен за доходите !
69
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само за обслужване и притежание на дебитните ни карти(защото така си получаваме скромните заплати) тези крадливи банкери ни отнемат пет хляба ежемесечно и допълнително за всяко теглени още такси. За да крадат нарочно и принудително карат хората да са клиенти на банките пирамиди обирджийски.
68
1
 
11
 
! Отговори
Д.Попов преди 1 година
Пак ще има ,,За бога братя ,не купувайте''.
67
1
 
19
 
! Отговори
От народа преди 1 година
Увеличение на доходите!!???? Какъв е този финансист!?!? Откъде доходите според него ще се увеличат, когато ние нарочно, под въздействието на САЩ сами си убихме икономиката. Ние не произвеждаме почти нищо. А това , което произвеждаме е фасулска работа. Когато България почне да произвежда, да изнася, както беше по времето на соц-а, тогава може да говорим за стабилна икономика и повишение на доходите. В момента се обслужват мутрите и западните олигарси. И като се замисля, това не е добър вариант...
66
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 83 - Ако никой не притежава нощо, как ше се яде, къде ше се спи и живее? Дрехи няма ли да има?
65
0
 
13
 
! Отговори
до 70 преди 1 година
Технитв пари ше са за децата им. Децата им ше са властелини, а други ще са роби.
64
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И така и така, каквото и да правят, планът е никой да не притежава нищо и да е щастлив! В YouTube /You will own nothing, and you will be happy/, има го, всеки може да го прочете! Равенство и братство между хората!
63
1
 
13
 
! Отговори
Запознат преди 1 година
От химици, икономически съвети не приемам.

Спонсорирани публикации