През 2023 г.: Стоките по-скоро ще поскъпват, доходите ще растат

Двуцифрената инфлация у нас изяде спестяванията на хората
28 дек 2022 11:36, Елка Василева
185
През 2023 г.: Стоките по-скоро ще поскъпват, доходите ще растат
Снимка: архив, БГНЕС

“Със сигурност стоките по-скоро ще поскъпват. Едно ходене на пазар, ако преди е било за 20 лв., сега е за 50 лв. Не може да очакваме цените да тръгнат надолу. Те ще запазят високите си нива, а доходите ще ги догонват. По-скоро бихме очаквали повишаване на доходите, отколкото намаление на цените”, каза банкерът Левон Хампарцумян пред bTV.

Още по темата
Той подчерта, че ръстът или спадът на инфлацията има два сценария.

"Единият е, че вече сме минали един остър пик на инфлацията, като при някои стоки достигна 20% и догодина ще има успокоение. Или ще има по-продължителен период на инфлация - около 5-6%, и отново ще тръгне затихване, само че по-бавно. Дали ще спадне по-рязко през 2023 г., или ще имаме две-три години, в които ще спадне по-бавно - и двете предположения имат основания", каза Хампарцумян.

Той бе категоричен, че двуцифрената инфлация у нас изяде спестяванията на хората. “За съжаление това е и една от нейните цели. Има хора, чиито доходи бързо догонват инфлацията. Има и хора, при които това не се случва. Обикновено доходите догонват инфлацията с известно закъснение. Едно от нещата, които човек може да направи, е да се откаже от нещата, които не са му необходими. Това обаче, ако стане по-масово, води до стагнация и рецесия”, добави Хампарцумян.

Според него вместо хората да спестяват, те купуват жилища.

“Ако купуваме жилище за собствено потребление, няма голям риск. Ако сме купили имот с цел инвестиция, то би било имало проблем със спада на цените”, каза финансистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАТО ГЛЕДАМ КОЛКО БОГАТИ СА КОМЕНТАТОРИТЕ ОБЯВЯВАМ ДЕН ЗА ДАРЕНИЯ ОТ ВСЕКИ БОГАТ КОМЕНТАТОР ПО ЕДНА ХИЛКА, ЖЕЛАТЕЛНО Е В БИТКОЙНИ !!! ПРИ ДЕКЛАРИРАНО СЪГЛАСИЕ ЩЕ ВИ ОБЯВЯ АДРЕСА НА ПОРТФЕЙЛА.
121
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стоките ще поскъпват . Доходите на държавна ясла ще растат . Хора ще се хвърлят от мостове . Фалитите ще продължат . Но важното е че ще с ме у члество в ,,цивилизования свят,, а не като Швейцария и Англия без членство.
120
3
 
17
 
! Отговори
do-141 преди 1 година
Абе Пишльооо,ти както си я подкарал,ще удариш в земята и арменеца Левон!Аман от анонимни самохвалковци който дрънкат жълти стИнки и се перчат с огризки!
119
7
 
8
 
! Отговори
do 138 преди 1 година
При ядрена война се крия в бункера под къщата си. И затова съм помислил. Храна има там за 2 години напред. Американците са го измислили преди около 80 години. Нищо сложно не е нито като разход, нито като изработка. Бетон, генератори за ток, храна, водоизточник капсулован и дезинфекциран и цифрови носители с какви ли не забавления.
118
7
 
8
 
! Отговори
SS преди 1 година
Моите работници почиват до 0,2 01.2023 . На 03 са на работа ! Додох им коледни бонуси заплатите и друм ! С жена ми (азиатката) сме си в къщи ! Честно казано нищо хубаво не очаквам през следващата година ! Съвет : Не харчете за глупости ! А жена ми попрекали с уискито и ме вика в спалнята да правим sex !
117
13
 
2
 
! Отговори
do 140 преди 1 година
Ти се заяждаш с мен, не аз. Написах няколко смислени изречения, на които ти реагира като опарен. А работа за мене- бол. И рентиер съм, и ИТ спец, имам и 4 собствени бизнеса. Повече няма какво да споря с теб. А в ипотекирани имоти не живея- под наем са. Имам си достатъчно наследствени и купени със спечелени пари през годините. Благодаря все пак за офертата с гаража, ще я имам предвид.
116
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
IQ 3.14 пръска с простотията си- убеден съм, че толкова загубен човек няма как да съществува, вероятно си *** на воля и се смее на заяждащите се с него :))
115
1
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До 138 не екстраполирай собствени недъзи и *** върху хората, които не познаваш. това, че нямаш нормална работа не те прави нито рентиер, нито айти, нито пък инвеститор, а поредния мамин благ с 20 минути трудов стаж, дето си мисли че кво хвърчи се еде. кат ти земат къщата напролет, ще ти отворя гаража да има къде да спиш.
114
5
 
2
 
! Отговори
do 137 преди 1 година
Пиша само и единствено в тази тема. Другаде не съм писал днес. Далеч си от сектора, отново си личи от плитките ти коментари. Разбери, у нас има хора, които печелим добре с няколко часа интелектуален седмично. Не си от тях. Яд те е- знам. Но не е късно да се изучиш. Относно условията на ипотеката- знам ги наизуст, а чужда помощ финансова не съм търсил никога в живота си. А ипотека нямам 1, а точно 12. Ликвидност да ги погася още днес също имам, но няма смисъл.
113
1
 
17
 
! Отговори
SS преди 1 година
Не спорете бе ! Утре може да стане ядрена война и всички ще сме еднакво бедни ! Който оцелее разбира се ! Какво като си IT специалист като няма да знаеш как огън да запалиш във дъждовно време ?
112
2
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До do 125инвеститор, тва че думкаш коментари в 20 теми не означава нито че работиш в сектора, нито че имаш идея за кво иде реч. хората със "средни" според тебе заплати им изтичат очите от редене на код и едва ли работят на 40 места. продължавай да спамиш нонсенс, забавно е. и си виж условията по ипотеката, да те не изгонат бирниците. освен, ако не мислиш тъст ти да ти оправя масрафа
111
3
 
4
 
! Отговори
до 134 преди 1 година
Рини дъното в склада за 3к, сигурно работи, че утре ще пазарувам за Нова година и трябва да ме обслужи. НЕма как. Прочее, нямам приятел да работи днес. Не е зле да прочетеш кои дни са почивни, шофьорче. Че даже и шофьорите почиват днес. ахаахахаха колко си жалък бедняк.
110
0
 
9
 
! Отговори
до 132 преди 1 година
За бедния бачкатор днес е работен ден. Както и за безработния ахахахаха
109
2
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До до 129ясен си ми, почивен ден е за държавния сектор, каскет. хората дето изкарват пари работиха и на коледа, милионерче. допивай и си легай преди некой да се е забъкнал от смех
108
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
сметайте че ако фронта се окъка и братските банки си дръпнат авоарите, така ще се дигнат доходите, че ше требва да карате тони стораро да пее шуми марица, качен върху спрян тролейбус. а ако ЕС вместо да ни плати сметката, като на гърците, ни каже да ходиме при орбан да си търсиме фондовете, новата 2023 за 4та ще я посрещате по румен радев и русенско варено
107
0
 
4
 
! Отговори
до 129 преди 1 година
Днес е почивен ден. Мерси. Ходи си обсъждай с дебелаците пред блока, както казах :) Хубав ден.
106
10
 
0
 
! Отговори
do 125 преди 1 година
В ИТ сектора не сме само на заплати. Доста хора работим на 1 място и сме фрийлансъри по още няколко проекта. Само минавам да вметна, че 18к месечен доход за ИТ сектора не е нищо интересно. Ама нищо, при условие, че проект с 8 часа на седмица заетост ти носи 5к месечно и можеш спокойно да комбинираш 5-6 подобни. Прелива от оферти за фрийлансъри в LinkedIn.
105
1
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До до 121селски, на миличък ще говориш на майка си. ок? щом по работно време имаш желанието да ми обясняваш колко дебел инвеститор си, си ми по ясен от вчерашния вестник. дано криптото да ти е стигнало да си избиеш тока и две зимни гуми, че иначе немоа те мисла, другарю сметащ доходност на ипотекирано жилище
104
2
 
0
 
! Отговори
до 125 преди 1 година
А замисли ли се, че средна заплата в ИТ сектора взима човек с 4-5 години опит, а долу се говори за тройно повече? Май не. И очеизвадно за ИТ сектора си чувал от новините само.
103
1
 
4
 
! Отговори
ха-ха-хи... преди 1 година
Лявата Пърцуцина пак се прави на оригинален застаряващ "разбирач"...